Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΔΙΒΡΗ "Η ΝΥΦΟΥΛΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ"!...



ΔΙΒΡΗ
"Η ΝΥΦΟΥΛΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ"
Ένα εκπληκτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" Πύργου 6 και 7 Οκτωβρίου 1936
Από το διβριώτη συγγραφέα Ανδρέα Σκανδάμη, ύμνος για την γενέτειρα Δίβρη και τον "Σύνδεσμο Φιλοπροόδων Νέων Λαμπείας (1936-...)

(σ.σ. Ο αείμνηστος Ανδρέας Σκανδάμης, από την μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Σκανδαμαίων (γεναρχών της μετέπειτα μετονομασθείσης σπουδαίας οικογένειας των πολιτικών Στεφανοπουλαίων), ήταν από τους Λαζαράδες Δίβρης. Διαννοούμενος και πολυγραφότατος συγγραφέας -με δεκάδες βιβλία, κυρίως ιστορικού περιεχομένου-, δημοσιογράφος σε Πυργιώτικες, Πατρινές και άλλες εφημερίδες. Εθήτευσε επί πολλά χρόνια Γραμματέας και έμπιστος του Πρίγκηπος Πέτρου (αδελφού των Βασιλέων Γεωργίου του Β' και Αλεξάνδρου, πλην μορφωμένου και ασχολουμένου όχι με "βασιλικά καθήκοντα" αλλά με τις Επιστήμες και Τέχνες). Στη νεαρά του ηλικία υπήρξε δραστήριο μέλος του "Συνδέσμου Φιλοπροόδων Νέων Λαμπείας", την δραστηριότητα του οποίου αναπτύσσει στο παρακάτω δημοσίευμα με σημαντικές ειδήσεις περί των συμμετεχόντων προσωπικοτήτων -που αξίζει να προσέξετε- πέρα από τον αξεπέραστο λυρισμό του λογοτεχνικού κειμένου του... Ήταν απόγονος του ήρωα Αγωνιστή Οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821, Ηγουμένου της Ι. Μονής Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης Αρχιμανδρίτη Παϊσίου Σκανδάμη που έπεσε μαχόμενος στην ιστορική μάχη του Πούσι, μετέχοντας επί κεφαλής 100 διβριωτών αγωνιστών. Μάλιστα ο Ανδρ. Σκανδάμης είχε στην κατοχή του τα κειμήλιά του (γιαταγάνι, πάλλες, μπιστόλες, σελάχια κλπ) που είχε τάξει να μας τα δωρίσει στο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ", αλλά ατυχήσαμε και τους λόγους θα εξηγήσουμε σε άλλο μας σημείωμα....)

Δίβρη 1936: Το Διοικητικό Συμβούλιο του « ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΝΕΩΝ ΛΑΜΠΕΙΑΣ» σε φωτογραφία τους έξω από το κτίριο του Ξενοδοχείου «η Δίβρη» (μετέπειτα Ειρηνοδικείου) του Νικ. Λύγκα στην «Αγορά» της Δίβρης. Στη μέση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Σωτηρόπουλος περιστοιχιζόμενος από τον Γενικό Γραμματέα δικηγόρο Γιάννη Αλεξανδρόπουλο (2ος εξ αριστερών), τον Ταμία δάσκαλο Νίκο Τσουρούλα (2ος  εκ         δεξιών) και τα μέλη: τον ράφτη Μήτσο Τσίγκανο (1ος εξ αριστερών), τον νομικό Κωστάκη Πορετσάνο (3ος εξ αριστερών), τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ανδρέα Σκανδάμη (3ος εκ δεξιών) και τον κουρέα Κώστα Κοσμά (1ος εκ δεξιών)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου