Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΟΥΤΖΩ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΥΡ-ΤΕΛΗ ΜΟΥ...



Μια εμβληματικη μορφή της Δίβρης. Ο Γιάννης Τσετσέλης, ο ταπεινός άνθρωπος της κωμόπολης που άφησε εποχή. Το 1943 όταν ρωτήθηκε από τον διβριώτη άρχοντα Τέλη Ανδρουτσόπουλο (πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου) τι κανει η Δίβρη, απάντησε με το παροιμιώδες:
"με το Βιόλα δικαστή και τον Ζούρλια εισαγγελέα, μούτζω  το χωριό κυρ-Τέλη μου"!...
Λαϊκή Συνέλευση στη Δίβρη!!!... Το τελευταίο  ανέκδοτο που κυκλοφόρησε… 

Κάποιοι ανήσυχοι συμπολίτες στο καφενείο (Μ.Η, Θ.Π., Α.Η., Τ.Φ.) είχαν την φαεινή ιδέα να συστήσουν εκ του προχείρου μια «Ομάδα Πρωτοβουλίας» για να κάνουν το καλοκαίρι Λαϊκή Συνέλευση στη Δίβρη για να προβληθούν, να συζητηθούν τα τοπικά προβλήματα της Δίβρης και να ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία για την επίλυσή τους. Τελικά έγινε στις 3 του Σεπτέμβρη (αλήθεια τι συμβόλιζε η επιλογή της 3ης του Σεπτέμβρη; Το Σύνταγμα του Μακρυγιάννη το 1843, την ίδρυση του Πασόκ το 1974 ή την επιστροφή των «αγανακτισμένων» στις πλατείες;) !... Σαν ιδέα πρωτοποριακή και ενέργεια άριστη. Αλλά…, δεν έλαβαν υπόψη τους ότι βρισκόμαστε στο «Αυτόνομο Κρατίδιο της Δίβρης». 
Κυκλοφόρησαν και μια Ανακοίνωση με τα ονόματα των εχόντων την πρωτοβουλία, όπου φιγουράριζαν μια πανσπερμία καλών συμπατριωτών από εκλεγμένους θεσμικούς Κοινοτικούς και Δημοτικούς παράγοντες (και σωστά), ανησυχούντων, «φιλολογούντων» αλλά και φθαρμένα παλιά υλικά που «μούντζωσαν» τους ψηφοφόρους τους, νέα «ταλέντα» του καφενείου ή της πρόσφατης εκλογικής πασαρέλας που ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα κοινά. Όριζαν ως τόπο συγκέντρωσης το Δημοτικό Σχολείο (τη μοναδική υπάρχουσα αίθουσα, εκτός εκείνης του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» -όπου εκεί … «έχει γεννήσει η γάτα» για κάποιους). Και την τελευταία  στιγμή (ενώ κι εγώ ήθελα να παραστώ στην πρωτοποριακή «Λαϊκή Συνέλευση», γιαυτό και προσήλθα στο Σχολείο) ξαφνικά μαθαίνουμε ότι δεν θα γίνει στο Σχολείο αλλά στο Δημαρχείο!!!.. (που δεν έχει αίθουσα και χωράει δεν χωράει 15-20 άτομα). Επειδή «το έργο αυτό έχει ξαναπαιχτεί» στο παρελθόν κάνα δυο φορές (δήθεν και πάλι δεν βρήκαν τα κλειδιά του Σχολείου και κλπ ανοησίες για αφελείς…) ο γράφων δεν πήγε στη σύναξη.
 Πλην, από τους 1000 σχεδόν Διβριώτες (μαζί με τους παραθεριστές) που αυτή την εποχή ήταν στην κωμόπολη και λογικά θάπρεπε να πάει τουλάχιστο το 10%, παραβρέθηκαν καμιά 15αριά όλοι κι όλοι (!!!). Ούτε όλα τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» πήγαν, ούτε η Δημοτική Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ενώ και κάποιες κυρίες που είναι στα μέσα και στα έξω έλαμψαν δια της απουσίας τους…
 Ήσαν όμως εκεί πολύ «ενδιαφέροντα πρόσωπα», όπως π.χ. ένας αλήστου μνήμης πρώην Δήμαρχος που αφού άφησε ερείπια στην θητεία του και το εκλογικό σώμα τον εξέβρασε και τον ξωπέταξε στην τελευταία θέση, πήγε εκεί φαίνεται να  δώσει τις σοφές συμβουλές του…, ήταν και ένας πρώην εξωκοινοβουλευτικός που το έπαιζε «υπερδήμαρχος» που είχε δώσει ρέστα στον έρμο Δήμο Λαμπείας κλπ. Από ντόπιους μόνιμους, μόνο 6 (αριθμός έξι)!.. Μάθαμε ότι εκτός ελαχίστων σωστών, οι υπόλοιποι έκαναν –όπως ήταν φυσικό- μια θλιβερή «χάβρα» που θα μείνει στα χρονικά. Δεν χαιρόμαστε για την κατάντια, αλλά ας θυμηθούν οι λάβροι διοργανωτές μια κουβέντα μου παλιά (στο καφενείο) για την δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος και ίσως να πάψουν να … «ονειρεύονται» την κοσμογονία της Δίβρης με την παρούσα … «ιθύνουσα» σύνθεση που χαϊδεύουν και κανακεύουν, η οποία περί άλλα …«τυρβάζει» «μεριμνά» και «εμπορεύεται»!...
 Όσο για την νέα κοροϊδία στον γράφοντα; Συνηθισμένα τα βουνά από χιόνια. Και εις άλλα με υγείαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου