Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Το θρυλικό «Διαβολογιόφυρο» της Δίβρης και οι καλικατζάροι ή κατσιμπουχέροι την «Πρωτάγιαση», παραμονή των Θεοφανείων...


Το θρυλικό «Διαβολογιόφυρο» της Δίβρης και οι καλικατζάροι ή κατσιμπουχέροι την «Πρωτάγιαση», παραμονή των Θεοφανείων...
ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1891 Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΥΛΛΟΣ

Ένας μοναδικός τοπικός θρύλος της Δίβρης, περιγράφεται στο βιβλίο του διάσημου περιηγητή γιατρού Χρήστου Κορύλου «ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΣ» (Έκδοση το έτος 1891). Το θρύλο αυτό άκουσε από το στόμα του Σχολάρχη Δίβρης Θ. Παπαντωνόπουλου όταν επισκέφτηκε την Δίβρη και έγραψε στο βιβλίο του για την Δίβρη της εποχής εκείνης και μας άφησε μοναδικά και ανεκτίμητα στοιχεία για την πάλαι ποτέ ακμάζουσα και ένδοξη τότε κωμόπολη που έχουμε δημοσιεύσει σε συνέχειες στα τεύχη 119-120-121-122-123 του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ».
Το ίδιο θρύλο ακριβώς, αλλά αργότερα το 1905, περιγράφει και μεγάλος Λαογράφος Νικόλαος Πολίτης στην περίφημη Λαογραφία του.

Μέρες που είναι, παραθέτουμε το εκπληκτικής αφήγησης κείμενο. Αξίζει τον κόπο να τον θυμηθούμε και να τον αφήσουμε και μεις στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Ίσως να είναι ένα ερέθισμα για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπουδαίου  Μνημείου αυτού της Φύσης «Διαβολογιόφυρου της Δίβρης» που κρύβει όχι μόνο τον καταπληκτικό θρύλο αλλά και απέραντες φυσικές ομορφιές, ώστε να γίνει ένας επισκέψιμες χώρος και τουριστικό αξιοθέατο.

Απολαύστε το.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου