Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ πλησιάζουν τα «Ιερά Λάμπεια Όρη»!...


Ιδού!, μια θηριώδης ανεμογεννήτρια, ύψους 95μ. με άνοιγμα πτερυγίων ενός
αεροπλάνου Μπόϊγκ 747, από τις 23 που θέλουν να τοποθετήσουν στα
πανέμορφα βουνά μας....

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ πλησιάζουν τα «Ιερά Λάμπεια Όρη»!... Προς το παρόν, το πρώτο θύμα είναι το «Σκιαδοβούνι»...
            Είναι πασίγνωστες οι θέσεις μας πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα, δηλαδή των «Αιολικών πάρκων» που είναι ενταγμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Λέμε ναι με όλη μας την δύναμη στη μορφή αυτή, εάν και εφόσον δεν επιφέρουν «παράπλευρες απώλειες» (περιβαλλοντικές, οικολογικές, αισθητικές και άλλες) εκεί που τοποθετούνται οι  θηριώδεις ανεμογεννήτριες. Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους δικούς μας αγώνες, τις ευαισθησίες μας  και τις ξεκάθαρες θέσεις μας πάνω στη δική μας γειτονιά,  για το δικό μας «Αιολικό πάρκο», δηλ. τις 23 θηριώδεις Ανεμογεννήτριες που θέλουν να «φυτέψουν» στο Λάμπειον Όρος («Ανάληψη», Αστράς ή Αστερίων), σας παραπέμπουμε σε παλαιότερη ανάρτησή μας, με περισσότερες λεπτομέρειες. Βλέπετε:
http://sotirissotiropoulos.blogspot.gr/2012/02/23-3.html

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!..., 23 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ «ΙΕΡΑ ΛΑΜΠΕΙΑ ΟΡΗ» ΚΑΙ 3 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟ…


"Λάμπεια, ην το όρος τούτο ιερόν του Πανός..." 
(ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ, Αρκ. κ.24, Στραβ. Β8)
Τα κατά περιηγητήν Παυσανίαν, μέγα Όμηρον και γεωγράφο Στράβωνα Ιερά Λάμπεια Όρη:  όπου έπαιζε την φλογέρα του ο τραγοπόδαρος θεός Παν και κυνηγούσε η τοξεύτρα θεά Άρτεμις.
Φανταστείτε, αν δεν αντιδράσουμε σε λίγο θα γίνουν έρμαια των κεδροσκοπούντων Εταιρειών και όλη η  κορυφογραμμή που βλέπετε σήμερα θα "σταυρωθεί" κυριολεκτικά από 23 τεράστιες ανεμογεννήτριες!...
Και ας μη σπεύσουν οι διάφοροι «καλοθελητές» που έχουν διαφορετική άποψη ή εκείνοι που είναι αφελείς και καλοπροαίρετοι ή ακόμη οι θαυμαστές και επωφελούμενοι από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να μας κατηγορήσουν με το εύκολο ή «ευκολοχώνευτο» ότι: «εσείς θέλετε μεν τις ανεμογεννήτριες, όμως όχι στη δική σας αυλή, αλλά στου γείτονα...» και  άλλα τέτοια που ακούμε καθημερινά. Για μας δεν συμβαίνει αυτό.
Όταν πρωτομάθαμε ότι η εταιρεία «ΡΟΚΑΣ» (και στη συνέχεια ο Ισπανικός υπερκολοσσός «ΜΠΕΡΙΟΛΑ»)  είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για ναι γίνει το «Αιολικό πάρκο» στην οροσειρά των Λαμπείων Ορέων που είχε την ονομασία «Ψηλή Ράχη-Λαμπέτα», μαζί με ένα άλλο στο «Σκιαδοβούνι» (που υπάγεται στα χωριά Κακοτάρι-Τσίπιανα του πρώην Δήμου Λασιώνος -τώρα Αρχ. Ολυμπίας- και Σκιαδά της Τριταίας Αχαΐας), αντιδράσαμε δυναμικά με τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, με προσωπικές παραστάσεις και παρεμβάσεις μας τόσο στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες με συνεχή επί δυο χρόνια αλληλογραφία. Και πετύχαμε το ακατόρθωτο, να σταματήσουμε προσωρινά (γιατί βέβαια τίποτα δεν τελείωσε, αφού έχουμε να κάνουμε με ανάλγητα θηριώδη επιχειρηματικά συμφέροντα και ένα Κράτος το ελληνικό που τα σιγοντάρει και τα ευνοεί...) την ταχύτατη προώθησή του.
Εμείς, δεν είμαστε αρνητικοί και απόλυτοι στο θέμα. Επισκεφτήκαμε ακόμη και την μεγάλη Εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες και ζητήσαμε το αυτονόητο, το ωφέλιμο και το λογικό. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις θηριώδεις βιομηχανικές ΑΠΕ. Θα μπορούσαν αντί για τις 23 Ανεμογεννήτριες που θα «φιγουράρουν», ως αποφώλια τέρατα πάνω από το κεφάλι μας και θα υποβαθμίσουν μια περιοχή αξεπέραστου φυσικού κάλους, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν λίγες, σε σημεία που δεν είναι ορατά εκ των οικισμών της Δίβρης, χωρίς να προκαλούν την ελάχιστη οπτική και ακουστική ρύπανση, χωρίς να βλάπτουν την κτηνοτροφία μας, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας,  χωρίς να πειραχτούν στο ελάχιστο τα δικά μας βουνά και τα δάση  με καταστροφικούς δρόμους πρόσβασης, χωρίς τους ανθυγιεινούς ηλεκτροφόρους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος   και βεβαίως θα γίνουν σεβαστοί όλοι οι όροι του διέπουν την προστασία Αρχαιολογικών, Πολιτιστικών, Παραδοσιακών, περιβαλλοντικών θησαυρών της Δίβρης, γιατί όλα αυτά αποτελούν την μοναδική προίκα που έχουμε... Και νομίζουμε, μέχρι στιγμής κάτι καταφέραμε.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ 
«ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ
            Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τοπικός Τύπος αυτές τις μέρες, πληροφόρησε του Ηλείους και Αχαιούς, και μάλιστα διθυραμβικά  ότι «Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, η δημιουργία Αιολικού Πάρκου στην ορεινή περιοχή των Δήμων Αρχ. Ολυμπίας και Τριταίας» και κάποιοι έσπευσαν να το χαρούν, ενώ άλλοι να ανησυχούν και να ψάχνουν για ποιο Αιολικό πάρκο πρόκειται; Είδαμε στο διαδίκτυο και κάποιες απόψεις διβριωτών, "θετικές" και άλλες μαχητικά αρνητικές... Εμείς, κατά ευτυχή συγκυρία έχουμε ένα συμπατριώτη με καταγωγή από τους «Βασιλαίους» Δίβρης που μας πληροφόρησε αμέσως και μάλιστα με στοιχεία. Είναι ο Γιώργης Λαγκαδινός (γιος των αείμνηστων   Στάθη και Ελένης Λαγκαδινού) που είναι εγκαταστημένος μόνιμα στην Κρήτη, δυναμικό μέλος του Κινήματος κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στην Κρήτη, με σημαντική δράση.
            Εν τω άμα, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή που αναδημοσιεύουμε για πληροφόρηση των συμπατριωτών και φίλων της Δίβρης. Μαζί με όλες τις φωτογραφίες και την απόφαση του ΥΠΕΚΑ που αφορά την δημιουργία του «Αιολικού Πάρκου» στο γειτονικό μας «Σκιαδοβούνι» από την Εταιρεία «Αιολική Δυτ. Ελλάδος Α.Ε.».
            Η Απόφαση αυτή με αρ. 172414/2-5-2014, είναι αναρτημένη στην « ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με αρ. ΑΔΑ:ΒΙΦΦΟ-ΠΑΛ, για όσους ενδιαφέρονται.
            Βεβαίως, δεν αφορά το δικό μας (όπου «έχουν γνώση οι φύλακες») Αιολικό πάρκο, αφορά την γειτονιά μας. Και το ερώτημα είναι που είναι να ενδιαφερθούν και να περισώσουν ο,τι μπορεί να περισωθεί και ο Δήμος της Αρχ. Ολυμπίας και κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι Περιβαλλοντικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι, όπως π.χ. ο «Ωλονός» (καλά εδώ, ως γνωστόν ορισμένα μέλη του ΔΣ σπεύδουν να μπουν υποψήφιοι σε περιβαλλοντοκτόνους Συνδυασμούς, όπως του νυν Δημάρχου κ. Κοτζά που ρίχνουν τα σκουπίδια στο Αλφειό κλπ) και άλλοι «οικολογούντες» που σιωπούν αιδημόνως...
            Τώρα η επιστολή και τα άλλα στοιχεία που μας έστειλε ο Γιώργης Λαγκαδινός:
«Αγαπητέ Σωτήρη
βρήκα την ΕΠΟ (σ.σ. βλέπε άνω Απόφαση στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ») και στην στέλνω. Θα την μελετήσω και θα σου γράψω τις παρατηρήσεις μου. Σαν πρώτη αίσθηση μου φαίνεται λίγο μπερδεμένη και προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Εμείς στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Στο χάρτη που σου στέλνω έχει δύο Σκιαδοβούνι ,η ΕΠΟ αφορά μάλλον το πάνω αυτό που είναι κοντά στο καταφύγιο άγριας ζωής. Δεν μπόρεσα να βρω την άδεια η οποία μάλλον έχει λήξει! Θα τα ψάξω. Το σίγουρο είναι ότι οι ανεμογεννήτριες είναι ισχύος 2 MW η κάθε μία δηλ. 90 μέτρα ύψος και το κάθε πτερύγιο 45 μέτρα! Καταλαβαίνεις τι δρόμος χρειάζεται για να περάσει νταλίκα 40 τουλάχιστον μέτρων. Στην ΕΠΟ στο 4 αναφέρει ότι θα ανοιχτεί δρόμος δασικός Γ κατηγορίας πλάτους 5 μέτρων, μας κοροϊδεύουν, σε μια στροφή η νταλίκα δεν χωράει. Σε ανάλογες περιπτώσεις αλλού και εδώ στην Κρήτη λένε 5 μέτρα και τον φτιάχνουν παράνομα 12 ή και περισσότερα μέτρα. Καταλαβαίνεις τι καταστροφή προκαλείται στους ορεινούς όγκους με τέτοιες επεμβάσεις. Και φυσικά η περιοχή είναι Νατούρα 2000 και ζώνη σημαντική για τα πουλιά που για λόγους όμως εθνικού συμφέροντος επιτρέπεται να εγκατασταθούν τα βιομηχανικά τέρατα! Τώρα τα περί ανάπτυξης ,θέσεων εργασίας και καθαρής ενέργειας είναι "πράσσειν άλογα" και έχουν καταρριφθεί όλα με επιχειρήματα. Να 'σαι καλά.»
            Σε ευχαριστούμε θερμά συμπατριώτη Γιώργη (μοιάζεις στον αείμνηστο πατέρα σου Στάθη, δραστήριο και «ανήσυχο» μέλος της ΠΕΕΔ την δεκαετία του 1980). 

Και τώρα, μελετήστε τις παρακάτω εικόνες, με τις διευκρινήσεις των λεζαντών.


 
Εδώ, μπορείτε να διακρίνετε (φωτ. Google) τις τοποθεσίες των δυο Αιολικών Πάρκων.
Στο άνω πράσινο μακρόστενο περίγραμμα είναι αυτό στο "Σκιαδοβούνι" που
πρόσφατα εγκρίθηκε και θα γίνει. Το δεύτερο πράσινο περίγραμμα είναι στην
κορυφογραμμή των δικών μας βουνών ("Ανάληψη") που αγωνιζόμαστε
να μην γίνουν καταστροφές. Και μέχρι στιγμής , το έχουμε καταφέρει....

Μια άλλη εικόνα, που δείχνει τις περιοχές του ορεινού όγκου στα σύνορα
των Δήμων Αρχ. Ολυμπίας (πρώην Δήμος Λαμπείας) και Τριταίας και
επισημαίνονται οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 με μπλε και ιδιαιτέρου φυσικού
κάλους με το κόκκινο...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου