Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ...ΤΟΥΣ ΔΑΣΟ-ΦΥΛΑΚΕΣ!!!

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ
ΑΠΟ ...ΤΟΥΣ ΔΑΣΟ-ΦΥΛΑΚΕΣ!!!


Λάβαμε  Πρόσκλησή για την Ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνουν ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, ο Σύλλογος Φολοητών "Κένταυρος" και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης με αντικείμενο την Προστασία του δρυοδάσους ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ. Κατ΄αρχήν  τους δυο τελευταίους φορείς συγχαίρουμε για την εν γένει δράση και την έγνοια σας στο θεσπέσιο δάσος και αυτό είναι γεγονός διαπιστωμένο από εμάς που παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα και όπως γνωρίζετε παρεμβαίνουμε όπου δει με τις δικές μας μικρές δυνάμεις.

Σκοπός της επιστολής μας αυτής είναι να επισημάνουμε σε σας, τους δυο σημαντικούς φορείς διοργανωτές της Ημερίδας, ορισμένα σημαντικά πράγματα όπως εμείς τα αντιλαμβανόμεθα, φιλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει την οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο σας.
Παρατηρούμε τελευταία μια ασυνήθιστη κινητικότητα γύρω από την υπόθεση «Προστασία και Ανάδειξη του δρυοδάσους της Φολόης», η οποία θα έπρεπε να μας χαροποιεί τα μέγιστα, πλην δεν σας κρύβουμε ότι μάλλον μας ανησυχεί πολύ και θα εξηγηθούμε εν ολίγοις. Πριν από λίγες μέρες έγινε άλλη Ημερίδα στο Κούμανι (στην οποία πρωταγωνίστησε ο εκλεκτός συμπατριώτης του Συλλόγου Φολοητών κ. Ανδρ. Χρονόπουλος ως κεντρικός Εισηγητής) το αποτέλεσμα της οποίας –και πάλι εκ καθήκοντος- εμείς κρίναμε και σχολιάσαμε δημοσίως ως εντελώς αρνητικό, αφού εκεί κυρίως αναδείχτηκε όχι το αντικείμενο για το οποίο έγινε η Ημερίδα αλλά π.χ. …«ο κίνδυνος από τα αγριογούρουνα» η …«δυσκολία πρόσβασης των παραδασόβιων κατοίκων στο δάσος»(!!) κλπ.  Συμμετείχαν επισήμως ως κύριοι ομιλητές υπάλληλοι του Δασαρχείου που κάθε άλλο φροντίζει για το δάσος, ακόμη συμμετείχαν  (ως εκπρόσωποι Πολιτιστικών φορέων και Δασικών εκμεταλλεύσεων!), κάποιοι που οι ίδιοι είναι καταπατητές και εκχερσωτές του δάσους κλπ, κλπ.,  θέμα που δεν είναι του παρόντος.
Θέλουμε να σας εκθέσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας για την Ημερίδα σας την 17η Νοέμβρη (ημέρα σημαντική, Εθνικής Μνήμης) που αιτιολογεί και την συνειδητή δική μας απουσία.
1) Θεωρούμε λάθος να μετέχει ως συνδιοργανωτής ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, όπως είναι σήμερα, δηλ. με την σημερινή ηγεσία και σύνθεσή του. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πλείστα όσα  περιστατικά εγκληματικής αδιαφορίας στα θέματα Προστασίας των δασών της περιοχής μας εκ μέρους του σημερινού Δήμου. Θα περιοριστούμε μόνο σε δύο που είναι τα πλέον χαρακτηριστικά. Το πρώτο, γνωστό σε σας, αφορά το διαβόητο περυσινό καταστροφικό (έχουμε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που γνωρίζετε) για το δάσος «Μουσικό Φεστιβάλ Φολόης» που δυστυχώς ήταν όχι μόνο παράνομο αλλά και συγκαλύφθηκε απολύτως από το Δήμο. Το δεύτερο αφορά το ελατοδάσος της Λαμπείας και την εγκληματική κοπή περίπου 100 ελάτων για παράνομη και ρουσφετολογική διάνοιξη δρόμου εκ μέρους του π. Δήμου Λαμπείας (που υιοθέτησε ο νυν Δήμος Αρχ. Ολυμπίας!), με αποτέλεσμα και μετά από παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ (θα αναφερθούμε παρακάτω) επεβλήθη στο Δήμο μας (δηλ. πληρώνουμε εμείς οι δημότες) πρόστιμο αρκετών δεκάδων χιλιάδων Ευρώ (!!).
2) Εκεί όμως που έχουμε  τις πλέον σοβαρές ενστάσεις μας είναι ότι συμμετέχουν ως κύριοι ομιλητές στην Ημερίδα σας οι επικεφαλής της Δασικής Υπηρεσίας της Ηλείας. Θα μπορούσαμε να πούμε και να βάλουμε ως τίτλο για αυτή τη συμμετοχή τους το: «Ποιος θα μας φυλάξει από τους δασοφύλακες του Νομού μας»… Και δεν  αστειευόμαστε. Τον ένα εκ των ομιλητών (τον κ. Νικ. Χριστοδούλου, προσφάτως διορισθέντα  Δασάρχη) δεν γνωρίζουμε και δεν λέμε κάτι. Αλλά για το έτερο (τον πρώην Δασάρχη και νυν Δ/ντή Δασων  κ. Διον. Θωμόπουλο) γνωρίζουμε και πολύ καλά μάλιστα τον (υπηρεσιακό) «βίο και την πολιτεία» του. Υποθέτω ότι και σεις θα γνωρίζετε την απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στο μεγάλο συμπολίτη σας Φολοη-λάτρη  αείμνηστο Ανδρέα Μπόμπα, όταν ο ίδιος αγωνιζόταν για την προστασία του δάσους.
Όμως, εμείς έχουμε «πολλά ράμματα για τη γούνα» του εν λόγω  …«θεματοφύλακα» των δασών, που θεωρούμε σκόπιμο και επιγραμματικά να αναφέρουμε τα κυριότερα. Πρώτον στο προαναφερθέν θέμα του καταστροφικού «Μουσικού Φεστιβάλ Φολόης», για την αδειοδότηση του οποίου ήταν ο κύριος υπεύθυνος, συνηγόρησε στην παρανομία και αδιαφόρησε για τις καταστροφικές παρεμβάσεις. Δεύτερον στο επίσης αναφερθέν θέμα παράνομης διάνοιξης δρόμου στο ελατοδάσος Λαμπείας με την κοπή εν ψυχρώ 100 περίπου ελάτων, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και λοιπές «αμαρτίες» προσπάθησε λυσσωδώς να καλύψει το περιβαλλοντικό έγκλημα με ψευδή Έκθεση που κατέρριψε η αρμόδια Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Μαργ. Καραβασίλη (για του λόγου το αληθές σας παραθέτω συνημμένως φωτοτυπία για να πειστείτε) και βεβαίως επεβλήθη και το πρόστιμο στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας που αναφέρθηκε.

Τρίτον, σε καταγγελθείσα καταστροφική αποψίλωση (επισυνάπτουμε φωτογραφία 20 περίπου κορμών εκ του δολοφονηθέντος δάσους)    ενός μοναδικού μικρού δασυλλίου από τα σπάνιο είδος των κέδρων στα Λάμπεια   Όρη, η έγγραφη απάντηση της υπηρεσίας επί Δασάρχη Θωμόπουλου  ήταν: «Μόνο ένα δένδρο κέδρου κόπηκε»!!! (στη διάθεσή σας το έγγραφο).

Μάλιστα, σε παλιότερη Εκδήλωσή σας (ζούσε ο αείμνηστος Μπάμπης Παπαθεοδώρου) πάλι στο Μουσείο της Φολόης  και σε διαμαρτυρία μου στον παραβρεθέντα πολύ κ. Θωμόπουλο για το γεγονός μου απάντησε αυθαδέστατα δημοσίως: «ε, καλά τέτοια κέδρα υπάρχουν άφθονα   στα βουνά σας»!!!...
Αυτούς αγαπητοί φίλοι, επιλέξατε ως συνδιοργανωτές   και κύριους ομιλητές στην ΗΜΕΡΙΔΑ σας. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος για την πρωτοβουλία σας αυτή.
Απλά μας πέφτει ο λόγος της δημόσιας καλοπροαίρετης κριτικής και του κοινωνικού ελέγχου που ερείδεται τόσο στις Αρχές του Καταστατικού μας και την δεοντολογία, όσο και στην αποστολή μας ως ενεργών πολιτών και ορκισμένων στην προσπάθεια προστασίας του ανθρωπογενούς και  οικολογικού περιβάλλοντος της πατρώας γης.
Εν τέλει επαναλαμβάνουμε, ότι η Προστασία των Δασών μας είναι μεγάλη υπόθεση να την αφήνουμε στα χέρια κάποιων Δασικών υπαλλήλων…

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, Εκδότης του περιοδικού ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)





1 σχόλιο:

  1. Ο (κ)ΩΛΟνός κυρ Σωτήρη μου. Η αντπαπαντωνική φράξια είναι έτοιμη να μας προσφέρει προστασία!!! Κρατικό μεροκάματο ψάχνουν τα παιδιά. Άμα τους πούμε θα μας προστατέψουν από παντός κινδύνου! Αμή! Θα δεις κυρ Σωτήρη μου μια Ροή προστατών, άλλο πράμα! Αμή...
    Δη Καν

    ΑπάντησηΔιαγραφή