Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ο ΕΡΥΜΑΝΘΙΟΣ ΚΑΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΩΝΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΝΕΜΟΥΤΑ! ή όλα ήταν μες΄ την καλή "Χαρά"...




Ο ΕΡΥΜΑΝΘΙΟΣ ΚΑΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΩΝΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΝΕΜΟΥΤΑ!

ή όλα ήταν μες΄ την καλή «Χαρά»…

Είναι αλήθεια ότι όλοι οι Ηλείοι με αγωνία περιμέναμε να δούμε την εκπομπή «Φωτόσφαιρα» στην ΕΡΤ1, που επιμελείται και παρουσιάζει η εκλεκτή κυρία Χαρά Φράγκου (η γλυκύτατη και μορφωμένη δημοσιογράφος, σύζυγος του Ηλείου διαπρεπούς συμπολίτη μας πολιτικού και πνευματικού ανθρώπου εκ Γρύλλου Κρεσταίνων Νίκου Κωνσταντόπουλου) με θέματα από όλη την Ελλάδα. Αυτή τη φορά προαναγγέλθηκε από όλες τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το θέμα που ήταν «ο μυθικός ποταμός Ερύμανθος»…
Η εκλεκτή παρουσιάστρια και επιμελήτρια της εκπομπής  κ. Χαρά Φράγκου

Και πράγματι την Κυριακή 10 Μαρτίου μεταδόθηκε η εκπομπή. Ωραία μουσική, ωραία τοπία από το θεσπέσιο δάσος της Φολόης, αισθητικοί καταρράκτες ενός μικρού κομματιού του μυθικού «λευκόεντα» ποταμού Ερύμανθου με πρωταγωνιστές οδοιπόρους μια μικρή ομάδα από τα χωριά Νεμούτα, Ντάρτιζα (Αχλαδινή) και Αρχ. Ολυμπία. Εκλεκτή και συμπαθής η παρουσιάστρια κα Χαρά Φράγκου. Μέχρις εδώ καλά και άγια.
Ένας από τους ωραίους καταρράκτες κοντά στη Νεμούτα

Περιμέναμε όμως με αγωνία να δούμε και άλλες εικόνες του περίφημου δάσους, περιμέναμε να ακούσουμε τις ιστορικές αναφορές της περιοχής, περιμέναμε να δούμε τον μυθικό ποταμό Ερύμανθο σε μεγαλύτερη έκταση (και όχι σε μήκος ενός χιλιομέτρου το πολύ!)  με τα πολλά παραδοσιακά και με ιστορία γεφύρια του, περιμέναμε να ακούσουμε τους κινδύνους που απειλούν το δάσος από την λαθροϋλοτομία, τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τα διάφορα καταστροφικά «Μουσικά Φεστιβάλ», περιμέναμε επίσης να ακούσουμε για την ρύπανση του Ερυμάνθου από τη απόρριψη νεκρών ζώων και τα καταστροφικά Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια που ξεφυτρώνουν κατά μήκος του, περιμέναμε πολλά παρα πολλά, αλλά δεν τα είδαμε ούτε τα ακούσαμε…
Το συνεργείο της ΕΡΤ1 επί το έργον

Αντ΄ αυτών τι είδαμε κι ακούσαμε; Μια εκτενέστατη συζήτηση μεταξύ της παρουσιάστριας και ενός νέου της περιοχής που ως κύριος και μοναδικός αφηγητής … «έκλεψε την παράσταση» ή καλλίτερα μονοπώλησε την εκπομπή, αφού η ευγενική κα Χαρά Φράγκου περιορίστηκε να ρωτά με κοφτές και ουσιαστικές ερωτήσεις, ζητώντας ουσιαστικές απαντήσεις. Πλην ματαίως, εμείς οι τηλεθεατές περιμέναμε αυτές τις ουσιαστικές απαντήσεις για τους νέους της περιοχής και τις ασχολίες τους, για την ιστορία του Ερύμανθου, για την ανάπτυξη  της περιοχής και τις προοπτικές της, για την διαχείριση του δρυοδάσους και την ψυχαγωγία των κατοίκων κλπ.
Στην μισής ώρας περίπου εκπομπή που παρακολουθήσαμε με προσοχή και την είδαμε και ξαναείδαμε  από την εκλεκτή ιστοσελίδα «ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ» (που μπορείτε και σεις να απολαύσετε http://oreini-ileia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_13.html) δεν πιστεύαμε στα μάτια και στ΄ αυτιά μας. Συγκρατήσαμε μόνο μερικές από τις απαντήσεις του νεαρού αφηγητή που όλα τα έβλεπε και τα περιέγραφε κυρολεκτικά  …«μες΄ την καλή χαρά», ειδυλλιακά περίφημα!!. Μερικά λοιπόν από αυτά:
·        Οι νέοι της περιοχής ζουν «με χρώματα κι αρώματα»!…
·        Μετά το 1991 οι νέοι της περιοχής «είναι πλουσιότεροι» και τα χωριά «ζουν καλλίτερα»!...
·        Στο γεφύρι του Σεϊντάγα «πραγματοποιήθηκε ο άθλος του Ηρακλή με τον ερυμάνθιο κάπρο»!!.... Εδώ έγινε μια συνειδητή ανταγωνιστική μετάθεση και υπέρβαση, αφού προηγήθηκαν οι Αντρωναίοι (φίλοι του αφηγητή) και Γουμεραίοι που χωροθετούσαν προ ετών τον συγκεκριμένο άθλο του Ηρακλή στο Αντρωναίϊκο γεφύρι του «Μπερή» και βάφτιζαν από την άλλη μεριά (στον Ηλειακό Λάδωνα) το «Φαράγγι του Ερυμάνθιου κάπρου» (που μάλιστα προβάλεται ως αξιοθέατο στην επίσημη Ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχίας Ηλείας!!!). Και ας λένε οι ιστορικοί ότι ο άθλος του Ηρακλή (με την αλληγορική σημασία του) διαδραματίστηκε στις πηγές του ποταμού Ερύμανθου, κοντά στην Αρχ. Ψωφίδα, κάπου 50 χιλιόμετρα μακριά…
·        Στην ερώτηση για την ανάπτυξη της περιοχής, αφού μεσολάβησε κάποιο διάστημα …«απορίας ψάλτου, βηξ», ο αφηγητής έδωσε την δική του προσωπική αναπτυξιακή προοπτική για «δημιουργία πρότυπης μονάδας απόσταξης στέμφυλων δηλ. τσίπουρου». Τώρα που είναι τα αμπέλια της περιοχής δεν γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω ότι έχει προηγηθεί το διαβόητο «Φεστιβάλ τσίπουρου Κακοταρίου» (χωρίς κανένα αμπέλι και με 20.000 Ευρώ από το Δήμο Αρχ. Ολύμπίας, που έκαναν φτερά..) με διοργανωτή το Σύλλογο που είναι μέλος ο ίδιος.
·        Είπε «Την διαχείριση του δρυοδάσους της Φολόης πρέπει να την πάρουν οι κάτοικοι στα χέρια τους (δεν ξέρω τι εννοούσε για καλλίτερη λαθροϋλοτομία, καλλίτερη καταπάτηση και εκχέρσωση, καλλίτερη βόσκηση, δεν κατάλαβα…)
Μια προβατοστάνη μέσα στο δάσος της Φολόης.

·        Τέλος μου έκανε εντύπωση ότι ο αφηγητής, τέλειωσε με τον Νομπελίστα Σεφέρη και αναφορά στην ομιλία του που όντως με εντυπωσίασε…

Δεν πρόλαβα να συνέλθω από την ως άνω τηλεθέαση, ανοίγω την Ιστοσελίδα ενός άλλου Νεμουτιάνου  του κ. Δημήτρη Κενελλόπουλου (βλ. http://nemoutablogspotcom.blogspot.gr/ 
Την χτεσινή εποχή της υποανάπτυξης...
και τι είδα σε τρείς απανωτές αναρτήσεις του; Πρώτη, ολόκληρη την ομιλία του Σεφέρη στην Σουηδική Ακαδημία (για εμπέδωση προφανώς) και δυο άλλες που με εικόνες  από την παλιά Νεμούτα και την νέα Νεμούτα που ονειρεύεται ο ανωτέρω αφηγητής.
Και την αυριανή εποχή της ανάπτυξης στη Νεμούτα και την γύρω περιοχή.

Κάτι περισσότερο από μας ξεύρει ο εκ Νεμούτης Δημήτριος. Εγώ πάντως τις βρήκα λίαν επαγωγικές. Εσείς; 

1 σχόλιο: