Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΟΡΟΠΕΔΙΟ»...

Το 1ο Τεύχος του περιοδ. "ΟΡΟΠΕΔΙΟ" αφιερωμένο
στον μεγάλο Ηλείο ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΟΡΟΠΕΔΙΟ» ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΜΟΥΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2012, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2011, στα ο ποί α κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των επταψήφιων προς βράβευση οργών, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. 

Παράλληλα, όπως επιτάσσει η νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (ν. 3905/2010), δίνεται στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία. 
Έτσι μαζί με τον μεγάλο μοραΐτη πεζογράφο Θανάση Βαλτινό που βραβεύτηκε για τον σύνολο του έργου του με το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και τους εκλεκτούς συγγραφείς:
* Γιώργο Συμ πάρ δη, ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ για το έργο του με τίτλο «Υπόσχεση γάμου»
* Γιάννη Εὐ στα θιά δη για το έργο του με τίτλο «Άνθρωποι από λέξεις : Διηγήματα μεγάλου μήκους», και Έρ ση Σω τη ρο πού λου για το έργο της με τίτλο «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα», το ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - ΝΟΥΒΕΛΑΣ 
* Κατερίνα Αγγελάκη - Ροὺκ για το έργο της με τίτλο «Η ανορεξία της ύπαρξης το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 
* Αντώνη Λιά κο για το έργο του με τίτλο «Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία : Οι μεταμορφώσεις της ιστορικός συνείδησης», το ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ 
* Αλέξανδρο Μασ σα βέ τα για το έργο του με τίτλο «Κωνσταντινούπολη : Η πόλη των απόντων», το ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ–ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ–ΧΡΟΝΙΚΟΥ–ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 
* Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 
εξ ημισείας στον Θωμά Ιωάννου για το έργο του με τίτλο «Ιπποκράτους 15», και στον Θωμά Τσα λα πά τη για το έργο του με τίτλο «Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ».

η Επιτροπή εισηγήθηκε την απονομή τιμητικής διάκρισης για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Οροπέδιο» και «Πλα νό διον». 




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ
Το Οροπέδιο εκδόθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006, στη Νεμούτα Φολόης Ολυμπίας, από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο. Σύμφωνα με το λογότυπό του είναι περιοδικό: Για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στο 1ο τεύχος και στην σελίδα του εκδότη με τον τίτλο «Επί του Όρους Ομιλία», το περιοδικό είχε διακηρύξει: […Νεμούτα γιατί είναι η πατρίδα μας και «Οροπέδιο», γιατί ἡ Νεμούτα βρίσκεται στο Ὀροπέδιο και από κει μπορούμε να επισκοπούμε όλη την Ηλεία, την πατρίδα μας, και όλον το Μωριά και, παραπέρα όλη την Ελλάδα, την πατρίδα μας, και παραπέρα ακόμη όλο τον κόσμο, τον κόσμο μας. Όλος ο κόσμος, λοιπόν, από τη Νεμούτα και το «Οροπέδιο»…].
Πιστό μέχρι σήμερα το Οροπέδιο στην παραπάνω διακήρυξη, έχει εκδώσει 12 τεύχη με την ακόλουθη θεματολογία:
Αφιερώματα στους Ηλείους:
Γιώργη Παυλόπουλο
Χρίστο Λάσκαρη
Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο
Τάσο Γαλάτη
Σάκη Καράγιωργα
Αδαμάντιο Πεπελάση
Παρουσίαση της αλληλογραφίας Σεφέρη-Σινόπουλου
Εκτεταμένη παρουσίαση της αλληλογραφίας Καχτίτση Γονατά
Έναν αφιερωματικό τόμο για τις πυρκαγιές του 2007
Έναν τεύχος ποικίλης ύλης με μικρό αφιέρωμα στον Πύργο
Ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον μεγάλο, γερμανόφωνο ποιητή Paul Celan, και τέλος ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον κορυφαίο πρωτοπόρο λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα.

Το Οροπέδιο είναι ένας εκδοτικός άθλος του εκ Νεμούτης Δημήτρη Κανελλόπουλου και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανοχή και υπομονή των οικείων του κι ακόμη χωρίς την διαρκή συμπαράσταση του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου, του Θέμη Φραγκοδημητρόπουλου, του Χρίστου Ρουμελιωτάκη, του Γιάννη Πατίλη, του Τάσου Γαλάτη, του Βαγγέλη Αποστολόπουλου που έφυγε από κοντά μας τον Ιανουάριο του 2012, του Τάκη Παπαγγελόπουλου, φίλων αδελφικών του εκδότη. Η έκδοση του περιοδικού θα ήταν προβληματική χωρίς την διαρκή συμπαράσταση των φίλων συνδρομητών του που στέκονται στο πλευρό του με αποφασιστικότητα στους δύσκολους καιρούς που περνά η Ελλάδα ολόκληρη.
Το τελευταίο τεύχος του περιοδ. "ΟΡΟΠΕΔΙΟ"
αφιερωμένο στον μεγάλο Γιάννη Σκαρίμπα
Κυκλοφορεί δύο φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο και διακινείται από το πρακτορείο ΕΥΡΩΠΗ στα περίπτερα όλων των μεγάλων πόλεων εκτός Αθήνας και στα βιβλιοπωλεία των μεγάλων πόλεων. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9915043 και 6976408666.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στη Νεμούτα Ηλείας, το 1954 από την οποία εκπατρίστηκε το 1958, ακολουθώντας την οικογένειά του, στην Αθήνα, ως εσωτερικός μετανάστης. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία-Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Babes–Bolyai του Cluj Napoca της Ρουμανίας.  Εργάστηκε ως υπάλληλος διάφορων εκδοτικών οίκων και ως Φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δημοσίευσε τις συλλογές ποιημάτων Ομίχλη πέτρινη (Ηριδανός, 1986) Σκυθικές Ερημίες (Κολωνός, 1996), Σιγή Ασυρμάτου (Κολωνός, 2005) και Κλίνη Σπόρου, Καλή (Οροπέδιο 2010). Επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη Ρουμανική Λογοτεχνία του περιοδικού Πολιορκία, τεύχος 16, Απρίλιος 1982. Το 1984, οργάνωσε και παρουσίασε στο ρουμανικό αναγνωστικό κοινό, την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τον τίτλο «42 Poeti grecii contemporani», (42 σύγχρονοι έλληνες ποιητές). Το 1996 επιμελήθηκε το θέμα του περιοδικού Πλανόδιον τεύχος 24, το αφιερωμένο στον ρουμάνο ποιητή Anatol Ε. Baconsky. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Από το 2006 εκδίδει το περιοδικό Οροπέδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου