Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!..., 23 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ «ΙΕΡΑ ΛΑΜΠΕΙΑ ΟΡΗ» ΚΑΙ 3 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟ…


"Λάμπεια, ην το όρος τούτο ιερόν του Πανός..." 
(ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ, Αρκ. κ.24, Στραβ. Β8)
Τα κατά περιηγητήν Παυσανίαν, μέγα Όμηρον και γεωγράφο Στράβωνα Ιερά Λάμπεια Όρη:  όπου έπαιζε την φλογέρα του ο τραγοπόδαρος θεός Παν και κυνηγούσε η τοξεύτρα θεά Άρτεμις.
Φανταστείτε, αν δεν αντιδράσουμε σε λίγο θα γίνουν έρμαια των κεδροσκοπούντων Εταιρειών και όλη η  κορυφογραμμή που βλέπετε σήμερα θα "σταυρωθεί" κυριολεκτικά από 23 τεράστιες ανεμογεννήτριες!...
Δείτε το ντοκιμαντέρ από το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ Κρήτης «Σήμερα Εμείς, …Αύριο Εσείς», για να μάθετε τι περιμένουν να πάθουν τα Ιερά Λάμπεια Όρη και ο μυθικός ποταμός Ερύμανθος από τις 23 Ανεμογεννήτριες και τα 3 Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στην περιοχή Ορεινής Ηλείας
Ιδού!, το ξεπούλημα της ιστορίας και του φυσικού κάλλους...

"ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ" ΣΤΗΝ
ΟΡΕΙΝΗ  ΗΛΕΙΑ
Πριν 5 και πλέον χρόνια ξεκίνησε η ιστορία των "Αιολικών Πάρκων" στο όρος Ερύμανθος (Λάμπεια όρη), το ένα στον Αστρά (Ανάληψη Δίβρης) και το άλλο στο Σκιαδοβούνι Τσιπιάνων. Δυστυχώς από τότε όλοι οι τοπικοί Δήμαρχοι (Λαμπείας: Παναγούλης, Παπαζαφείρης. Λασιώνος: Παπαδόπουλος, Παπαντώνης) όχι μόνο δεν αντέδρασαν ή δεν ερεύνησαν το θέμα αλλά πολλά λέγονται και ακούγονται... Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου... Το ίδιο συμβαίνει και με τον σημερινό Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιά που και αυτός τηρεί "σιγήν ιχθύος"...
Όπως γνωρίζουν οι συμπολίτες μας αλλά και οι αναγνώστες του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» εδώ και χρόνια δίνουμε ένα συστηματικό και καθαρό αγώνα (μοναχικό) στην επιχειρούμενη προσπάθεια μεγάλης Εταιρείας να εγκαταστήσει Ανεμογεννήτριες (Αιολικό Πάρκο) στα ιερά (παρ΄ αρχαίοις) «Λάμπεια Όρη», δηλ. στην κορυφογραμμή αριστερά και δεξιά της «Ανάληψης», δυναμικότητας 46 Μεγαβάτ!!!. Είκοσι τρεις (23) μεγάλες  ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 150μ. και σε μήκος 7χλμ περίπου, θα «σβουρίζουν» πάνω στα κεφάλια μας προκαλώντας και άλλες επιπτώσεις (οπτική και ακουστική ρύπανση, περιβαλλοντικές, οικολογικές, αισθητικές επιβαρύνσεις, βλάβες στην κτηνοτροφία και την ορνιθοπανίδα, δασικές καταστροφές με τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης  κλπ, βλ. κατωτέρω) που έχουμε αναλύσει λεπτομερώς και με τεκμηρίωση στους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Τονίζουμε ότι  δεν είμαστε αντίθετοι με τέτοιου είδους Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το αντίθετο μάλιστα. Πλην όμως, η ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή μας δεν θα γίνει θύμα στο βωμό των συμφερόντων μεγάλων εταιρειών και του εύκολου κέρδους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανυπολόγιστη βλάβη που επιφέρει στον τόπο μας.   Σε επανειλημμένες γραπτές και προφορικές επικοινωνίες με την αρμόδια Υπηρεσία ΕΥΠΕ αλλά και την Εταιρεία, τονίσαμε ότι μπορούν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες σε πολυ μικρότερο αριθμό, αλλά πάντως σε σημεία μη ορατά από τον οικισμό της Δίβρης και βεβαίως χωρίς καμιά οικολογική περιβαλλοντική επίπτωση.
Η Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση και το Περιοδικό "ΔΙΒΡΗ", αφού έλαβε γνώση του φακέλου του "Αιολικού Πάρκου" στις κορυφογραμμές των Λαμπείων Ορέων (δηλ. ένθεν και ένθεν της "Ανάληψης"-Αστρά ή Αστερίωνα) και αφού συμβουλεύτηκε μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους και διεθνή βιβλιογραφία απέστειλε σε κάθε αρμόδια Αρχή το παρακάτω ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Στη συνέχεια, με επόμενο λεπτομερές έγγραφο και ακαταμάχητα επιχειρήματα τεκμηρίωσε τις Ενστάσεις της, καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα περιεχόμενα στην Προμελέτη (ΠΠΕ) της Εταιρείας και περιμέναμε να δούμε την εξέλιξη. Στο μεταξύ, λόγω αδράνειας των ενδιαφερομένων, το άλλο "Αιολικό" στο Σκιαδοβούνι προχωρούσε το θέμα και έχουν ξεκινήσει οι εγκρίσεις.
Σήμερα και πριν ένα μήνα περίπου πήραμε επίσημο έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα διαβάσετε παρακάτω. Ο αγώνας μας συνεχίζεται αμείωτος.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία – Τηλ.6972295293                         Λαμπεία (Δίβρη) 2-6-2007
  Αρ. πρωτ. 1558

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ
( συνοδευόμενο με υπογραφές κατοίκων περιοχής Λαμπείας Ηλείας)

Προς τους αξιότιμους Κυρίους, Κυρίους
Υπουργό Ανάπτυξης
Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Πρόεδρο Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (ΡΑΕ)
Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
Νομάρχη Ηλείας
Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας
Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων
ΚΟΙΝΟΠ: 1. Δήμους Λαμπείας, Λασιώνος και Αροανίας
                   2. Οικολογικές-Φυσιολατρικές και Πολιτιστικές Οργανώσεις
                   3. Αθηναϊκό και Τοπικό Τύπο

ΘΕΜΑ: Γιατί λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα αισθητικά «Ιερά Λάμπεια Όρη» μας, για την δημιουργία Αιολικού Πάρκου 46 ΜΒ στη Λαμπεία από την «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ι Ι Ε.Π.Ε»
ΣΧΕΤΙΚΑ: α. Η υπ. αρ. 1479/4-5-2006 Επιστολή μας
                    β. Η υπ. αρ. 1132/7-6-2006 απάντηση της Εταιρίας «ΡΟΚΑΣ»

Κύριοι αρμόδιοι
Εμείς, λέμε εκ προοιμίου, είμαστε υπέρ την Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (ΑΠΕ), όπως είναι τα Αιολικά πάρκα, αλλά λέμε όχι στα τερατώδη Αιολικά πάρκα, όπως είναι το προτεινόμενο να κατασκευαστεί από την «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ» στην περιοχή μας, με εφιαλτική προοπτική για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία του τόπου μας.
            Το προτεινόμενο έργο είναι 46 ΜΒ με 23 τεράστιες ανεμογεννήτριες που καταλαμβάνουν 6.500 μέτρα κατά μήκος των κορυφογραμμών των «Ιερών» (κατά Παυσανία, Στράβωνα και Όμηρον) Λαμπείων Ορέων, με άμεση αντιαισθητική οπτική επαφή από όλους τους συνοικισμούς της Δίβρης, με άμεση και βασανιστική ηχορύπανση για τους ατυχείς κατοίκους συμπολίτες μας (λόγω της ειδικής γεωμορφολογίας που ναι μεν δεν πατήθηκε από τους Τούρκους τότε, τώρα όμως επιτρέπεται στους σύγχρονους «βαρβάρους» να εγκατασταθούν!!!...), αλλά και δημιουργεί απαγορευτική ζώνη για να βόσκουν τα χιλιάδες αιγοπρόβατα της περιοχής μας, για το κυνήγι και τους φυσιολάτρες.
            Έχουμε στα χέρια μας πλήρη τοπογραφικά των προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών, και τις σχετικές λεπτομέρειες του επιχειρηματία περί δήθεν ωφελημάτων (που συνήθως τα λένε προς παραπλάνηση των ιθαγενών), αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι με το Αιολικό αυτό πάρκο θα καταστραφεί η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και Μνημείων κωμόπολή μας και θα ενταφιαστεί η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ
Ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους, εάν και εφόσον προχωρήσουν σε ένα τέτοιο ανοσιούργημα για τη Λαμπεία Ηλείας, ενώ αντίθετα θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για την οικοτουριστική και οικονομική ανάπτυξη με επενδύσεις ήπιας μορφής
            Συγκεκριμένα και επιγραμματικά:
Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση εμείς οι δημότες και πολίτες της Λαμπείας, πληροφορηθήκαμε ότι η Εταιρεία «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ» ζήτησε με την με αρ. πρωτ. 128/3-2-2006 Αίτησή της την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Λαμπείας για την εγκατάσταση Αιολικού πάρκου στα Λάμπεια όρη, και αμέσως ζητήσαμε από την εν λόγω Εταιρία στοιχεία και πληροφορίες με το άνω σχετ. (α) έγγραφό μας και πήραμε την απάντησή της με το άνω σχετ. (β) δικό της. Δηλαδή εμείς ως Σύλλογος πράξαμε το αυτονόητο, πράγμα που δυστυχώς δεν έπραξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα να πέσει στην γνωστή παγίδα (σκοπίμως ή από άγνοια με την καθυστέρηση να δώσει την άποψή της εντός δύο μηνών, όπως προβλέπεται από το Νόμο) και εμμέσως να δώσει την συγκατάθεσή της γιαυτή την τερατώδη και επιβαρυντική για το περιβάλλον επένδυση, όπως θα δείξουμε, που θα είναι καταστροφική για τη Λαμπεία και την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι σε πρώτη φάση να γνωστοποιήσουμε προς κάθε κατεύθυνση τις απόψεις μας, με τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις μας, που εν συντομία έχουν ως εξής:
Η ιστορική κωμόπολη της Λαμπείας (Δίβρης) είναι χαρακτηρισμένος «ενδιαφέρων οικισμός» (από τους ελάχιστους στο Νομό Ηλείας) με πληθώρα ιστορικών, βυζαντινών, υστεροβυζαντινών Μνημείων, αρχιτεκτονικών κοσμημάτων και Μνημείων της Φύσης, αισθητικών δασών, με πλήθος (περί τις 100) αείρροων πηγών κρυστάλλινου νερού, γνωστό ορεινό θέρετρο με το πλέον υγιεινό κλίμα από τα προπολεμικά χρόνια και ως εκ τούτου έχει μοναδική διέξοδο για την οικονομία του τόπου, την ανάπτυξη του ορεινού και οικολογικού τουρισμού, πράγμα το οποίο θα γίνει απαγορευτικό με την εγκατάσταση των αντιαισθητικών και ηχορυπαντικών ανεμογεννητριών. Η τοποθέτηση των 20 ανεμογεννητριών προβλέπεται να γίνει σε σημεία άμεσης οπτικής επαφής από τα σπίτια όλων των συνοικισμών της Λαμπείας (Δίβρης) αλλά και από την μαγευτική περιοχή Άνω Μονής Χρυσοπηγής και του ελατοδάσους ¨Πόντου -Αγ. Παντελέήμονος¨ (που είναι το «φιλέτο» για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη) σε απόσταση μόλις 300-600 μέτρων.
Η γεωμορφολογία της Λαμπείας, έχει μια ιδιορρυθμία. Οι συνοικίες της είναι χτισμένες στις πλαγιές των Λαμπείων ορέων σε αμφιθεατρική διάταξη και αποτελούν ένα σχηματισμό δίκην χοάνης (χωνιού) με υψηλότερη πλάτη προς Βορρά το βουνό της Ανάληψης (υψόμ. 1793μ.), δηλαδή ακριβώς εκεί που θα τοποθετηθούν (ένθεν και ένθεν της κορυφής) όλες οι ανεμογεννήτριες. Αυτό σημαίνει ότι με το παραμικρό βοριαδάκι ο θόρυβος από τις λειτουργούσες ανεμογεννήτριες θα πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα και βασανιστικά για τους κατοίκους και παραθεριστές (με επιστημονικά κριτήρια, ενώ η μέση στάθμη του θορύβου των ανεμογεννητριών σε ντεσιμπέλ είναι 50-70, οι ατυχείς κάτοικοι θα δέχονται ηχορύπανση που θα φτάνει και τα 100-120 ντεσιμπέλ, δηλαδή σε επίπεδα βιομηχανικού θορύβου ή κομπρεσέρ!!).
Η περιοχή της Λαμπείας είναι κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφική και τα χιλιάδες αιγοπρόβατα βόσκουν χειμώνα - καλοκαίρι σε βοσκοτόπια που είναι στα σημεία όπου θα αναπτυχτούν οι ανεμογεννήτριες. Επομένως οι τόποι αυτοί θα γίνουν απαγορευτικοί για την βόσκηση των αιγοπροβάτων, πέραν των άλλων επιπτώσεων στην υγεία των ζώων, όπως έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ανατροπή της κτηνοτροφικής παραγωγής και την οικονομική βλάβη στους κτηνοτρόφους των χωριών Λαμπείας, Αγ. Κυριακής, Τσιπιάνων, Κρυόβρυσης, Αστρά και Αγραμπέλων.
Η περιοχή των Λαμπείων ορέων («Λάμπεια όρη ήν ιερά του Πανός και της Αρτέμιδος» αναφέρουν τα αρχαία κείμενα) είναι από αρχαιοτάτων χρόνων τόπος λατρείας όπου έπαιζε την φλογέρα του ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας και κυνηγούσε η θεά Άρτεμη, δηλαδή άριστος κυνηγότοπος και τόπος φυσιολατρικών περιηγήσεων. Με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνει απαγορευτικό το κυνήγι σε μήκος περίπου 7 χιλιομέτρων των Λαμπείων ορέων και φυσικά δεν θα μπορούν να πλησιάσουν οι φυσιολάτρες, δεδομένου ότι πλησίον τους περνά και το περιπατητικό Ευρωπαϊκό μονοπάτι 31 (το λεγόμενο «μονοπάτι του Παυσανία»).
Τέλος είναι περιττό να τονίσουμε την άμεση βλάβη της υγείας των κατοίκων της Λαμπείας  και των γύρω χωριών από την επιστημονικά αποδεδειγμένη καρκινογόνο ακτινοβολία των πυλώνων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης που θα παράγεται με τα 46 ΜΒ που θα αποδίδουν οι ανεμογεννήτριες στα Λάμπεια όρη.

Κύριοι αρμόδιοι
            Η προειδοποίηση που κάνουμε δεν έχει ούτε τυπικό ούτε εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση εμείς μια μικρή τοπική κοινωνία που προσπαθούμε να βρούμε τον δρόμο της προόδου μέσα από ήπιες μορφές ανάπτυξης (οικοτουριστικής, βιοκτηνοτροφικής κλπ) να ενδώσουμε και να μπούμε στο χοντρό παιχνίδι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε εμείς θα είμαστε οι «ιεραπόστολοι» που θα σώσουμε το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας θυσιάζοντας ό,τι πολύτιμο η θεά φύση και η μακροχρόνια παράδοση μας χάρισε ως προίκα, απεμπολώντας τα δικαιώματά μας. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις συντασσόμενοι και με άλλους συνέλληνες που έχουν το ίδιο πρόβλημα.
            Δεν πρόκειται να πιστέψουμε τις δήθεν παροχές και ωφελήματα που υπόσχεται η Εταιρεία «ΡΟΚΑΣ» δηλαδή «χάντρες και τα καθρεφτάκια» σε εμάς τους ιθαγενείς (π.χ. 130.000 Ευρώ το χρόνο στον Δήμο, 4 μόνιμες θέσεις εργασίας και εργολάβους από την Λαμπεία !!!)… Ευχαριστούμε πολύ, αλλά δεν θα πάρουμε, γιατί δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει ο τόπος μας για άλλου είδους ανάπτυξη και προκοπή.
            Δεν πρόκειται εμείς να μετατατραπούμε σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική καταστροφή που θα επιφέρει αυτό στον τόπο μας.
            Μετά την έκθεση των ανωτέρω Σας παρακαλούμε να μη δεχτείτε την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στη Λαμπεία Ηλείας ενεργώντας τα δέοντα,  και να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό.

Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος Σωτήρης ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
(ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας»)
Έπονται υπογραφές κατοίκων Λαμπείας, Συνημμένως
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ (ΚΑΛΑ;) ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
ΣΤΑ «ΛΑΜΠΕΙΑ ΟΡΗ»
            Επειδή δεν είχαμε πρόσφατη πληροφόρηση, η ΠΕΕΔ απέστειλε το παρακάτω έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και πήρε απάντηση που είναι ικανοποιητική, προς το παρόν. Ελπίζουμε να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις μας. Διαβάστε τα έγγραφα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                        Επείγον
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία-Τηλ6972295293                                        Λαμπεία (Δίβρη) 2-12-2011
   Αρ. πρωτ. 2019
                        Προς την ΓΕΝΙΚΗ  Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 ΕΥΠΕ – Τμήμα Α΄
                        Λ. Αλεξάνδρας 11 – ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
     2. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Ευθ. Κοτζιά

ΘΕΜΑ: Αιολικό Πάρκο στα Λάμπεια Όρη Ηλείας
Αδειοδότηση Αιολικού Πάρκου ισχύος 46 ΜW στη θέση «Ψηλό Λιθάρι –Λαμπέτα/Αστράς» των πρώην Δήμων Λαμπείας και Λασιώνος (νυν Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) Ν. Ηλείας
ΣΧΕΤΙΚΑ: α) Το υπ. αρ. 1647/ 7-11-2008 έγγραφό μας
                  β) Το υπ. αρ. 1706/ 26-6-2009 έγγραφό μας
                  γ) Το υπ. αρ. 141563/17-7-2009 δικό σας έγγραφο-απάντηση

Κύριοι αρμόδιοι
            Με τα άνω σχετικά αλλά και προσωπική επίσκεψη στην υπηρεσία σας (και προφορική συζήτηση με τον αρμόδιο υπάλληλο κ. Μαρώση) είχαμε υποβάλλει τις απόψεις μας για την εν θέματι υπόθεση, ως έχοντες έννομο συμφέρον, εφαρμόζοντες τις Καταστατικές Αρχές του Συλλόγου μας (αρθρ. 2 προστασία του ανθρωπογενούς και οικολογικού περιβάλλοντος της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας Ηλείας) με λεπτομερές ΥΠΟΜΝΗΜΑ (άνω σχετ. α) και θέμα:

«ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ  ΠΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΛΑΜΠΕΙΑ» ΙΣΧΥΟΣ 46 ΜW ΣΤΗ ΘΕΣΗ ¨ΨΗΛΟ ΛΙΘΑΡΙ –ΛΑΜΠΕΤΑ-ΑΣΤΡΑΣ¨ ΔΗΜΩΝ ΛΑΜΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΣΙΩΝΟΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ»
            Σχεδόν μετά ένα έτος εδέησε να μας απαντήσετε λακωνικά με το άνω σχετ. (γ) έγγραφό σας, χωρίς να μας δίνετε επαρκείς εξηγήσεις επί των δικών μας αιτιάσεων. Τότε είχαμε πάρει την προφορική διαβεβαίωση εκ μέρους της υπηρεσίας  σας, ότι θα μας κρατάτε ενήμερους επί της προόδου και εξέλιξης του θέματος.
            Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση σε ποιο στάδιο ευρίσκεται το έργο αυτό και το γεγονός αυτό ανησυχεί τα μέλη μας, τους απανταχού συμπολίτες μας και την τοπική κοινωνία που μας ενοχλούν καθημερινά.
            Γιαυτό θερμά σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε  άμεσα και με λεπτομέρειες  για το εν θέματι έργο, όπως προβλέπεται σαφώς από τις κείμενες Διατάξεις, τους Νόμους και τις Οδηγίες της συντεταγμένης Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
            Ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να πάρει θέση επί του θέματος που αφορά περιοχή ευθύνης του πλέον, αφού οι πρώην Δήμοι Λαμπείας και  Λασιώνος έχουν υπαχθεί στον νέο Καλλικρατικό Δήμο που προΐσταται.
            Εν αναμονή ενεργειών και απαντήσεώς σας.
Με τιμή
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του περιοδ. «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠΕ
«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΥΠΕ (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)                    Αθήνα 15-12-2011
 Αρ, πρωτ. 205747

ΠΡΟΣ: Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση Λαμπειέων (Διβριωτών) Ηλείας
           - «Πνευματικό Κέντρο Διβρης»
ΚΟΙΝΟΠ: α. Γραφείο Υπουργού ΥΠΕΚΑ β. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Ευθ. Κοτζιά

ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 46ΜΒ, στη θέση «Ψιλό Λιθάρι-Λαμπέτα-Αστράς» και των συνοδών σε αυτό έργων των Δήμων

Σχετ. α) το υπ. αρ. 2019/2-12-2011 έγγραφό σας
          β) το με α.π. 141563/17-7-2009 έγγραφό μας

Στα πλαίσια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του αναφερόμενου στο θέμα έργου και σε συνέχεια του (β) σχετ, εγγράφου μας, σας γνωρίζουμε ότι με την έναρξη ισχύος του Ν.3851/2010 δεν απαιτείται διαδικασία ΠΠΕΑ για τα έργα ΑΠΕ. Ως εκ τούτου ο φάκελος της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αναφερόμενου στο θέμα έργου επεστράφη στον φορέα του έργου (στη εταιρεία ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΠΕ) με το  α.π. 128207/20-7-2010 έγγραφό μας.
Έκτοτε δεν έχει υποβληθεί φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) στην Υπηρεσία μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣΕ ΕΥΠΕ
Ε. ΤΟΛΕΡΗΣ»  

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ
ΝΕΟ (ΤΡΙΤΟ) ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ !...

Το γράφημα που αποτυπώνει ανάγλυφα και τα τρία ΜΥΕ στον "λευκόεντα" μυθικό
ποταμό Ερύμανθο (το ένα εν ενεργεία, το δεύτερο υπο κατασκευή και το τρίτο στα σκαριά)
θα απαγορεύσουν το ράφτινγκ-καγιάκ, θα αφανίσουν την πέστροφα και θα
καταστρέψουν τα δυο παραδοσιακά γεφύρια ("Παραλογγίτικο" και "Δομοκού")
που ενώνουν Δίβρη - Παραλογγή-Βιδιάκι (δηλ. Ηλεία - Αρκαδία)
            Δεν μας έφτανε το πρώτο Μικρό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο (ΜΥΕ) ισχύος 1,7 ΜΒ που κατασκευάστηκε στον διβριώτικο χείμαρρο (θέση «Διαβολογιόφυρο» - «Κλομποκή») από την Εταιρεία ΒΑΣΕΓΚΡΑΦ που διαχειρίζεται ο συμπολίτης κ. Τηλ. Φωτεινός, το οποίο έκανε με τα εκτελεσθέντα έργα βιβλικές καταστροφές (κόψιμο μερικών χιλιάδων δένδρων, ρίψη μπάζων στο ποτάμι και το θρυλικό «Διαβολοφγιόφυρο», στέρηση νερού τους καλοκαιρινούς μήνες με επηρεασμό χλωρίδας, πανίδας κλπ). Ο τότε Δήμαρχος Λαμπείας Παπανικολόπουλος μετα χαράς συνηγόρησε...
Το περίφημο γεφύρι της "Κλομποκής" στο διβριώτικο ποτάμι  τώρα με ελάχιστο νερό το χειμώνα,
αλλα ξερό τους καλοκαιρινούς μήνες από το υπερκείμενο φράγμα του καταστροφικού ΜΥΕ της Δίβρης
       Δεν μας έφτανε το άλλο που επιχειρείται να κατασκευαστεί στον πάνω Ερύμανθο (θέση «Πέτρα» και «παραλογγίτικο» γεφύρι ισχύος 2,93 ΜΒ από την Εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που κι αυτό ξεκίνησε με παρόμοιες καταστροφές. Τώρα είναι σε ενέργεια να κατασκευαστεί ένα τρίτο, μεγαλύτερο στο ποταμό Ερύμανθο στη θε΄ση «Σινοβύθι» και «Δομοκό» την περιφερειών Λαμπείας – Παραλογγών – Κούμανι – Βιδιάκι, ισχύος 6 ΜΒ από την Εταιρεία LMV Ανανεώσιμες Πελοπόννησος ΑΕ. Βλ. και σχετικά δημοσιεύματα στις Ιστοσελίδες:
Και το μεν πρώτο, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, «πολεμήθηκε» με ευθύνη και περιβαλλοντική ευαισθησία μόνο από την ΠΕΕΔ και το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ» -παρότι με πόνο ψυχής, γιατί στρεφόμαστε κατά συμπολίτη επιχειρηματία- και καταφέραμε με μακροχρόνιους αγώνες να αποκαλύψουμε τις πρωτοφανείς παρανομίες, τις «μαϊμού» μελέτες κλπ παντοειδείς αμαρτίες αργυρώνητων δημόσιων και δημοτικών λειτουργών, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το σταματήσουμε γιατί δεν υπήρχε οικονομική ευχέρεια (για προσφυγή στο ΣτΕ) αλλά ούτε και στοιχειώδης συμπαράσταση από τους συμπατριώτες, Έτσι το υφιστάμεθα με τις μη αναστρέψιμες βιβλικές καταστροφές, χωρίς σχεδόν κανένα όφελος (παρά τα νόμιμα ψιχία που δεν ξέρουμε αν τα παίρνει ο Δήμος… και που πάνε). Αλλά εδώ το μεγάλο κακό έγινε. Μπορεί να έχει τουλάχιστον -αν το απαιτήσουμε- μια μελλοντική μικρή ανταπόδοση, με τη δημιουργία έργων αναψυχής και επίσκεψης κατά μήκος του διβριώτικου χειμάρρου. Ίδωμεν…
Το δεύτερο που επιχειρείται να γίνει στον Άνω Ερύμανθο (πάλι με αρχικό πρωταγωνιστή τον κ. Φωτεινό) βρήκε το «μάστορά» του στο πρόσωπο των δραστήριων Αρκάδων κυρίως Βυδιακιτών (ο κ. Γιώργος Κολλιόπουλος έδρασε υπεύθυνα και αστραπιαία) και Παραλογγιτών αλλά και Τριποταμίσιων. Αμέσως κινητοποιήθηκαν, μάζεψαν χρήματα, προσέφυγαν με δικηγόρους στο ΣτΕ και πέτυχαν να το σταματήσουν. Ελπίζουμε να τα βγάλουν πέρα με το θηρίο που λέγεται ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και να μη γίνει το έργο γιατί οι καταστροφικές συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες (φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακό "Παραλογγίτικο γεφύρι κλπ).
Και τώρα έρχεται το τρίτο που θα βλέπετε στο άνω έγχρωμο γράφημα. Εδώ η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη και η περιβαλλοντική επίπτωση σοβαρότερη. Θα εξαφανιστεί η ωραία και άγρια περιοχή της «Σιγαλής» λίμνης στο Συνοβύθι αλλά και το ιστορικό-παραδοσιακό γεφύρι του «Δομοκού» (έχουμε δημοσιεύσει σχετική εργασία του κ. Θ. Χαμάκου, σε προηγούμενο τεύχος της «Δ») καθώς και η ευρύτερη περιοχή, θύμα των μεγάλων συμφερόντων αφού πλέον ακόμη και στους πρώην θαυμαστές και θιασώτες των Υδροηλεκτρικών που τώρα δεν λογίζονται σαν ΑΠΕ, επειδή προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, που δεν αντισταθμίζονται από τα ενεργειακά οφέλη.

Να δούμε ποιοι θα αναλάβουν την υπεύθυνη, τεκμηριωμένη αντίδραση και θα μπει συντονισμένο σχέδιο σε ένα αγώνα για να σταματήσουν «εν τη γενέσει» τους τα  έργα αυτά. Ελπίζουμε και αναμένουμε... Ας πάρουμε μια μικρή γεύση πως αντιδρούν άλλες τοπικές κοινωνίες, για να παραδειγματιστούμε.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που πρέπει όλοι να δουν και να θαυμάσουν το αδούλωτο λαϊκό 
φρόνημα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης
(το δανειστήκαμε από την καλή ιστοσελίδα 'ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ")

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012


ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ .....
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου