Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013: ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ «ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»...


Ο τελάλης Γιάννης Τσετσέλης, έξω από το Καφενείο "ο αδερφός" του Μαραθιά
(η φωτογραφία μας είχε παραχωρηθεί από τον Βασίλη Αγγελόπουλο)



ΚΑΘΕ 2η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ
«ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»,

Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 1ο - Aρ. Φύλλου 4)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:


 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και 

μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης και θα 

επεμβαίνουμε
           
ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…
Ο τελάλης του Λονδίνου αναγγέλλοντας  τη γέννηση
του βασιλικού  διαδόχου...

Στη διπλανή φωτογραφία ο δικός μας τελάλης Γιαννης Τσετσέλης (είναι του συμπολίτη Χρύσανθου Ταβλά που μας την παραχώρησε ευχαρίστως). Και φυσικά τον προτιμούμε, γιατί πλεονεκτεί  απέναντι στον ανωτέρω λοντρεζο βασιλικό τελάλη με τα πολλά λιλιά...

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό… Συνεχίζουμε.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

(Φωτο-ρεπορτάζ
  • Η μεγάλη παραδοσιακή γιορτή του Αγ. Παντελέημονος στα έλατα στον «Πόντο», φέτος ατόνησε και ...ξεψύχησε!!... Το είχαμε προβλέψει από ετών. Η μοναδική από αιώνων γιορτή-πανηγύρι της Δίβρης με τη συμμετοχή των γύρω χωριών και άλλων προσκυνητών από μακριά, ήταν μαθηματικώς βέβαιον ότι θα είχε αυτή την φετινή κατάληξη. Το πάλαι ποτέ ξακουστό πανηγύρι στον παραδεισένιο τόπο αυτό στο ελατοδάσος Λαμπείας, που η ΠΕΕΔ το αναβίωσε με τον καλλίτερο τρόπο, το έτος 1979 μέχρι το 1986 (στα πλαίσια των 5ήμερων εορτών των ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ). Στη συνέχεια όταν το παρέλαβε η Κοινότητα και ο Δήμος Λαμπείας, ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ξένους αντζέντηδες (πότε από τη Λυκούρια, πότε από το Πάος, πότε από το Αντρώνι) κατάντησε ένα θλιβερό γυφτοπανήγυρο... Και το λέμε με λύπη και χωρίς ίχνος χαιρεκακίας, μάλιστα η γενική εντύπωση των διβριωτών για τη φετινή κατάληξη ήταν: «καλλίτερα που έγινε έτσι, μήπως και γίνει κα΄τι για να ξαναγυρίσουμε στις παλιές καλές εποχές...». Άμποτε... 


  •  Και φέτος το ...πολυφορεμένο, «Χορευτικό Σεργιάνι» στη Δίβρη, για 11η χρονιά!... Μας έγινε συνήθεια πια, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Τα ίδια χορευτικά,  οι ίδιοι διβριώτες και διβριώτισσες πρόθυμοι προς εξυπηρέτηση, τα ίδια επίσημα πρόσωπα να περιδιαβαίνουν, οι ίδιοι προμηθευτές και μουσικοί αντζέντηδες να καταβροχθίζουν τα όχι ευκαταφρόνητα χιλιάδες Ευρώ που ευχαρίστως διαθέτει ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, ενώ τσιγκουνεύεται να δώσει ελάχιστα π.χ. για την πεθαμένη φέτος γιορτή του Αγ. Παντελεήμονος (μια και την έχει πάρει επάνω του ο Δήμος...). Και βεβαίως καμιά απολύτως θέση, της τοπικής κοινωνίας γιαυτό το μακροχρόνιο «γαϊτανάκι», ...πολιτιστική «στάχτη» στα μάτια των ιθαγενών διβριωτών. Να δούμε πόσο θα τραβήξει ακόμη..


  •  Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη Διβρη: Εκτός από το "χορευτικό Σεργιάνι" (που γράψαμε παραπάνω) που θα γίνει τις 18 Αυγούστου στην πλατεία της Αγοράς και ο Σύλλογος Διβριωτών Αθήνας, συνεχίζοντας μια μακροχρόνια τακτική θα κάνει τη γιορτή του στις 17 Αυγούστου επίσης στην κεντρική πλατεία της Αγοράς, προσφέροντας φαγητό (σουβλάκια ή γουρνοπούλα εξ Αντρωνίου μαθαίνουμε...) ποτά και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα,  επί πληρωμή βεβαίως-βεβαίως... Ενδεχομένως (δεν είναι ακόμη βέβαιον), και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί και Εκδήλωση στο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ"  σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα, με θέμα πνευματικού περιεχομένου και με την δωρεάν προσφορά τα γνωστά "διβριώτικα φιλέματα" (μπομπότα με τουλομοτύρι, και τα ξακουστά ντόπια γλυκά).... 



  •  Κοσμογονία έργων από τους Συλλόγους της Δίβρης. Ευχάριστη η προσφορά των εν Πάτραις και εν Αθήναις Διβριωτών!!... Ο Σύλλογος Διβριωτών Αθήνας (ΣΔΑ), αντικατέστησε  τα κατεστραμμένα ξύλα στα παγκάκια στη ιστορική βρύση του «Κάτω Γαβροβίκου». Ο Σύλλογος  των εν Πάτραις Λαμπειέων  «η Αγ. Τριάς», θα κάνει μεγάλο και πολυδάπανο έργο στη βρύση του «Πόντου» στα έλατα, με την δημιουργία πλακόστρωτου και την σωστή μηχανική ροή (υδρομάστευση, κερίζι) του νερού στην τραγουδισμένη βρύση. Ε!, ζήλεψε και η ΠΕΕΔ (μη έχουσα τις οικονομικές δυνατότητες των δυο άλλων αδελφών Συλλόγων) και αποκατέστησε τα κατεστραμμένα ξύλα στο μοναδικό εναπομείναν παγκάκι (που ίδια είχε τοποθετήσει, το άλλο το εξαφάνισαν κάποιοι "λεβέντες") στην Πλατεία και βρύση της «Λίμνας» στους Γκρουστάδες, που πριν 3 δεκαετίες δημιούργησε η ΠΕΕΔ... Πάντα τέτοια, αφού ο Δήμος αδιαφορεί οι Σύλλογοι πρέπει να πάρουν τα ηνία στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.. . 

  •  Τώρα θυμήθηκαν τα 180.000 Ευρώ, μετά από 4 χρόνια για το δρόμο σύνδεσης του "αρχοντικού Πετραλιά" με τον δημόσιο δρόμο!... Ομολογούμε ότι ξαφνιαστήκαμε όταν είδαμε την είδηση στις εφημερίδες. Ένα ακόμη κατόρθωμα της εξουσίας στον πρώην Δήμο Λαμπείας των δυο Μοστενιτσάνων δημοτικών μας αρχόντων. Διαβάστε και θα καταλάβετε:  
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
“ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295 293                             Δίβρη 4-8-2013
         Αρ. Πρωτ. 2125
Προς
Τον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιά
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: α. Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιων Δήμου Αρχ. Ολυμπίας
       β. Αντιπεριφερειάρχη ΠΔΕ κ. Χριστοδουλόπουλο


ΘΕΜΑ: Έργο οδοποιίας, σύνδεση «αρχοντικού Πετραλιά» με δημόσιο δρόμο στην Λαμπεία (Δίβρη) Ηλείας
Κύριοι αρμόδιοι
Στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αρχ. Ολυμπία με συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη ΠΔΕ κ. Χρισοδουλόπουλου, ετέθη από τον κ. Δήμραχο (και πολύ σωστά) η προώθηση του εν θέματι έργου, η εκτέλεση του οποίου -ειρήσθω εν παρόδω- εκκρεμεί από 4ετίας και πλέον (!!!).
Εμείς εκ καθήκοντος, επί του προκειμένου είχαμε δώσει τις απόψεις μας για την καλλίτερη και προσφορότερη διάθεση του σεβαστού τότε κονδυλίου των 180.000 Ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση του ανακαινισθέντος κτιρίου από τον ΕΟΤ «αρχοντικό Πετραλιά» με τον δημόσιο δρόμο προς καλλιτέρα εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αν και όποτε αξιοποιηθεί.
Η δική μας παρέμβαση στην τότε Τοπική Κοινότητα - πρώην Δήμο Λαμπείας και την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας (Δ/ντης κ. Αλεξόπουλος) επεσήμανε ότι η καλλίτερη λύση θα ήταν το κονδύλιο να διατεθεί για την σύνδεση του κτιρίου μέσω της οδού που περνά από το Ι. Ναό Αγ. Κων/νου - Αγ. Ανδρεου, ως πλέον συμφέρουσα και βεβαίως πολύ πιο σύντομη και στέρεα. Αντίθετα η αρχική πρόβλεψη, για πλακόστρωση δρόμου από την συνοικία «Λαγκαδα» προς το κτίριο, θα ήταν «λεφτά πεταμένα», χωρίς καμιά προοπτική και με απόσταση πρόσβασης  τριπλάσια από την παραπάνω λύση, χωρίς κανένα λόγο δημιουργίας τέτοιου έργου στο σημείο, αλλά και χωρίς καμιά απολύτως χρήση.
Δυστυχώς, παρά την αλληλογραφία της Δ/νσης ΤΥ Νομαρχίας, ο πρώην Δήμος Λαμπείας αδιαφόρησε και δεν πήρε θέση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα μετά τόσα χρόνια και το έργο να μη έχει γίνει.
Γιαυτό σας παρακαλούμε, εσάς και την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να δείτε το θέμα εκ του σύνεγγυς και να επιλέξετε την πλέον συμφέρουσα λύση, αφού επιτέλους μετά τόσα χρόνια ήρθε στην επικαιρότητα.
Ο πρόεδρος
Σωτ. Σωτηρόπουλος
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο


  • Χρηματοδότησαν με το ποσό των 11.700 Ευρώ, μια μελέτη μαϊμού για δήθεν «Άρδευση αγροκτημάτων καλυβίων Γκρουστάδων Λαμπείας», από νερό που δεν υπάρχει και για χωράφια που δεν καλλιεργούνται!... Για να τσεπώσει ίσως ο άγνωστος σε μας μελετητής τις χιλιάδες τα Ευρώ των δημοτών (ή κάποιος άλλος), οι πρώην του Δήμου Λαμπείας κορόιδευαν τους χαζο-Γρουσταδιώτες ότι θα τους πάνε νερό στα Καλύβια. Από που άραγε το νερό; Και ήρθαν οι νυν της Αρχ. Ολυμπίας για να καλύψουν τις αμαρτίες των προκατόχων τους. Διαβάστε και θα καταλάβετε:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                   Επείγον                
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293          Δίβρη (Λαμπεία) 29 -7-2013
       αρ. πρωτ. 2123

                                    Προς
            Τον Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας
                        (Δια του κ. Προέδρου του  Δ.Σ. Αρχ. Ολυμπίας)

ΘΕΜΑ: Συζήτηση στο προσεχές ΔΣ θέματος που αφορά την Τοπική Κοινότητα Λαμπείας (Δίβρης) – ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ δική μας
            Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Πληροφορηθήκαμε (από δημοσίευση στο τοπικό Τύπο) ότι ένα από τα 32 (!!!) θέματα που έχετε βάλει για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 30 Ιουλίου είναι και θέμα που αφορά την Τοπική Κοινότητα της γενετείρας μας Δίβρης με τίτλο «Αναμόρφωση προϋπολογισμού για αλλαγή χρηματοδότησης ΚΑ 02.80.8123.03 της μελέτης τοπογραφικής αποτύπωσης για το έργο ¨Άρδευση αγροκτημάτων των καλυβίων Γκρουστάδων Τ.Δ. Λαμπείας¨».
Επειδή Κύριοι και Κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι θα κληθείτε να πάρετε απόφαση και ψηφίσετε για το ανωτέρω θέμα, θέτουμε ενώπιόν σας τις απόψεις μας και ΕΠΕΡΩΤΑΜΕ σύμφωνα το δικαίωμα που έχουμε ως δημότες:
1. Η τοπογραφική μελέτη του εν λόγω έργου (που έχουμε εντοπίσει στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» κοστολογημένη στο ποσό των 11.000 Ευρώ) που έγινε επί Δημαρχίας του πρώην Δήμου Λαμπείας  και εσείς ψηφίσατε σε προηγούμενο ΔΣ για τη πληρωμή της, αφορά έργο «μαϊμού», καθόσον στην εν λόγω περιοχή αφενός δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πηγή υδρολήψεως και αφετέρου στην περιοχή «Καλυβίων» δεν υπάρχει ούτε ένας «ενεργός» καλλιεργήσιμος αγρός προς άρδευση.
2.  Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνεται στην «βιομηχανία» των ακριβοπληρωμένων μελετών εκ μέρους του πρώην Δήμου Λαμπείας (χωρίς διαγωνισμούς κλπ προϋποθέσεις) την εποχή των «παχειών αγελάδων» που σήμερα πληρώνουν οι χειμαζόμενοι δημότες, γιαυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα ψηφίσουν υποχρεούνται να ζητήσουν λεπτομερή στοιχεία περί της αξιοπιστίας της  και της χρησιμότητας της.
3. Εάν οι Υπηρεσίες και το ΔΣ του Δήμου μας δεν ελέγξουν ενδελεχώς το προβαλλόμενο θέμα, εμείς ως έχοντες έννομο συμφέρον θα ζητήσουμε από τις αρμόδιες Διοικητικές, Ανεξάρτητες ελεγκτικές και Εισαγγελικές Αρχές την πλήρη διερεύνησή του.
4. Να μας εξηγήσετε το νόημα της διατύπωσης «αναμόρφωση προϋπολογισμού χρηματοδότησης» γιατί δεν το καταλαβαίνουμε.
Μετά την έκθεση των ανωτέρω, παρακαλούμε τον Πρόεδρο του ΔΣ η παρούσα να αναγνωσθεί κατά την συζήτηση του ανωτέρω θέματος, ώστε κάθε δημοτικός σύμβουλος να ενημερωθεί και αναλάβει τις ευθύνες του.

Εν αναμονή απαντήσεώς σας με την γνωστοποίηση των πρακτικών συζήτησης και λήψης απόφασης στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» - μεϊλ: sotxsot@gmail.com)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο


  • Πήραν το νερό της βρύσης «Πλάκα» Βασιλαίων και το έριξαν στο ομώνυμο Υδραγωγείο, με εξωτερικό σωλήνα για να στείλουν στα Νοσοκομεία παιδιά και γέροντες!... Το είδαμε κι αυτό. Έτσι αυθαίρετα οι άρχοντες της Αρχ. Ολυμπίας μαζί με τους τοπικούς, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, χωρίς να πάρουν έστω νόμιμη απόφαση από πουθενά, χωρίς να λογαριάσουν τους κήπους που θα ξεραθούν και το κυριότερο χωρίς να υπολογίσουν το κίνδυνο που διατρέχουν από το κολοβακτηρίδιο οι καταναλωτές του πόσιμου νερού. Διαβάστε  και θα καταλάβετε:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ              Επείγον                   
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293                 Δίβρη (Λαμπεία) 1 -8-2013
       αρ. πρωτ. 2124
Προς
ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  α. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Ευθ. Κοτζιά
                             β. Τμήμα Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας
                             γ. Τοπική Κοινότητα Λαμπείας
                               δ. Πολιτιστικούς Συλλόγους Λαμπείας (Δίβρης)     
ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα του Υδραγωγείου «Πλάκας» Λαμπείας Δίβρης) – Επικίνδυνη ύδρευση κατοίκων και στέρηση άρδευσης σε άλλους 
Κύριοι αρμόδιοι
            Μετά από παράκληση και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της συνοικίας «Βασιλαίοι» Λαμπείας μεταβήκαμε εκεί σήμερα και διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:
1) Στη περιοχή «Πλάκα», όπου η υπαίθρια ομώνυμη βρύση και το Υδραγωγείο (που υδρεύει το 1/3 της συνοικίας Περαμαχαλά Δίβρης), είδαμε μετ΄ εκπλήξεως ένα πλαστικό εύκαμπτο μπλε σωλήνα (βλέπε φωτογραφία) να ξεκινά υπαιθρίως από την μια ροή (κάνταλο) της βρύσης, και ένα δεύτερο μαύρο και να καταληγουν μετά είκοσι περίπου μέτρα μέσα στο άθλιο στην εμφάνιση και μη προστατευόμενο και με ποιμνιοστάσια γύρωθεν Υδραγωγείο της «Πλακας»!!...
Θαυμάστε εφευρετικότητα!...
 Έτσι, εντελώς πρόχειρα και λίαν επικίνδυνα, χωρίς εφαρμογή κανενός μέτρου Υγιεινής, Υγειονομικής αναγνώρισης κλπ, που προβλέπονται αυστηρά από τις σχετικές ΚΥΑ και τους Υγειονομικούς κανονισμούς της εθνικής και ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Έτσι τίθενται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά και γέροντες) που καταναλώνουν αυτό το πόσιμο νερό, το οποίο επί πλέον επιβαρύνεται με το κολοβακτηρίδιο, λόγω της μεγάλης καλοκαιρινής ζέστης. Ειρήσθω, ότι στο εν λόγω Υδραγωγείο «ενδημεί» το κολοβακτηρίδιο σε δυσθεώρητα ύψη (μπορείτε να συμβουλευτείτε παλιότερες μετρήσεις του ΚΕΕΔΥ Αθηνών που μάλιστα έχουν αποσταλεί από το Τμήμα Υγιεινής στον κ. Εισαγγελέα Ηλείας) και φανταστείτε τι θα συμβεί τώρα.
Γνωρίζετε επίσης, ότι αφού το εν λόγω Υδραγωγείο της «Πλάκας» έχει κάποια βλάβη και δεν παρέχει νερό στο 1/3 των κατοίκων του Περαμαχαλά (οι οποίοι δεν στερούνται του πόσιμου νερού, αφού δίπλα τους παρέχουν πόσιμο νερό δυο ακόμη Υδραγωγεία, αυτά του «Αμπλινίτσι» και του «Χλοβοτίτσι», αλλά και υπαίθριες βρύσες «Μοριός» «Κόκκινου» και «Κοσμόπουλου») να επισκευάσετε την υδρομάστευση και όχι να προβείτε στην πιο επικίνδυνη ανθυγιεινή παρέμβαση που κάνατε.
2) Έντεκα (11) οικογένειες της συνοικίας «Βασιλαίοι» που με το νερό της βρύσης «Πλάκα» αρδεύουν τους λαχανόκηπους τους και στερούνται στην κρίσιμη φάση ποτίσματος του νερού, παραπονούνται, πέραν του γεγονότος ότι πήραν το νερό τους χωρίς καμιά νόμιμη απόφαση και χωρίς να τους ρωτήσουν, ότι οι κήποι τους θα ξεραθούν τη στιγμή που το νερό που «υπεκλάπη» παρανόμως και διοχετεύεται στο Υδραγωγείο, θα χρησιμοποιείται από την άλλη συνοικία, όχι για πόσιμο αλλά για άρδευση των δικών τους κήπων…
Μετά τα ανωτέρω, επειγόντως να αποσύρετε τον σωλήνα της «κλοπής», να φροντίσετε, ως έχετε υποχρέωση, την υγεία των κατοίκων από το λίαν επικίνδυνο πόσιμο νερό και να  αποδώσετε στους δικαιούχους το νερό για άρδευση, αποκαθιστώντας το δίκαιο και την έννομη τάξη.
Διαφορετικά θα προσφύγουμε, όπου δει για τα περαιτέρω. 
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» - μεϊλ: sotxsot@gmail.com)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο


  •  Ερώτηση της βουλευτού Ηλείας (ΝΔ) κ. Αυγερινοπούλου για την συντήρηση και επιστημονική μελέτη του Βυζαντινού Ναού Αγ. Τριάδας Διβρης. Ήταν έκπληξη. Μια συγκροτημένη και δομημένη με τον καλλίτερο τρόπο Ερώτηση της βουλευτού Ηλείας κ. Διον. Αυγερινοπούλου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα χρόνιο αίτημά μας, έστω και με αυτόν τον τρόπο προβάλλεται. Βεβαίως κρατάμε «μικρό καλάθι» για την υλοποίηση, αλλά αξιέπαινη αυτή η χειρονομία της βουλευτού (που έγινε με αφορμή τις «γαλαντομίες» εκατομμυρίων για άλλες εκκλησίες και την αδυναμία να δοθούν για την Αγ. Τριάδα μερικές εκατοντάδες Ευρώ, όπως κατήγγειλε το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ πριν λίγο καιρό). Ως εκ τούτου  ευχαριστούμε την βουλευτή και παραθέτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου να το διαβάσετε: 
Μετά 15 ημέρες, θα είμαστε πάλι εδώ με νεώτερα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου