Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Γιατί το «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» της Δίβρης από σημαντικό Πολιτιστικό γεγονός πριν 10 χρόνια, σήμερα το λέμε «εργολαβική γιορτή των ατζέντηδων»!...


Στην επάνω εικόνα το πάνελ της Εκδήλωσης του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"
Από δεξιά ο Λαοκράτης Βάσης, Πάνος Τριγάζης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Γιώργος Δο-
λιανίτης, Σωτ. Σωτηροπουλος. Σε πρώτο πλάνο (πλάτη) ο Μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος
Στην κάτω εικόνα το "ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ" στην κεντρική πλατεία της Δίβρης

Γιατί το «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» της Δίβρης από σημαντικό Πολιτιστικό γεγονός πριν 10 χρόνια, σήμερα το λέμε «εργολαβική γιορτή των ατζέντηδων»!...
Μια οφειλόμενη απάντηση σε παράπονα

Ως γνωστόν η πολιτιστική εκδήλωση «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια με πρωταγωνιστή και χοροδιδάσκαλο τον τότε Γυμνασιάρχη του Γυμνασίου-Λυκείου Λαμπείας κ. Τσαντήλα, που με πολλή προσπάθεια και κόπο δημιούργησε την «Χορευτική Ομάδα Δίβρης», οποία είχε και έχει πολύ αξιόλογες επιδόσεις στα χρόνια που πέρασαν.  Βεβαίως το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της Δίβρης και του πρώην και νυν Δήμου δεν κατάφεραν, ως όφειλαν, να μετατρέψουν την «Ομάδα» σε ένα Συλλογικό όργανο, είναι στα μείον. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.
Τα χρόνια από το 2003 που πρωτοξεκίνησε το «ΣΕΡΓΙΑΝΙ» διαδέχονταν το ένα το άλλο και με την πάροδο συνεχώς βλέπαμε μια επικίνδυνη υποβάθμιση. Λιγότερα χορευτικά συγκροτήματα συμμετείχαν, τα τελευταία χρόνια καταργήθηκε η ζωντανή δημοτική μουσική, τα φτωχικά σκηνικά της χορευτικής πίστας τα ίδια και τα ίδια... Ακόμη, σε αυτή την Εκδήλωση υπήρχε η πλήρης απουσία-«αφωνία» κάποιου διβριώτη, αφού και ο χαιρετισμός και η τελετουργία της Γιορτής γινόταν από εισαγόμενους ομιλητές και κουμανταδόρους... Με λίγα λόγια το θέαμα έγινε από μια στιγμή και μετά, κακή αντιγραφή του προηγούμενου και φυσικά κουραστικό στους θεατές-ακροατές. Το κοινό που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις ήταν συγκεκριμένο, αποτελούμενο από τους γονείς και φίλους των χορευτών και χορευτριών κυρίως από τα ξένα συγκροτήματα που έρχονταν με πούλμαν. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι τοπικοί παράγοντες (κυρίες της «Αγοράς», χωρίς να έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο) το αγάπησαν το «χορευτικό Σεργιάνι», το υιοθέτησαν και βοηθούσαν στα διαδικαστικά της περιποίησης των παραβρισκομένων... Επίσης τελευταία το υιοθέτησε και ο Σύλλογος των Διβριωτών της Πάτρας. Μέχρις εδώ καλά. Ήταν και είναι μια Εκδήλωση που προσφέρει θέαμα στην καλοκαιρινή Δίβρη και δεν είναι κακό που γίνεται. Μάλιστα ακούστηκε από τα χείλη κάποιων φανατικών οπαδών ότι ... «στα κάτω-κάτω, την ημέρα αυτή κινούνται και τα μαγαζιά της Δίβρης» (sic!). Είναι και αυτό κάτι, αφού τις άλλες μέρες υπάρχει νέκρα...
Αυτά και άλλα (που κατά καιρούς έχουμε γράψει), μέχρι που ήρθαν οι «οικονομικές» και «πολιτισμικές» αποκαλύψεις, συνταρακτικές κατά την άποψή μας, που αξίζει το κόπο να αναφερθούμε. Και αναγκαζόμαστε σήμερα να απαντήσουμε στα παράπονα κάποιων συμπολιτών (θεσμικών και μη θεσμικών), ότι δήθεν εμείς (δηλ. το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» και το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ») και άλλοι υποψιασμένοι συμπολίτες, το κατηγορούν άδικα.
Εν ολίγοις και επιγραμματικά:
1. Ως προς το «οικονομικό». Έχουμε γράψει πάμπολλες φορές  για το παράλογο και υπερβολικό κόστος αυτής της Εκδήλωσης που κάθε χρόνο κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 Ευρώ (!!!) από τα χρήματα του φορολογούμενου δημότη, που εμείς λέμε ότι πάνε σε αρπαχτικούς ενδιάμεσους ατζέντηδες... Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και βγαίνουν από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Και το χειρότερο επισυνέβησαν  μερικά λίαν σκανδαλώδη, όπως π.χ. πληρώθηκαν χρήματα στο όνομα μακαρίτη διβριώτη (!!) ή νοικιάστηκαν δήθεν στολές για 160 χορευτές(!!) ή πληρώθηκαν για αναψυκτικά και γλυκά  λες και ήσαν χιλιάδες θεατές και άλλα πολλά που «βγάζουν μάτι»...     
2. Ως προς το «πολιτισμικό». Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο τωρινός Δήμος Αρχ. Ολυμπίας (που χρηματοδοτεί μαζί με την Περιφέρεια) δήλωσε επισήμως ότι «το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ είναι η καθιερωμένη επίσημη Πολιτιστική-Παραδοσιακή Γιορτή της Δίβρης». Με απλά λόγια οι κύριοι αυτοί ήρθαν από μακριά και μας επέβαλλαν και επίσημη Εκδήλωση. Και στη συνέχεια ήρθαν και οι ντόπιοι οπαδοί και θαυμαστές του «Σεργιανιού» και λένε επίσης «Αναβάθμιση των εκδηλώσεων που ήδη είναι καθιερωμένες (Αγίου Παντελεήμονος και Χορευτικό Σεργιάνι)» (!!!). Και εδώ, είναι μια μεγάλη ασέβεια στις τοπικές παραδόσεις μας να θέλουν να μας επιβληθεί (είναι ταυτόσημη σχεδόν με την πρόταση του Δήμου) η εξομοίωση μιας βιωματικής από αιώνων τοπικής διβριώτικης γιορτής, αυτής του πανηγυριού του Αγίου Παντελεήμονος στον παραδεισένιο «Πόντο», με μια περιστασιακή «εργολαβική των ατζέντηδων» γιορτή αυτής του «Χορευτικού Σεργιανιού» (ως δήθεν καθιερωμένη, αφού είναι βέβαιον ότι θα σταματήσει, όταν στερέψει ο κρατικός κορβανάς...)
Και επί πλέον εμείς κάθε χρόνο με τις δικές μας Εκδηλώσεις (άσχετα αν αρέσουν ή δεν αρέσουν) δίνουμε το παράδειγμα και για την δημόσια διαφάνεια και κυρίως πως μπορούν να γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις αποκλειστικά με τις δικές μας δυνάμεις στηριζόμενες στον εθελοντισμό και όχι σε «ξένα κόλλυβα», σε ενδιάμεσους αντζέντηδες και πληρωμένους εργάτες... Δηλαδή,  από την μια μεριά «πομπώδεις» Εκδηλώσεις που γίνονται την ίδια εποχή, όπου η προετοιμασία τους ήταν το πολύ 2-3 ώρες(!!) πριν την έναρξη και η δαπάνη (από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη-δημότη) να πλησιάζει τις 15.000 Ευρώ, ενώ οι δικές μας Εκδηλώσεις (πολλές φορές και με σπουδαία χορευτικά συγκροτήματα π.χ. το διάσημο στην Ευρώπη χορευτικό «Τσαούλη-Λιακατά» την δεκαετία του 1980 ή αργότερα το χορευτικό του "Φυσιολατρικού Ομίλου Πατρών" ή πριν 2 χρόνια το χορευτικό του «Λυκείου Ελληνίδων Πύργου»). Εκδηλώσεις σε εθελοντική βάση που κοστίζουν από 500 Ευρώ (καλά διαβάσατε) μέχρι 2000 Ευρώ το πολύ... Και όχι βεβαίως από τον κρατικό κορβανά.

Τέλος για να διασκεδάσουμε κάποια πρόσφατα  παράπονα κάποιων φανατικών του «Χορευτικού Σεργιανιού», ότι δήθεν το πολεμάμε άδικα τους παραθέτουμε το παρακάτω ντοκουμέντο, γραμμένο το 2004, παρακαλώ. Για να δουν ότι εμείς τα καλά τα χαιρόμαστε και τα προβάλλουμε δεόντως, αλλά και τα άσχημα τα λέμε εκεί όπου πρέπει, με θάρρος και παρρησία... Διαβάστε και απολαύστε. 
Αφού διαβάσατε το παραπάνω κείμενο, ασφαλώς θα καταλάβατε γιατί το τότε "πολιτιστικό θαύμα" αποκαλούμε σήμερα "γιορτή των ατζέντηδων"... 


  

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ¨ΔΙΒΡΗ 2025¨ - Δίβρη, το οικολογικό κτηνοτροφικό χωριό της Πελοποννήσου» (!!!)



Σκέψεις και προβληματισμοί πάνω σε ένα μεγαλόπνοο και αποκαλυπτικό κείμενο με τον περίεργο τίτλο:
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ  ¨ΔΙΒΡΗ 2025¨ - Δίβρη, το οικολογικό κτηνοτροφικό χωριό της Πελοποννήσου»
            Ήρθε στα χέρια μου, ένα 6σέλιδο καλογραμμένο κείμενο (βλέπε κατωτέρω αυτούσιο σε scan) που συντάχτηκε από την δραστηριοποιούμενη στη κωμόπολη της Δίβρης ομάδα εκλεκτών συμπατριωτών, αποκαλούμενη «Επιτροπή Διαβούλευσης και στήριξης Διβριωτών» και κυκλοφόρησε προς ενημέρωση και συζήτηση στην τελευταία κατά μήνα σύναξη που γίνεται στο πρώην Δημαρχείο Λαμπείας.
            Πρέπει να πω, ότι διάβασα με μεγάλη προσοχή το περιεχόμενο του κειμένου, καθόσον και μόνο από τον τίτλο του προκαλεί έντονο το ενδιαφέρον στον κάθε διβριώτη, πολλώ δε μάλλον στην ταπεινότητά μου που κατά συγκυρία πριν λίγες μέρες είχα στείλει σε κάθε αρμόδια Κρατική και Δημοτική Αρχή ένα επίσημο έγγραφο ως πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ», με θέμα: «Ζωτικά και επείγοντα θέματα και προβλήματα προς επίλυση, της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας».
Το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ" έδωσε τις δικές του προτάσεις, σε
εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτές της "Επιτροπής Διαβούλευσης" 
            Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω δυο λόγια με τους προβληματισμούς που γεννήθηκαν μετά την ενδελεχή ανάγνωση και μελέτη του Σχεδίου που εκπόνησαν οι συμπατριώτες μου, με προφανή σκοπό να βοηθήσουν την ανάπτυξη και σωτηρία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.  
            Θα ξεκινήσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κάπως ανορθόδοξα. Διαβάζοντας και προβάλλοντας τα γραφόμενα με μικρότερα γράμματα και αστερίσκο στο τέλος του κειμένου, ως Υ.Γ. όπου είδα τα εξής: «*Το Επιχειρησιακό Σχέδιο δεν αναφέρεται στην φροντίδα για τις άμεσες και καθημερινές ανάγκες των δημοτών (σχολεία, ιατρείο,, ύδρευση, δρόμοι κλπ) όχι γιατί είναι λιγότερο σοβαρές και επιτακτικές αλλά διότι είναι αυτονόητο ότι οφείλει να ασχολείται και να δίνει λύσεις η Δημοτική Αρχή. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αναφέρεται μόνο στις παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα».
Αυτό το Υστερόγραφο ειλικρινά με εντυπωσίασε, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συλλογιστική και την τακτική τη δική μας, για το πώς σκεπτόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και την αναπτυξιακή πορεία της Δίβρης. Αλλά για αυτή την ουσιώδη διαφορά θα αναφερθώ στο τέλος, αφού πρώτα να πω την άποψή μου για το συγγραφικό αυτό «αναπτυξιακό» εγχείρημα.
Για λόγους οικονομίας χώρου στο σημείωμα αυτό, θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις όσο μπορώ πιο σύντομα. Οι χαρακτηρισμοί που έβαλα στον τίτλο «μεγαλόπνοο», «αποκαλυπτικό», «περίεργο» ελπίζω να δικαιολογηθούν στο μέτρο του δυνατού. Και επίσης ελπίζω να μη παρεξηγηθώ (τουλάχιστον από τους συντάκτες του Σχεδίου) παρότι και αυτό μπορεί να συμβεί, ως αναπόφευκτο στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου.
Και ένα απίθανο, προφανώς εκ παραδρομής. Σε μια παράγραφο του κειμένου γράφεται κάτι που «βγάζει μάτι». Γράφουν μεταξύ των άλλων Οικολογικών προτάσεων ότι: η «Οικολογική παραγωγή ενέργειας (σ.σ. ηλεκτρικής) καλύπτει ήδη τις ανάγκες της (σ.σ. η Δίβρη) από ¨πράσινη¨ υδροηλεκτρική και φωτοβολταϊκή ενέργεια» (!!!). Προφανώς πρόκειται περί αδικαιολόγητου ευφάνταστου λάθους πάνω στον ενθουσιασμό τους, διαφορετικά τι να πούμε!..
.

Εκπληκτικό! Το κείμενο της "Επιτροπής Διαβούλευσης" μας ενημερώνει ότι η Δίβρη  καλύπτει ήδη τις ηλεκτρικές της ανάγκες από Υδροηλεκτρικά και Φωτοβολταϊκα!!!. Προφανώς πρόκειται περί λάθους ή ανέκδοτου... 

Πρώτα-πρώτα, ο κύριος τίτλος ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΒΡΗ 2025» μας μεταφέρει πως μπορεί να μεταμορφωθεί και να είναι η Δίβρη μετά 10 χρόνια από σήμερα, εάν εφαρμοστούν και πραγματοποιηθούν οι στόχοι που αναπτύσσονται στη συνέχεια του κειμένου. Πρέπει εδώ να πούμε ότι ανάλογα «Επιχειρησιακά Σχέδια» χωρίς μεγάλες παραλλαγές μπορεί κανένας να βρει έτοιμα στη Βιβλιογραφία ή στο Διαδίκτυο (Ιντερνέτ), σχέδια που έχουν εφαρμοστεί σε κάποιους Δήμους ή είναι στο πρόγραμμά τους για εφαρμογή, προσαρμοσμένα βέβαια στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Μάλιστα, πριν καιρό είχα εντοπίσει ένα πολύ σημαντικό τέτοιο Επιχειρησιακό Σχέδιο, αυτό της νήσου Αστυπάλαιας που με είχε εντυπωσιάσει τόσο, ώστε έλεγα να το παρουσιάσω... Αλλά κάνοντας την απλοϊκή σκέψη, ότι εμείς στη Δίβρη «ψωμί, τυρί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη» χρειαζόμαστε; Και το άφησα για αργότερα, αλλά με πρόλαβαν οι της «Επιτροπής Διαβούλευσης» με το κείμενο που κυκλοφόρησαν.
Ας μπούμε τώρα, στην ουσία του κειμένου και των προτάσεων-στόχων που περιέχει.
Συμφωνώ κατ΄αρχήν ότι οι δυο κύριοι τομείς δραστηριότητας των κατοίκων που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι α) ο ορεινός τουρισμός (που σήμερα είναι σε νηπιακή κατάσταση ή σχεδόν ανύπαρκτος στη Δίβρη) και β) η κτηνοτροφική δραστηριότητα των κατοίκων (που είναι μεν σε ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς απασχολουμένων με την κτηνοτροφία αλλά σε στρεβλωμένη μορφή από πλευράς απόδοσης). Διαφωνώ βεβαίως, ριζικά με αυτό που γράφεται στο κεφάλαιο «Ο στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου» ότι «οι δυο αυτοί τομείς είναι αλληλένδετοι και αλληλοσυμπληρούμενοι». Αυτή η περίεργη δοξασία, οδηγεί τους εκλεκτούς συμπατριώτες συντάκτες του «μεγαλόπνοου» Σχεδίου να δώσουν στην πάλαι ποτέ ένδοξη και εύανδρο Δίβρη και μια νέα ονοματοδοσία (που τη λένε στο κείμενο ως «ξεχωριστή και ελκυστική ταυτότητα του χωριού») με τον πρωτότυπο και ρηξικέλευθο χαρακτηρισμό:
«Δίβρη-Το οικολογικό –κτηνοτροφικό χωριό της Πελοποννήσου» (!!!).
Και εδώ, όπως κατάλαβα εγώ, είναι το «κλειδί» της όλης φιλοσοφίας του πρωτοποριακού Σχεδίου. Έχουν ως κεντρική ιδέα την κτηνοτροφία της Δίβρης, την ανάπτυξή της και μάλιστα με οικολογικούς-βιολογικούς κανόνες υψηλής στάθμης. Κυρίως όμως, με την διαφαινόμενη στο κείμενο «καλή» συμπεριφορά και το «χάϊδεμα στ΄ αυτιά» στους σημερινούς κτηνοτρόφους της Δίβρης που στο Σχέδιο τους υπόσχονται ό,τι ακριβώς τους αρέσει... Απ΄ αυτού θα γίνει αναφορά παρακάτω.
Αλλά, ο χαρακτηρισμός της Δίβρης, ως «κτηνοτροφικό χωριό»!!.. 
Δυο εμβληματικές μορφές της της Δίβρης.  Πάνω ο απλός διβριώτης
 κουρέας Αργύρης Κοσμάς και κάτω ο διεθνούς κύρους συγγραφέας
 διβριώτης Παύλος Μάτεσις (Παπαγγελόπουλος) 
Ποια;, τη Δίβρη με τα τόσα αναλλοίωτα στους αιώνες προσόντα (ιστορικά, λαογραφικά, ανεκτίμητη πνευματική-εκπαιδευτική παράδοση, φυσικές καλλονές, βυζαντινά και αρχιτεκτονικά Μνημεία, καταυγάζουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους, συγκοινωνιακή θέση στην κεντρική τουριστική-ιστορική οδική αρτηρία, πανελλαδικά εξασφαλισμένη αναγνώριση κλπ, κλπ) να φτάνει στο σωτήριον έτος 2014 να χαρακτηρίζεται κτηνοτροφικό χωριό (με ολίγη οικολογία για κερασάκι); Εγώ θα έλεγα την γνωστή λαϊκή φράση, «αυτό είναι από τα άγραφα», με το συμπάθειο... Μια τέτοια ταυτότητα της Δίβρης, σίγουρα θα αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό από τα γνήσια κτηνοτροφικά χωριά όπως είναι π.χ. η Δερβινή, τα Τσίπιανα, η Νουσά και άλλα χωριά που θα τους «κλέψουν τη δόξα», αν ποτέ θα θέλανε κι αυτά να αναπτυχτούν αναλόγως.
Πριν μπω στο κύριο κεφάλαιο που είναι «οι 6 άξονες δράσεις-έργα του Επιχειρησιακού Σχεδίου» θα  ήθελα να επισημάνω τις φιλόδοξες αναφορές-προτάσεις τους για το «που θα βρεθούν τα χρήματα» (μια επίκαιρη φράση, στην σύγχρονη άμοιρη πολιτική ζωή της χώρας) για να χρηματοδοτηθούν οι Μελέτες και τα μεγάλα έργα. Εδώ με πολλή δόση αφέλειας και αισιοδοξίας προσδοκούν πηγές χρηματοδότησης από το Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, από χορηγίες Διβριωτών (sic!), από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ. Μάλλον είναι «βαθιά νυχτωμένοι» ή παράλογα ρομαντικοί, αν περιμένουν από εκείνους που εδώ και χρόνια κατασπαταλούν εδώ κι εκεί το δημόσιο χρήμα και αδιαφορούν εγκληματικά, π.χ. έχουν έτοιμο 1 εκατομμύρια Ευρώ για την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της «Αγοράς» και κινδυνεύουν να χαθούν ή διοχετεύουν τα χρήματα για πελατειακούς-ρουσφετολογικούς λόγους... Ας είναι.
Ερχόμαστε τώρα,  στο κύριο κεφάλαιο:
«Τα έργα του Επιχειρησιακού Σχεδίου -οι 6 άξονες δράσης»
            Οι 6 άξονες δράσης περιγράφονται σε ενότητες, ως εξής: Α) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ Β) ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Γ) ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Δ) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΥΣ Ε) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΤ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, όπου αναπτύσσονται σε κάθε Δράση υποομάδες έργων με διάφορές προτάσεις.
            Θα ήταν κουραστικό να αναλωθώ στην περιγραφή αυτών που προτείνονται με λεπτομέρειες (ελπίζουμε να δημοσιοποιήσουν το πλήρες κείμενο στο Διαδίκτυο ή σε κάποιο έντυπο, ώστε όλοι οι συμπατριώτες να το διαβάσουν). Άλλωστε οι περισσότερες προτάσεις είναι καρμπόν από παρόμοια «Σχέδια» που κυκλοφορούν. Θα επικεντρώσω μόνο σε ορισμένα σημεία που εγώ θεωρώ σημαντικά και εν πολλοίς αποκαλυπτικά της φιλοσοφίας που διέπει τους εμπνευστές του κειμένου.
1) Στην ενότητα ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, πέραν των άλλων (π.χ. για «κτηνοτροφικά πάρκα, πιστοποίηση προϊόντων, Σφαγείο» κλπ) διαβάζουμε λίαν αποκαλυπτικά των προθέσεων των εισηγητών α) για το γνωστό θέμα της υδροδότησης των ποιμνιοστασίων στα «Κρασάπιδα» και στα «Καλυβια Γκρουστάδων»,  ακόμη και από τα Υδραγωγεία (!!). Γράφουν επί λέξει: «... προς την μια και την άλλη κατεύθυνση, πραγματοποίηση απαραίτητων μετρήσεων της δυναμικότητας, τόσο των Υδραγωγείων όσο και των άλλων εναλλακτικών πηγών υδροληψίας για την υδροδότηση των ποιμνιοστασίων...», β) για το σημαντικό θέμα της απομάκρυνσης των ποιμνιοστασίων που βρίσκονται μέσα στο χωριό, το αφήνουν ως ένα «ενδεχόμενο» (!!),  γράφουν επί λέξει «Μελέτη και διαβούλευση με τους κτηνοτρόφους για να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ποιμνιοστασίων εκτός οικισμού...».
Ο μπάρμπα-Μήτσος με την προβατοκοπή του, μπορεί να θέλει προσωρινά
ν΄ ακούει ό,τι του αρέσει, αλλά στο βάθος ξέρει πως άλλο είναι το σωστό...
 Με απλά λόγια, όπως αναφέρθηκε, κάνουν τη χάρη και «χαίδεύουν τ΄αυτιά» κάποιων κτηνοτρόφων (και ...ιερέων), που θέλουν να στερήσουν το πόσιμο νερό των κατοίκων, και από την άλλη  να παραμείνουν όπως είναι τα γρέκια μέσα στο χωριό, ...προς δόξαν της τουριστικής ανάπτυξης.
2) Στην ενότητα ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, μεταξύ των άλλων ...πρωτοποριακών μεν αλλά μη εφικτών για την Διαχείριση Απορριμμάτων 
Κομποστοποίηση σκουπιδιών στη Δίβρη;;; Να το δούμε, και τι καλό στον κόσμο...
(π.χ. «κομποστοποίηση σε 50 σημεία στο χωριό...» κλπ), λένε και για την δημιουργία Πάρκινγκ «Εύρεση κατάλληλου χώρου (εξαγορά ή απαλλοτρίωση)...», προφανώς μη γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν γίνεται απαλλοτρίωση για δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
3) Στην ενότητα ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ, πέραν των άλλων (π.χ «μονοπάτια, χώροι αναψυχής»), υπάρχει μια σημαντική αποκάλυψη-αποδοχή που αποτελεί είδηση και έκπληξη συνάμα. Παραδέχονται πλέον ως τετελεσμένο ότι το πεζοδρόμιο στην Αγορά θα είναι στο ένα πέμπτο (1/5)  του αρχικά προγραμματισθέντος (Γαβροβίκος-Μοριός), αφού λένε επί λέξη «του υπό δημοπράτηση έργου από Τσάμη έως πλατεία...» (!!), δηλ. ούτε καν μέχρι το Δημοτικό Σχολείο. Και ...ευελπιστούν να ζητηθεί μελλοντικά επέκταση από («πλατεία έως Δέρβου»), ξέχασαν προς τον «Γαβροβίκο», αλλά γαλαντόμοι όπως είναι το επεξέτειναν και πέραν του «Μοριού»...
4) Στην ενότητα ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΥΣ, μας πληροφορούν ότι για την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το ελατοδάσος, λένε «η Μητρόπολη Ηλείας έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις», πράγμα που μαθαίνουμε τώρα και μακάρι να είναι αληθινό (εδώ δεν ενδιαφέρθηκαν όταν έρρεαν αβέρτα τα κρατικά-ευρωπαϊκά χρήματα, τώρα θα βρεθούν;). Αλλά το σπουδαιότερο, προτείνουν «αξιοποίηση της περιουσίας της Μονής και του ελατοδάσους..., για δημιουργία θεματικού πάρκου που να συνδυάζεται με το σύνθημα ¨οικολογικό κτηνοτροφικό χωριό της Πελοποννήσου¨» (!!!). Δηλ. τι μας λένε με την εμμονή τους για «κτηνοτροφικό χωριό», ότι να θυσιαστεί μια εξαιρετικού κάλλους περιοχή υψηλής τουριστικής αξίας... Τέλος πάντων, μάλλον δεν έμαθαν τόσα χρόνια ότι για την περιοχή αυτή υπάρχει έτοιμη από το 1980 προμελέτη αξιώσεων οικοτουριστικής αξιοποίησης με συντάκτη τον πολυβραβευμένο Μηχανικό Σταύρο Βιδάλη, που έγινε με δαπάνες της ΠΕΕΔ (σήμερα εκτίθεται στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»)
Μια σημαντική φωτογραφία, στο Κάτω Μοναστήρι της Δίβρης το έτος 1992.  Τραπέζι
σε εκδήλωση της ΠΕΕΔ.  Διακρίνονται  αριστερά ο αείμνηστος Δήμαρχος Τάσης Καζάζης,
ο πρόεδρος της ΠΕΕΔ Σωτ. Σωτηρόπουλος,  ο συντάκτης της προμελέτης αξιοποίησης
"Αγ. Παντελεήμονος-Πόντου" μηχανικός Στ. Βιδάλης και δεξιά ο Δήμαρχος
Αρχ. Ολυμπίας Γεωργ. Κοσμόπουλος , ο βουλευτής Δ. Γεωργακόπουλος και άλλοι  
5) Στις ενότητες ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, πάλι κυριαρχεί η εμμονή στο ...«κτηνοτροφικό» ρεφρέν, αφού λένε α) για την αξιοποίηση του σπουδαίου κτιρίου που έφτιαξε ο ΕΟΤ του «Αρχοντικού Πετραλιά» 
Πως είναι δυνατόν το σπουδαίο ανακαινισμένο από τον ΕΟΤ"Αρχοντικό Πετραλιά"
(βλέπετε την είσοδο και τμήμα του εσωτερικού του)  να συνδυαστεί με ..."τον  πολιτισμό
του βουνού και της κτηνοτροφίας", μόνο η "Επιτροπή Διαβούλευσης" γνωρίζει... 
μεταξύ άλλων «Δημιουργία ενός Πολιτιστικού κέντρου γνωριμίας με τον πολιτισμό ¨του βουνού και της κτηνοτροφίας¨ που να μπορεί να υποδεχτεί σχολεία κλπ, κλπ», σε συνδυασμό πάντοτε με την «επίσκεψη σε κτηνοτροφική μονάδα και σε τυροκομείο» (!!), β) Λένε επίσης «Αναβάθμιση των εκδηλώσεων που ήδη είναι καθιερωμένες (Αγίου Παντελεήμονος και Χορευτικό Σεργιάνι) και ένταξή τους στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού ¨Δίβρη: το οικολογικό κτηνοτροφικό χωριό της Πελοποννήσου΄» (!!!). Εδώ, δεν προτείνεται μόνο μια ελαφρά παραδοξότητα π.χ. ένα Πολιτιστικό κέντρο να ανακατεύεται με τα κτηνοτροφικά προϊόντα του ...βουνού και της στάνης, αλλά είναι και μια μεγάλη ασέβεια στις τοπικές παραδόσεις μας να θέλουν να μας επιβληθεί (είναι ταυτόσημη με ανάλογη πρόταση του Δήμου) η εξομοίωση μιας βιωματικής από αιώνων τοπικής διβριώτικης γιορτής, 
Μια σκηνή από τις γιορτές στα πλαίσια των 5ήμερων Εκδηλώσεων "ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ" το 1983 στον Αγ. Παντελέημονα-Πόντο. Εμείς έτσι αναβιώσαμε
και έτσι θέλουμε την γνήσια  παραδοσιακή μας γιορτή και όχι ανάκατεμένη με τα
"χορευτικά Σεργιάνια" των ατζέντηδων...
αυτής του πανηγυριού του Αγίου Παντελεήμονος στον παραδεισένιο «Πόντο», με μια περιστασιακή «εργολαβική των ατζέντηδων» γιορτή (ως δήθεν καθιερωμένη, αφού θα σταματήσει όταν στερέψει ο κρατικός κορβανάς...) αυτής του Χορευτικού Σεργιανιού... Αυτό είναι δυο φορές από «τα άγραφα»...  
Τελειώνοντας τις κυριότερες παρατηρήσεις και επισημάνσεις με όσο πιο καλή προαίρεση εκ μέρους μου, τονίζοντας  τα «φωναχτά» σημεία του συγγραφικού αναπτυξιακού πονήματος των αγαπητών συμπατριωτών (που πασχίζουν, όσο κι εγώ για το καλό της γενέτειρας), θα ήθελα να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα.
Η Δίβρη αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, δεν χρειάζεται «μεγαλόπνοα» Προγράμματα και «Επιχειρησιακά Σχέδια» άλλων εποχών που οι αγελάδες ήταν τετράπαχες και τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και των κουτόφραγκων (που βέβαια μας την είχαν στημένη και τα πληρώνουμε τώρα) έρρεαν άφθονα και τρωγόντουσαν από τους επιτήδειους.
Εμείς (ως «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» εννοώ) με το άνω  αναφερθέν επίσημο έγγραφο κάναμε τις προτάσεις μας πως βλέπουμε ότι θα βοηθηθεί η κωμόπολη της Δίβρης,
Η δική μας φιλοσοφία (του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ")
αποτυπώνεται στο πάνω αναπτυξιακό γράφημα της δημιουργίας του
ιστορικού-τουριστικού άξονα Αρχ. Ολυμπίας-Δίβρης-Καλαβρύτων .
Ένα ταξίδι στη δική μας Ιθάκη του Καβάφη... 
 επιλύοντας τα βασικά και ζωτικά προβλήματα των κατοίκων. Και βέβαια είμαστε στον αντίποδα των φίλων που με το «Επιχειρησιακό Σχέδιό» τους βάνουν το κάρο μπροστά από το άλογο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Πιστεύουν δηλαδή οι συμπολίτες με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο-Δίβρη 2025», ότι τα καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Δίβρης (γιατρός, σχολείο, καθαρό πόσιμο νερό, δρόμοι, δάση, ποτάμια, καθαριότητα, ευταξία, δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ζωντανή αγορά κλπ.) είναι δουλειά της Δημοτικής Αρχής... Αμ, δε! Αγαπητοί φίλοι. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά στην πράξη είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Αφού η Δημοτική Αρχή (και η εποπτεύουσα Κρατική) είναι ανίκανη να πράξει το στοιχειώδες καθήκον της (είτε γιατί αδιαφορεί εγκληματικά, είτε γιατί δεν γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα) εμείς είμαστε εκείνοι που θα πρέπει να αναλάβουμε να τους ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού, υποκαθιστώντας πολλές φορές, όπου μπορούμε, και τους ανίκανους αυτοδιοικητικούς εξουσιαστές μας...
Πάντως χαιρετίζουμε την φιλότιμη προσπάθεια για την προβολή των «ρηξικέλευθων» και μεγαλεπίβολων προτάσεων και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά «Επιχειρησιακά έργα» μέχρι το 2025. Όμως, θα κάνουμε πολύ καιρό να εμπεδώσουμε, δηλ. να «χωνέψουμε» την επιχειρούμενη σύγχρονη ταυτοποίηση της Δίβρης ως  το: «το οικολογικό-κτηνοτροφικό χωριό της Πελοποννήσου»!...  

Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»

Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Και τώρα διαβάστε όλο το κείμενο της "Επιτροπής Διαβούλευσης"







Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΟ «ΓΙΔΟΣΤΡΑΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!...



ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΟ  «ΓΙΔΟΣΤΡΑΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!, ΔΑΠΑΝΗΣ 180.000 ΕΥΡΩ...
Μνημείο ανοησίας και πρόκλησης εν μέσω οικονομικής κρίσης

Στη Δίβρη (Λαμπεία) Ηλείας, ο ΕΟΤ το έτος 2003 (εποχή των «παχειών αγελάδων») επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ δια του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλου διέθεσε ποσόν άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ για την ανακατασκευή-αναπαλάιωση του «Αρχοντικού Πετραλιά» που δώρισε στο Δήμο Λαμπείας η πρώην Υπουργός της ΝΔ κ. Φάνη Πετραλιά (πατρογονικό της σπίτι).
Μια φωτογραφία του Επαμεινώνδα Πετραλιά (Προέδρου της  Ελληνικής
Ολυμπιακής Επιτροπής) με τη σύζυγό του και τις δωρήτριες του
"αρχοντικού" στη Δίβρη, κόρες του Φάνη και Ουρανία Πετραλιά
Πράγματι το σημαντικό αυτό αρχοντικό, την επόμενη 4ετία έγινε ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό κόσμημα με προορισμό -όπως γράφει και η πινακίδα στην είσοδό του- να χρησιμοποιηθεί για την «Προσέλκυση Διαχείρισης και Πληροφόρησης επισκεπτών περιοχής Αρχαίας Ολυμπίας»  ως «Μουσείο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης»... Έως εδώ καλά (σ.σ. τι καλά δηλαδή, η εξήγηση στη συνέχεια).
Η πινακίδα έξω από το "αρχοντικό Πετραλιά", όπου αναγράφεται ο φορέας ΕΟΤ,
και η συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ΕΠΑΝ και εθνικών πόρων
Επειδή υπήρχε ανάγκη κατασκευής και ενός δρόμου της προκοπής για την πρόσβαση στο κτίριο, ξαφνικά το έτος 2010 αναγγέλλεται από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλιο 180.000 Ευρώ για «Κατασκευή οδού προσπέλασης στο Μουσείο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Αρχοντικό Πετραλιά».  Από εδώ και στο εξής αρχίζει μια καταπληκτική ιστορία τρέλας που ως κατάληξη έχει και δικαιολογεί τον τίτλο του παρόντος σημειώματος. Με λίγα λόγια, συνέβησαν τα εξής καταπληκτικά:
Μικρό ιστορικό
1. Κάπως αργά το έτος 2012 αποκαλύπτουμε εντελώς τυχαία (με ειλικρινή ομολογία της Δ/ντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) ότι το κονδύλιο των 180.000 Ευρώ είναι από τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» (που ως γνωστόν προορίζονταν αποκλειστικά για τις πυρόπληκτες περιοχές μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007), ενώ η Δίβρη δεν επλήγη ουδέ κατ΄ ελάχιστο από τις πυρκαγιές (!!!).
2. Γνωσοποιείται επισήμως ότι το έργο που έχει αποφασιστεί να γίνει δεν αφορά καμιά «οδό προσπέλασης» αλλά κατασκευή ενός πλακόστρωτου σε ήδη υπάρχοντα αμαξιτό δρόμο μήκους περίπου 70-80 μέτρων, που θα συνδέει το ανακατασκευασμένο «αρχοντικό Πετραλιά» με τα απέναντι ευρισκόμενα άλλα 2 σπίτια της οικογένειας Πετραλιά στη συνοικία «Λαγκάδα». Στον οποίο δρόμο σημειωθείτω δεν περπατάει κανένας άνθρωπος, αλλά (μέχρι τώρα και προς το παρόν) μόνο τα γιδοπρόβατα ενός τσοπάνη που έχει εκεί κοντά το «γρέκι» του (!!!).
Το ανακαινισμένο από  ΕΟΤ "αρχοντικό Πετραλιά" δαπάνης πάνω από 1 εκατομ. Ευρώ...
3. Εμείς με τεκμηριωμένα στοιχεία (πριν αποκαλύψουμε την πηγή χρηματοδότησης του έργου, εκ του «ταμείου Μολυβιάτη») διαμαρτυρηθήκαμε με πληθώρα εγγράφων μας, ζητώντας τα χρήματα να διατεθούν όχι για την κατασκευή του εντελώς άχρηστου «πλακόστρωτου», αλλά  για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης από άλλο σημείο (συνέχεια, της υπάρχουσας βατής ατελούς οδού Αγ.Κων/νος-Αγ. Ανδρέας–«αρχοντικό Πετραλιά») που θα γινόταν «με ένα τριαντάφυλλο» και θα εξυπηρετούσε άριστα τους επισκέπτες. Καθόσον η επιλογή του άλλου δρόμου (αυτού που συναντά το «πλακόστρωτο») έχει λίαν επικίνδυνη κατωφέρεια-ανωφέρεια, με κλίση μέχρι 60% (!!!).
4. Όταν αποκαλύψαμε το σκάνδαλό διάθεσης των 180.000 Ευρώ από το «Ταμείο Μολυβιάτη», διαμαρτυρηθήκαμε σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και παράλληλα με επίσημη καταγγελία (μαζί με άλλα σκανδαλώδη στη Ηλεία, με πρωτοβουλία της «Κίνησης για την Ηλεία μας» που αφορούσε την παράνομη διάθεση των χρημάτων του «Ταμείου Μολυβιάτη») έγινε προσφυγή και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Αυτό ήταν... Ασμένως ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, φοβούμενος τις συνέπειες, εσπευσμένα κάνει «αναμόρφωση του προϋπολογισμού» και αλλάζει την πηγή χρηματοδότησης, δηλ. αλλάζει τον Κωδικό από ΣΑΕΠ 401 (Ταμείο Μολυβιάτη) ως εξής: «Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για αλλαγή πηγής χρηματοδότησης στον Κ.Α02.30.7323.100 με τίτλο «Κατασκευή οδού προσπέλασης στο μουσείο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αρχοντικού Πετραλιά (ΣΑΕΠ 401), πιστώσεως 180.000,00€ από την εκ παραδρομής εγγεγραμμένη χρηματοδότηση ΣΑΕΠ 401 στην ορθή χρηματοδότηση ΠΔΕ στο προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα οικονομικού έτους 2013.» (βλ. «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΑΔΑ: ΒΙ6ΤΩΨ5-5Μ3). 
Προφανώς κάποιο άλλο έργο, ...«κλαίει» τα χρήματα αυτά (!!!). Εμείς μεν δικαιωθήκαμε, αλλά βρήκαν από αλλού τα χρήματα για την γαλαντόμα ρουσφετολογική-πελατειακή εξυπηρέτηση...

Η προκλητική και ανόητη κατασκευή του πολυτελούς «γιδόστρατου»...
            Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν τα ανωτέρω «θαυμάσια» του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου της Αρχ. Ολυμπίας και ας έρθουμε σε αυτό καθαυτό το «έργο»
Α) Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, στο έργο που ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου για να δούμε τι γίνεται εκεί, βρεθήκαμε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν πιστεύαμε στα μάτια μας... Είναι αδύνατο να περιγράψουμε τι είδαμε και πως αισθανθήκαμε. Ίσως οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες να αποδίδουν σε ένα μικρό βαθμό το μέγεθος του πρωτοφανούς και σκανδαλώδους έργου,
Οι θηριώδεις μάντρες (σαν τα οχυρά του Ρούπελ) που έγιναν χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος!...
 ως και το μέγεθος της ανοησίας και της αναλγησίας απέναντι στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και μάλιστα αυτή την εποχή που υποφέρει τα πάνδεινα. Ας εξηγηθούμε εν ολίγοις.
            Είδαμε να γίνονται μέχρι στιγμής  (χωρίς κανένα απολύτως λόγο) κάποιοι θηριώδεις τοίχοι δήθεν αντιστήριξης (μάντρες), ανάντι και κατάντι του προϋπάρχοντος δρόμου όπου θα γίνει η «πλακόστρωση», μήκους περίπου 40 μέτρων ο καθένας και ύψους 2-3 μέτρων και πάχους 0,5-1μέτρο (!!!). 
Άλλη μια άποψη, που δείχνει το μέγεθος της ανοησίας...
Κάποιος το χαρακτήρισε ως το «νέο Παλαμήδι» ή "οχυρό του Ρούπελ"... Και να σκεφτεί   κανείς ότι υπολείπονται άλλες τόσες μάντρες στο υπόλοιπο τμήμα του σύγχρονου ...«μνημειώδους έργου». Και υποθέτουμε (με μέτριους υπολογισμούς) ότι τα 180.000 Ευρώ θα πάνε μόνο στις θηριώδεις μάντρες, οπότε θα χρειαστούν κι άλλα «ξένα κόλλυβα» και βεβαίως οι εργολάβοι και άλλοι ατζέντηδες,  ...«θα κάνουν πάρτι» (!!!)
            Β) Εδώ θα πρέπει ότι επισημάνουμε ότι, το έτος 2012 εμείς ως «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», μετά από επίμονη προσπάθεια προσκαλέσαμε τον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζά ο οποίος μαζί με την Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βελλησσάρη ήρθε και επισκεφτήκαμε επί τόπου την περιοχή και το ίδιο το «αρχοντικό Πετραλιά» και ζητήσαμε: α) να μη γίνει το περιβόητο «πλακόστρωτο» γιατί δεν εξυπηρετεί τίποτα β) να διατεθούν τα χρήματα για την κατασκευή του αμαξιτού δρόμου πρόσβασης, όπως περιγράφτηκε ανωτέρω από Αγ. Κω/νο-Αγ. Ανδρέα 
Η πλέον ιδανική λύση που πρότεινε το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ"
η πρόσβαση προς το "αρχοντικό Πετραλιά", από τον Αγ. Κω/νο-Αγ. Ανδρέα

με λίγα χρήματα και τα υπόλοιπα που θα μείνουν να γίνει το απαραίτητο σύντομο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία της Δίβρης μέχρι το «αρχοντικό Πετραλιά», μήκους 50 μέτρων δηλ. εκεί που υπήρχε παλιά το μονοπάτι και γ) να αξιοποιηθεί το ανακατασκευασμένο-αναπαλαιωμένο κτίριο του «αρχοντικού Πετραλιά» και να λειτουργήσει άμεσα ως Πολιτιστικό Κέντρο Δίβρης, με αίθουσα Εκδηλώσεων, δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και Εκθετήριο Ολυμπιακών κειμηλίων (όπως αρχικά είχε προτείνει η δωρήτρια κ. Φάνη Περραλιά), σε σύνδεση με την Αρχ. Ολυμπία.
            Δυστυχώς όχι μόνον δεν  έγιναν αποδεκτές οι λογικές προτάσεις μας, αλλά συνέβησαν τα ανωτέρω περιγραφέντα σκανδαλώδη και το ωραίο κτίριο που κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρώ ρημάζει αχρησιμοποίητο. Και το πλέον χειρότερο. Μας δηλώθηκε από τον Δήμαρχο και την Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω «γιατί έχουμε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου», δηλ. οι άνθρωποι είχαν ενδεχομένως έτοιμους και τους εργολάβους και τους λοιπούς ατζέντηδες για να εφορμήσουν για το ...«πάρτι» της κατασκευής του ακριβοπληρωμένου «γιδόστρατου», προς δόξαν της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος... Αλλά για το τελευταίο, θα επανέλθουμε συντόμως.

Η ευθύνη των τοπικών παραγόντων και το ευτράπελον της ιστορίας...
            Συμπερασματικά.
            Εμείς πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε τα δέοντα για την αναζήτηση και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για το εν λόγω έργο, το χαρακτηρισμένο ως σκάνδαλο. Αλλά πλέον η ζημιά έγινε...
            Δυστυχώς, συμμέτοχοι στο ανοσιούργημα είναι  και οι τοπικοί αιρετοί της Κοινότητας Λαμπείας (σημερινοί, χτεσινοί και του πρώην Δήμου Λαμπείας), αλλά και κάποιοι πατριωτικοί Σύλλογο ως και εκείνοι που αυτοαποκλήθηκαν ως «Επιτροπή Διαβούλευσης και στήριξης Διβριωτών», που όχι μόνον συναίνεσαν αλλά και σιωπούν, ακόμη και τώρα που βλέπουν τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να πηγαίνουν στο αέρα...
            Βεβαίως, εμείς είμαστε βέβαιοι ότι εκείνοι που ξεκίνησαν και ζήτησαν το ακατανόητο ρουσφέτι από τον πρώην Δήμαρχο Λαμπείας και τον σημερινό Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας  για να γίνει το περιβόητο «πλακόστρωτο», θα είχαν τους «λόγους» τους.  Ίσως να μη μπορούν να συνειδητοποιήσουν ή και να μη ξέρουν ότι στο σημείο που γίνεται το έργο, σήμερα περπατάνε μόνο γιδοπρόβατα και μάλιστα βόσκουν στον περιβάλλοντα χώρο του «αρχοντικού» (τα οποία κατά πως συνηθίζουν, ρυπαίνουν αρκούντως) και όχι άνθρωποι
Ο γραμματέας της βασιλικής αυλής Θάνος Πετραλιάς και
βουλευτής Αχαϊοήλιδος (παππούς της κ. Φάνης Πατραλιά)
με τον βασιλιά Κωνσταντίνο...
Ένας ακόμη ευγενής  από την αρχοντική οικογένεια των
Πετραλαίων, από αυτούς που περιδιάβαιναν στο παρελθόν
στην περιοχή της Λαγκάδας....  
 περιπατητές ή κυρίες με κρινολίνα του αγλαού και ενδόξου παρελθόντος της Δίβρης όπου οι ευγενείς πολιτικοί και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί άνδρες και οι ερίτιμες κυρίες των ιστορικών οικογενειών των Πετραλαίων, των Ξουραίων, των Μουρτζιναίων και άλλων επιφανών οικογενειών, περιδιάβαιναν κάποτε εκεί περήφανοι και καμαρωτοί!...


Τέλος, για να σοβαρευτούμε. Το περικαλλές αυτό αρχιτεκτόνημα που ο ΕΟΤ με εθνικά και ευρωπαϊκά χρήματα δημιούργησε, το «αρχοντικό Πετραλιά», τώρα μένει αναξιοποίητο, πλήρως εγκαταλελειμμένο
Το νεο-ανακαινισμένο αρχοντικό αρχίζει και ρημάζει από την εγκατάλειψη...
 και η φθορά του χρόνου αρχίζει να γίνεται φανερή. 
Θα μπορούσε να γίνει ένας πολιτιστικός φάρος για την Δίβρη και όλη την γύρω περιοχή και ένας ξεχωριστός επισκέψιμος χώρος για τουρίστες (κυρίως σε συνδυασμό με την Αρχ. Ολυμπία), 
Μια άποψη του καταπληκτικού εσωτερικού χώρου του "αρχοντικού" που
πεισματικά και ανόητα μένει αναξιοποίητος...
μοχλός για την αναπτυξιακή πορεία της ιστορικής κωμόπολης... Αντ΄ αυτού οι Δημοτικοί και Τοπικοί μας άρχοντες «σφυρίζουν αδιάφορα» ή παρανομούν εξυπηρετώντας την εκλογική πελατεία τους, σιγοντάροντας παράλληλα τις εργολαβικές συνήθεις πρακτικές... 
Οψόμεθα. 

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

«ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ προς επίλυση, της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας»...

«ΖΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
προς επίλυση, της ιδιαίτερης πατρίδας μας
Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας»



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293                     Λαμπεία (Δίβρη) 26 Σεπτεμβρίου 2014
       αρ. πρωτ. 2227

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΙΤΗΣΗ
            Προς
Τους καθ΄ ύλην αρμόδιους και υπεύθυνους Κρατικούς και Δημοτικούς λειτουργούς
  1. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Ευθύμιο Κοτζιά και Δημοτικό Συμβούλιο
  2. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο
  3. Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας κ. Δ. Αβράμη και μέλη Τοπικού Συμβουλίου
  4. Θεματικό Αντιδήμαρχο Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτη
  5. Δημοτική Σύμβουλο Λαμπείας κ. Μ. Πατσή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας (για ενημέρωση των Δημ Συμβούλων)
 2. Γεν. Γραμματέα Αποκεντρ, Δ/σης Πελ/νησου-Δυτ. Ελλ-Ιονίου κ. Διδασκάλου
 3. Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρα
 4. Πολιτιστικούς και λοιπούς φορείς της Δημοτικής Ενότητας Λαμπείας
 5. Βουλευτές Ηλείας
 6. Επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δήμο  
                                                 
«Ζωτικά και επείγοντα θέματα και προβλήματα προς επίλυση, της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας»

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, αρμόδιοι και υπεύθυνοι
            Κατ΄ αρχήν να συγχαρούμε όσους από σας έχετε νωπή την λαϊκή εντολή-αποδοχή και να ευχηθούμε ευόδωση στο έργο που έχετε καθήκον και υποχρέωση να επιτελέσετε.
            Πρέπει ευθύς εξ αρχής να σας προϊδεάσουμε ότι η δική μας ΑΙΤΗΣΗ προς τους αιρετούς άρχοντες με το παρόν ΥΠΟΜΝΗΜΑ, δεν έχει καμιά πρωτοτυπία καθότι παρόμοιο έγγραφο (και πάμπολλα όμοια σε όλη την προηγούμενη τετραετία) είχαμε στείλει και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Αρχ. Ολυμπίας. Χωρίς βεβαίως να πάρουμε ποτέ απαντήσεις και κυρίως (αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία) χωρίς κανένα από τα προβληθέντα και αιτηθέντα θέματα προς επίλυση να ικανοποιηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι στο μεταξύ δημιουργήθηκαν ακόμη περισσότερα και σοβαρότερα νέα προβλήματα.
            Πρέπει να τονίσουμε –και αυτό είναι φανερό- ότι η εγκατάλειψη της φτωχής, άγονης, προβληματικής περιοχής μας είναι πλήρης και οδυνηρή για τους κατοίκους συμπολίτες μας. Και από την άλλη πλευρά η αδιαφορία, η ασυδοσία και η παρανομία, ιδιαίτερα για ρουσφετολογικούς-πελατειακούς λόγους, υπήρξε πολύ μεγάλη. Αλλά για το τελευταίο, προς το παρόν δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε. Τώρα, ας έλθουμε στο θέμα μας.   
            Υπακούοντας στη φωνή των μελών και των απανταχού συμπολιτών μας και εφαρμόζοντας πιστά τις Καταστατικές μας αρχές επανερχόμαστε, σε σας και ζητάμε την μελέτη, την διερεύνηση, την προσοχή και εν τέλει  την προσπάθεια λύσης και ικανοποίησης των κατωτέρω προβαλλομένων επειγόντων θεμάτων. Σε πρώτο χρόνο, απλά θα γίνει η αναφορά των προς επίλυση προβλημάτων κατά θεματική ενότητα (σχεδόν η απαρίθμησή τους). Και σε δεύτερο χρόνο, αφού κι εσείς ζητήσετε εξηγήσεις και διευκρινήσεις θα μπορέσουμε –συνεργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμείτε- να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και να εξηγήσουμε με λεπτομέρειες τις προτάσεις μας.

Α. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΥΓΕΙΑ»

1. Έστω ένας γιατρός στο Περιφερειακό  Ιατρείο Λαμπείας, σε καθημερινή βάση με διαμονή του γιατρού στο κτίριο του πρώην Υγειονομικού Σταθμού Λαμπείας. Ήδη μια καλή συλλογική προσπάθεια γίνεται. Αγωνιστική διεκδίκηση (όχι παρακλητική ή χαλαρή).
2. Άμεση υπαγωγή του Ιατρείου Λαμπείας στο Κ.Υ. Αρχ. Ολυμπίας και το Νοσοκομείο Πύργου, και απεμπλοκή του από Κ.Υ. Σιμόπουλου και Νοσοκ. Αμαλιάδας
3. Αίτημα για έναρξη διαδικασίας, Δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Λαμπεία, όπως πρότειναν αρχικά όλες οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (υπάρχουν έτοιμες τεκμηριωμένες προτάσεις μας που έχουν πλειστάκις γνωστοποιηθεί αρμοδίως).

Β. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ»
1. Αντιμετώπιση της τριτοκοσμικής μόλυνσης του πόσιμου νερού, με την εφαρμογή των στοιχειωδών και υποχρεωτικών υγειονομικών Κανονισμών, Νόμων και Διατάξεων (περιφράξεις, καθαρισμοί, Υγειονομική Αναγνώριση κλπ, πηγών και δικτύων). Ερώτημα, ποια η ευθύνη και οι γνώσεις του διορισμένου προς τούτο υπαλλήλου στη ΔΕ Λαμπείας.
2. Συχνές, ανά εξάμηνο μετρήσεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης του πόσιμου νερού, από τα Κρατικά Εργαστήρια ΚΕΔΥ και απαίτηση προς το Δήμο να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα  (οι τελευταίες εξετάσεις είναι χειρότερες και από αυτές χωρών Αφρικής...)
3. Αντιμετώπιση, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ενδημικής μάστιγας του Μελιταίου πυρετού, που και πάλι τελευταία βρίσκεται σε έξαρση
4. Αυστηρή υγειονομική, κτηνιατρική και αγορανομική-αστυνομική επίβλεψη Καταστημάτων Υγειον. Ενδιαφέροντος (κυρίως σφράγισμα κρεάτων στα Κρεοπωλεία)
5. Αυστηρή επιτήρηση για υγειονομική ταφή νεκρών ζώων, με παράλληλο καθαρισμό ρεμάτων ως και δίωξη αυτών που τα εναποθέτουν εκεί (κτηνοτρόφων, σφαγέων κλπ).
6. Άμεση απομάκρυνση όλων των ποιμνιοστασίων από τον οικιστικό ιστό, όπως προβλέπεται από τον Νόμο και παράλληλα διευκόλυνση εγκατάστασης των κτηνοτρόφων
7. Σταδιακή απομάκρυνση όλων των ενοριακών Νεκροταφείων από τον οικιστικό ιστό, με πρώτο αυτό του αρχαιολογικού χώρου της Αγ. Τριάδας Γκρουστάδων. Πρόταση: α) οι συνοικίες Καρυανάδες-Γκρουστάδες-Περδικαράδες, στο Κάτω Μοναστήρι (κάπως μακριά), β) Περαμαχαλάς-Βασιλαίοι-Λαζαράδες στο Αη-Γιάννη στα «Παλιάμπελα» και γ) Μπαρμπότα σε χώρο που θα προτείνουν οι κάτοικοι.

Γ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΠΑΙΔΕΙΑ»

1. Αίτημα έναρξης διαδικασίας για αναβάθμιση των Λυκειακών Τάξεων σε πλήρες Λύκειο Λαμπείας, (υπάρχουν έτοιμες τεκμηριωμένες προτάσεις μας, γνωστές σε σας)
2. Άμεση αλλαγή διδακτηρίων. Στο κτίριο του Δημοτικού να πάει το Γυμνάσιο-Λύκειο και στο κτίριο του Γυμνασίου το Δημοτικό Σχολείο (με ελάχιστη δαπάνη)
3. Άμεση εξάλειψη του αισθητικού αίσχους στο Γυμνάσιο Λαμπείας (απομάκρυνση της αγριοσυκιάς και άνοιγμα της κύριας εισόδου, καμινάδα, ευπρεπισμός αποχωρητηρίων κλπ)
4. Αίτημα στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης για την υπαγωγή του Γυμνασίου Πανόπουλου και του Δημοτικού Σχολείου Κούμανι στη Λαμπεία, όπως στο παρελθόν.
5. Δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας καθηγητών και δασκάλων με συμβολικό μίσθωμα, ώστε να μένουν στη Δίβρη (π.χ. κατασκευή καταλυμάτων στην πρώην «Αγροτολέσχη»)
6. Να χωριστεί ο χώρος του Νηπιαγωγείου Λαμπείας από το υπόλοιπο Σχολείο, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Δ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ»
1. Αίτημα έναρξης της διαδικασίας να υπαχθούμε στον Πύργο, για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης Δημόσιες και Κοινής Ωφέλειας που είναι στην Αμαλιάδα (Πολεοδομία, ΔΕΗ), θέτοντας τέρμα στην ανόητη και βασανιστική για τους κατοίκους πολυδιασπορά.
2.  Άμεσο και επιτακτικό Αίτημα, στις Υπηρεσίες Δικαιοσύνης για την παρουσία του Συμβολαιογράφου-Υποθηκοφύλακα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, στο πρώην Δημαρχείο.
3. Αίτημα αναβάθμισης του Αστυνομικού Σταθμού Λαμπείας σε Αστυνομικό Τμήμα (υπάρχουν έτοιμες τεκμηριωμένες προτάσεις μας)
4. Αίτημα στο Δασαρχείο για τον διορισμό μόνιμου δασοφύλακα στη Δίβρη, όπου άλλωστε υπάρχει ακόμη οργανική θέση στη Λαμπεία (στοιχεία στη διάθεσή σας)
5. Εξυπακούεται, να ζητηθεί άμεσα διορισμός υπαλλήλου στο ΚΕΠ Λαμπείας, και εν ανάγκη απόσπαση εκπαιδευμένου υπαλλήλου  από τον κεντρικό Δήμο.
6. Άμεσο και επιτακτικό Αίτημα (εν ανάγκη να ζητηθεί η συνδρομή του κ. Εισαγγελέα) να δοθεί στην Κοινότητα, το αυτοκίνητο «Βοήθεια στο σπίτι» που δόλια υπεξαίρεσε ο πρώην Δήμος Λασιώνος, καθότι στα επίσημα έγγραφα έχει παραχωρηθεί στη Λαμπεία.

Ε. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΑΓΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ» ΔΙΒΡΗΣ
1. Το «εκ πολλών αμαρτιών περιπεσόν» σε εγκληματική μακροχόνια αχρησία, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Δίβρης «Κληροδότημα Ζορμπά», επιτέλους να τακτοποιηθεί για να διατεθούν τα έσοδα για τα άπορα κορίτσια της Δίβρης ή άλλο σκοπό.
2.  Το άλλο προσφάτως αποκτηθέν σοβαρό περιουσιακό στοιχείο της Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά» του ΕΟΤ, επειγόντως πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτιστικό στέκι (αίθουσα Εκδηλώσεων, Λαογραφικό Μουσείο, «Εκθετήριο Ολυμπιακών κειμηλίων» κλπ)  με παράλληλη φροντίδα δρόμου πρόσβασης (κατά προτίμηση από Αγ. Κων/νο-Αγ. Ανδρέα και πλακόστρωτο μονοπάτι από την Πλατεία «Αγοράς»)
 
3. Τακτοποίηση του τρίτου περιουσιακού στοιχείου της Κοινότητας, αυτό του «Ιδρύματος Ιατρείου Λαμπείας» και απαίτηση από το Υπουργείο Υγείας αύξησης του  μηνιαίου μισθώματος, ή ανταποδοτικό στο άνω θέμα του γιατρού και του Κέντρου Υγείας.
4. Να γίνει μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του «αρχοντικού Στεφανοπούλων», με μελλοντική προοπτική στέγασης ενός «Ιδρύματος Πολιτικής Ιστορίας Πελοποννήσου».

ΣΤ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ»
1. Στο διαβόητο πλέον έργο «Ανάπλαση δημόσιου δρόμου στην ¨Αγορά¨», πρέπει να σταματήσει εδώ, ο μακροχρόνιος εμπαιγμός εκ μέρους του Δήμου.  Να ζητηθεί άμεσα ο πλήρης Φάκελος και η νέα Μελέτη και να τεθεί σε δημόσια συζήτηση και έλεγχο.
2. Κατασκευή πλακόστρωτων μονοπατιών-δρόμων περιπάτου («Αρχοντικό Πετραλιά»-Κεντρική πλατεία, «Αγορά»- Αγ. Τριάδα, «Πάνω Γαβροβίκος»-Λοζίσσος κ.ά.)
3. Να ζητηθεί επισήμως από τον Δήμο και την ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, η θέση τους για την υδροδότηση των ποιμνιοστασίων στα «Κρασάπιδα» και «Καλύβια Γκρουστάδων» και οι πηγές που θα χρησιμοποιηθούν. Η  λήψη νερού από τα συνοικιακά Υδραγωγεία  και οποιαδήποτε πηγή εντός του οικισμού της Δίβρης είναι ανεπίτρεπτη.
4. Υδροδότηση των ως άνω ποιμνιοστασίων με επιτόπιες τεχνητές υδατολεκάνες και δεξαμενές 500 κυβικών, με μικρή δαπάνη  από υπάρχουσες τοπικές πηγές και από την συλλογή-αποθήκευση βρόχινου νερού.

Ζ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΥΔΡΕΥΣΗ
1. Άμεση περιμετρική περίφραξη (μικρής δαπάνης) Πηγών Υδρομάστευσης σε απόσταση 30 μέτρων και των Δεξαμενών αποθήκευσης σε απόσταση 10-15 μέτρων
2. Απαίτηση από την ΔΕΥΑ Α.Ο. (την οποία χρηματοδοτούμε εμείς με τις υπέρογκες εισφορές μας) να επισκευάσει και συντηρήσει τα δίκτυα ύδρευσης πόσιμου νερού, με τα απαραίτητα φρεάτια, αγωγούς εξαέρωσης και λοιπούς επιβαλλόμενους κανόνες.
3.  Εφαρμογή αυστηρού Κανονισμού Ύδρευσης, με λειτουργία υδρομετρητών και μέτρηση ανά 6μηνο, για τη Δίβρη που υδρεύεται με νερό συνεχούς ροής. Δωρεάν παροχή πόσιμου νερού κατά άτομο με το στάνταρ διεθνώς  πλαφόν κυβικών, (όσο χρειάζεται για όλες τις οικιακές του ανάγκες), και τα υπόλοιπο καταναλωθέν με τιμές πόλεων, ανά κυβικό. Έτσι θα συμμορφωθούν οι σπάταλοι, κυρίως για τους κήπους. 

Η. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΔΕΥΣΗ
1. Η άρδευση των περιβολιών (λαχανόκηπων) μόνο από υδραύλακες όπου υπάρχουν, οι οποίοι  θα διανοίγονται κάθε χρόνο με ευθύνη της Τοπικής Κοινότητας και εθελοντική προσωπική εργασία των δικαιούχων. Μπορούν εν ανάγκη να χρησιμοποιούν νερό από τα δίκτυα, εφόσον μετά το Δωρεάν πλαφόν πληρώνουν αδρά το υπόλοιπο.

Θ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΔΡΟΜΟΙ – ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΓΕΦΥΡΙΑ - ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ»
1. Εθνική Οδός 111. Πίεση στη Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος για την έναρξη εργασιών με το εγκεκριμένο κονδύλιο των 4,5 εκατομ. Ευρώ, με υπόδειξη επισφαλών σημείων εντός Δίβρης (π.χ. προστατευτικά «Βαμβακάς», διάνοιξη στροφής πριν το «Μοριό», γεφύρια κλπ)
2. Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας προς όλες τις συνοικίες, κυρίως  Βασιλαίους, Περδικαράδες, με υποχρεωτικά βαθιά ρείθρα («γράνες»). Κατασκευή φρεατίων και οχετών απορροής των βρόχινων νερών, όπου προϋπήρχαν και έχουν ήδη κλείσει από τους κατοίκους
3. Απελευθέρωση δημόσιων, δασικών και κοινοτικών κοινοχρήστων χώρων από τους καταπατητές, σύμφωνα με υπάρχουσες παλιές αεροφωτογραφίες και χάρτες.
4. Καθάρισμα γεφυριών εντός του οικισμού, που είναι υποχρέωση Δήμου-Κοινότητας
5. Αποκατάσταση της καταστραφείσας από ιδιώτες, μέρους της περίφραξης  του Κοινοτικού Γηπέδου. Καταλογισμός της δαπάνης στους καταστροφείς.
6. Προστασία των πεζοδρομίων και πλατειών («Λίμνας» και «Αγοράς») από την καταστροφική στάθμευση αυτοκινήτων, με τοποθέτηση προστατευτικών κολωνακίων.
7.  Απελευθέρωση των πεζοδρομίων της «Αγοράς» από τις μόνιμες εγκαταστάσεις-καταλήψεις, με παράλληλη λελογισμένη και ελεγχόμενη χρήση για τραπεζοκαθίσματα.
8. Και σπουδαιότερο. Πλήρης απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων επί του κεντρικού δρόμου της «Αγοράς» από τα «Καμίνια Βουπ», μέχρι το εικονοστάσι του Αγ. Νικολάου, με ανοχή 20λεπτης προσωρινής στάθμευσης μόνο για επισκέπτες.
9. Δημιουργία Κοινοτικών υποχρεωτικών χώρων στάθμευσης (Πάρκινγκ). Προτάσεις χωρίς δαπάνες: α) Διαμόρφωση στο χώρο «δουλείας» της Ε.Ο.111 από «Καμίνια Βουπ» έως «Καμίνι Μπάλα», β) Διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων δίπλα από την κεντρική πλατεία και το πρώην Δημαρχείο. Προτάσεις με δαπάνες: α) εξαγορά ή ενοικίαση υπάρχοντος κτιρίου (γιαπί)  μετά του οικοπέδου των αδελφών  Τύρου για την δημιουργία τριώροφου παρκινγκ (όπως π.χ. της Δημητσάνας), β) εξαγορά ή ενοικίαση του οικοπέδου αδελφών Αχείμαστου («Γκόπη»)

Ι. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΒΡΗΣ»

1. Καθορισμός αυστηρού υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας Καταστημάτων, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Για τυχόν παρεκκλίσεις μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, εφόσον αυτό επιτρέπεται. Αλλά, το ωράριο, να είναι ωράριο. Όχι ασυδοσία.
2.  Για διευκόλυνση τουριστών και πελατών Καταστημάτων, προσωρινή 20λεπτη στάθμευση αυτοκινήτων επισκεπτών-περαστικών στην «Αγορά» (αναφέρθηκε)
3. Αυστηρός έλεγχος (Υγειονομικός, Αστυκτηνιατρικός, Αγορανομικός) Καταστημάτων (αναφέρθηκε), για την ανταγωνιστική και ποιοτική απόδοση της Αγοράς 

Κ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

1. Δημιουργία ομάδας περιφρούρησης των δασών μας (με τη συμμετοχή των Τοπικών Συμβούλων και εθελοντών κατοίκων), και άμεση καταγγελία-δίωξη των δραστών: εμπρηστών,  καταστροφέων λαθροϋλοτόμων και ασύδοτων κτηνοτρόφων.
2. Καθιέρωση, σε συνεργασία με το Δασαρχείο ζωνών βόσκησης  εκ περιτροπής, όπως γινόταν στο παρελθόν,  κυρίως για σωτηρία του γερασμένου ελατοδάσους Λαμπείας.
3. Καθαρισμός των ρεμάτων και μονοπατιών του οικισμού από τα σκουπίδια (υποχρέωση του Δήμου-Τοπικής Κοινότητας). Προστασία από την ρύπανση με ρίψη νεκρών ζώων ή υπολειμμάτων σφαγείων , και δίωξη δραστών όπως αναφέρθηκε.
4. Αυστηρή απαγόρευση των «μικρών χωματερών» από αδρανή ή άλλα υλικά, που υπάρχουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με παράλληλη δίωξη των δραστών.
5. Έντονη και άμεση διαμαρτυρία στο Δήμο και το Δασαρχείο για τον περιορισμό του «Καταφυγίου Άγριας Ζωής», μόνο στην δική μας ορεινή περιοχή, και όχι στην περιοχή Φολόης, με αποτέλεσμα την επέλαση των άγριων ζώων στο δικό μας τόπο.
6. Άμεση  και επιτακτική απομάκρυνση όσων ποιμνιοστασίων βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τα Υδραγωγεία (Πηγές υδρομάστευσης, Δεξαμενές) μέχρι την οριστική τακτοποίηση.

Λ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ»
1. Πρώτο μέλημα της Τοπικής Κοινότητας είναι απαίτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια η συντήρηση, η ανάδειξη και η Επιστημονική Μελέτη του Βυζαντινού ναού της Αγ. Τριάδας, μοναδικού Μνημείου που μπορεί να γίνει ωφέλιμος για την τοπική οικονομία επισκέψιμος χώρος.
2. Για το Παραδοσιακό κτίριο «πρώην Παρθεναγωγείο» (Γυμνάσιο), αναφέρθηκε ήδη ανωτέρω. Στο Παραδοσιακό κτίριο Δημοτικού Σχολείου, πρέπει να σταματήσει ο αντιαισθητικός και ενεργοβόρος (εμείς οι δημότες πληρώνουμε το ρεύμα) ηλεκτροφωτισμός του επί καθημερινής βάσης και να περιοριστεί σε εξαιρετικές γιορτές και επετείους.
3. Να γίνει (με ελάχιστη δαπάνη) ο καθαρισμός της χαρακτηρισμένης, ως διατηρητέο Μνημείο, βρύσης «Μοριός». Και ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου
4. Να ανακατασκευστεί εκ βάθρων το «Μνημείο των πεσόντων Αμερικανών» (έχουν διασωθεί ακόμη αρκετά δομικά υλικά και ίσως τα οστά) και μεταφορά του έναντι του Δημοτικού Σχολείου που μπορεί να γίνει αξιοθέατο επίσκεψης Αμερικανών τουριστών.
5. Στοιχειώδης εφαρμογή των όρων δόμησης που ισχύουν για τη Δίβρη (π.χ. κεραμίδια σε όλα τα σπίτια) για να διαφυλαχτεί το προσόν του «ενδιαφέροντος οικισμού»

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ
Κύριοι  αρμόδιοι και υπεύθυνοι
            ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ τους αιρετούς Δημοτικούς και Κοινοτικούς άρχοντες, αφού μελετήσουν τα προβαλλόμενα  θέματα και προβλήματα να μας ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ σε ποια συμφωνούν και σε ποια διαφωνούν, ώστε να προχωρήσουμε περεταίρω ή να επανεξετάσουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις.
            Επίσης ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ, τους λοιπούς αποδέκτες του ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ αυτού, Πολιτικούς, Περιφερειακούς και Συλλογικούς παράγοντες, αφού λάβουν γνώση του περιεχομένου, να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού στην προώθηση ή επίλυση των προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Μετά τιμής
Ο πρόεδρος
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο (αποστέλλεται μέσω ΕΛΤΑ και μέϊλ)