Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκαίνια της βρύσης «ΠΑΝΩ ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ» Γκρουστάδων Δίβρης...


Εγκαίνια της βρύσης
«ΠΑΝΩ ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ» 
Γκρουστάδων Δίβρης
Δεύτερη μέρα Εκδηλώσεων την 21η  Αυγούστου 2016
           
Την Κυριακή 21 Αυγούστου, στα πλαίσια του «ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ», δηλ  των φετινών Εκδηλώσεων του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»,πραγματοποιήσαμε και τα εγκαίνια της ανακατασκευασθείσας (εκ βάθρων) ιστορικής βρύσης του «Πάνω Γαβροβίκου».
Είχε προηγηθεί το απόγευμα της προηγούμενης μέρας 20η Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  με τους γνωστούς στο πανελλήνιο, κορυφαίους του μουσικού πενταγράμμου κ. Δαυίδ Ναχμία στο πιάνο και τον τενόρο κ. Μπάμπη Βελησσάριο σε νοσταλγικά τραγούδια του Μεσοπολέμου που έθελξαν το πολυπληθές και εκλεκτό ακροατήριο. Τυχεροί όσοι  παρακολούθησαν την πρωτόγνωρη για την Δίβρη συναυλία, αλλά και οι μη παραβρεθέντες θα μπορούν να δουν στην παρούσα ιστοσελίδα την ανάρτηση:  http://sotirissotiropoulos.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html, για να πάρουν μια μικρή  ιδέα.
Πολλοί από σας θα αναρωτηθείτε γιατί τόση φροντίδα, γιατί τόση προβολή και πατριωτική αγάπη για μια ακόμη βρύση της Δίβρης, από τις 100 και πλέον πηγές και κρήνες που έχει. 

Θα σας εξηγήσουμε παρακάτω, όπως προσπάθησε να κάνει στην σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ο οποίος μαζί με δυο άλλους φιλοπόλιδες Διβριώτες από την γειτονιά των Γκρουστάδων Δίβρης, πρωτίστως τον Τοπογράφο Μηχανικό κ. Χρύσανθο Ταβλά αλλά και τον Καθηγητή Μαθηματικών κ. Κωστα Μιχαλόπουλο, εργάστηκαν άοκνα για την κατασκευή της βρύσης και για την επιτυχία των εγκαινίων.
Μεταξύ των παρακολουθούντων και οι συντελεστές της επανα-
κατασκευής της βρύσης Χρύσανθος Ταβλάς και Κώστας Μιχαλόπουλος
Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Πριν αναφερθούμε στο ιστορικό της βρύσης, ας έρθουμε στην ημέρα των εγκαινίων που εκ προοιμίου λέμε είχαν απρόσμενη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, όχι μόνο από την γειτονιά αλλά και από τις άλλες συνοικίες της Δίβρης και πολλούς επισκέπτες συμπολίτες και φίλους της Δίβρης.

Η αθρόα προσέλευση των προσκαλεσμένων...
 Από τις 11 η ώρα το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι καλεσμένοι, δείχνοντας την ικανοποίησή τους για την εμφάνιση της καλλίπετρης βρύσης  και απολαμβάνοντας το κρύο κρυσταλλένιο νερό. Το αστυνομικό όργανο με άψογο τρόπο φρόντιζε για την τάξη και την θέση των αυτοκινήτων.
Στην αρχή οι παριστάμενοι ιερείς, της ενορίας πατήρ Κωνσταντίνος Αρβανίτης και ο αρχιερατικός επίτροπος πατήρ Βασίλειος Γαρδίκης διάβασαν την εκκλησιαστική ευχή και αγίασαν τα νερά με κατανυκτικό τρόπο, κατά τα ειωθότα. 


Η τελετή της εκκλησιαστικής ευχής και του αγιασμού των νερών
της βρύσης από τους σεβάσμιους ιερείς...
Στην συνέχεια με κάθε επισημότητα και σεβασμό έγινε αποκάλυψη της μαρμάρινης πλάκας από δυο νεαρά μέλη, εκ της οικογένειας Ταβλά η κ. Χριστίνα Χρ. Ταβλά  και εκ της οικογένειας του Παπαποστόλη Μιχαλόπουλου ο κ. Δημήτριος Κων.  Μιχαλόπουλος.

Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης εντοιχισμένης πλάκας
ΤΟ "ΦΙΛΕΜΑ"
Και τότε ξεκίνησε το πατροπαράδοτο πρώτο «φίλεμα» με λουκούμι και κρύο νερό συνοδευόμενο από ντόπιο ρακί (τσίπουρο) προσφορά των διβριωτών Γιάννη Δ. Δανίκα και Βασ. Γ. Πέτρου που τίμησαν όλοι αρκούντως... 



Η στιγμή της "συνευωχίας" με τα εκλεκτά εδέσματα και ποτά
Αμέσως μετά κατέφτασε ο προαναγγελθείς «εκλεκτός μεζές» που ήταν μια λαχταριστή γουρνοπούλα (την έψησε τέλεια και σε πολύ καλή τιμή, η ταβέρνα «η Άτζελα»), με την συνοδεία βεβαίως μπομπότας-αρωματικού τυριού και ελιών, ενώ έρεε άφθονο το εκλεκτό κρασί από το «ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» προσφορά του Χρήστου Κανελλακόπουλου (εκ μητρός από τη διβριώτικη ιστορική οικογένεια  των Μερκουραίων) και οι πάντες «συνευωχήθησαν» και ευχαριστήθηκαν πολύ, χωρίς να το κρύβουν...
Παρέστησαν στη σεμνή αυτή τελετή, 
Στην φωτογραφία διακρίνονται ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Λαμπείας
κ. Β. Αρβανιτης και οι συμπρωταγωνιστές ανακατασκευής της
βρύσης Χ.Ταβλάς, Σ. Σωτηρόπουλος και Κ. Μιχαλόπουλος
ο θεματικός Αντιδήμαρχος ΔΕ Λαμπείας κ. Βασ. Αρβανίτης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας κ. Δημ.Αβράμης,  η δημ. Σύμβουλος Αρχ. Ολυμπίας κ. Μαρ. Πατσή, ο τοπ. Σύμβουλος Λαμπείας κ. Δημ. Πατσής, ο πρόεδρος του «Συνδέσμου των εν Πάτραις Λαμπειέων» κ. Αγγ. Ηλιόπουλος και μέλη ΔΣ, ο πρόεδρος της Τοπ. Κοινότητας Ορεινής κ. Σπ. Μιχαόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Λαμπείας κ. Παν. Παπαζαφείρης. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. Ανδρέα Παπανδρικόπουλου ενός εκ των απογόνων των μεγάλων δωρητών Αφών Παπανδρικόπουλων που και εκείνοι είχαν ανακαινίσει την ίδια βρύση προ 90 ετών, το έτος 1926.
 Παρούσα η εκλεκτή διβριώτισσα 3ης γενιάς, ψυχή και χορηγός της Μουσικής Συναυλίας της προηγούμενης βραδιάς κ. Αγγελική Μανιαδάκη (το γένος Μιχ. Αγγελοπουλου «Μαραθιά»).
Η Αγγελική Μανιαδάκη-Αγγελοπουλου "Μαραθιά"
 Επίσης παρών και ένας εκ των βασικών χορηγών του έργου κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς τη βρύση, ο κ. Τηλ. Φωτεινός προσφέροντας ως αντίδωρο σε μια νεανική βιωματική συν-αισθηματική του ανάμνηση.
Σε πρώτο πλάνο ο χορηγός Τηλ. Φωτεινός
 Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες τίμησαν με την συγκινητική παρουσία τους μεγάλοι στην ηλικία Γκρουσταδιώτες και Γρουσταδιώτισσες ηλικίας μέχρι 95 ετών, αναμιμνησκόμενοι «παλαιών ωραίων ημερών» και πολλοί φίλοι της Δίβρης...
Οι ενενηντάρηδες και βάλε, γαμπροί της Δίβρης
 κ.κ. Κάλλιστρος (της Έφης Ταβλά) και Αβραντίνης

(της Μαίρης Σωτηροπούλου)
 Αλλά και όλες οι ηλικίες ήσαν εκεί, ακόμη και πολύ μικρά παιδιά... Περισσότερο να τονίσουμε, ότι σε όλη τη διάρκεια της σεμνής εκδήλωσης ήταν φανερή η συμφιλιωτική πατριωτική ατμόσφαιρα, γεγονός που αποδεικνύει πόσο τα κοινωφελή έργα ευποιίας ενώνουν τους ανθρώπους στον κοινό σκοπό...

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"

Έργο ζωής...
Λίγο πρίν ξεκινήσει η ...«ευωχία» των προσκαλεσμένων ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» μίλησε στους συγκεντρωμένους και αναφέρθηκε σε αυτό το ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ, όπως το χαρακτήρισε.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης ..."αγορεύει" και
παρακολουθούν "αι γενεαί αι πάσαι"...
Παραπλεύρως διακρίνονται ο απόγονος των δωρητών της παλιότερης βρύσης
Ανδρ. Παπανδρικόπουλος, ο π. Βασ. Γαρδίκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου
της Πάτρας Αγγ. Ηλιόπουλος και άλλοι.
 Ένα έργο που έγινε από σεβασμό και παρακαταθήκη που άφησαν, ως εκπλήρωση της επιθυμίας απελθόντων φιλοπόλιδων Γκρουσταδιωτών, όπως π.χ. του αείμνηστου Βασίλη Πατσή μέλους του ΔΣ της ΠΕΕΔ, να γίνει η βρύση όπως ήταν παλιά μετά την ολική καταστροφή της από τις κατολισθήσεις του εδάφους το έτος 1978.  Ένα έργο που δεν ικανοποιεί μόνο το συναίσθημα των Γκρουσταδιωτών που όλους τους περασμένους αιώνες και πριν γίνουν τα δίκτυα ύδρευσης στα σπίτια, η βρύση αυτή έδινε το ζείδωρο κρυσταλλένιο νερό της στους κατοίκους της γειτονιάς, αλλά και ξυπνάει αναμνήσεις και νοσταλγίες του παρελθόντος.
Εκεί είπε, σε αυτή την βρύση και τον περιβάλλοντα χώρο μέχρι το πλάτωμα του «Λοζίσσου» και το αισθητικό δάσος των γάβρων έζησαν οι επισκέπτες και περιπατητές τους νεανικούς τους έρωτες, 

Οι ομορφονιές, διβριώτισσες και παραθερίστριες παίζουν
μουσικά όργανα, τραγουδούν και ζωγραφίζουν στην περιοχή
του "Πάνω Γαβροβίκου" και "Λοζίσσου" στο Μεσοπόλεμο...
εκεί οι ομορφοκοπέλες  ντόπιες και παραθερίστριες, κυρίως την εποχή που Μεσοπολέμου ή νωρίτερα στις αρχές του 1900 ή και αργότερα μετά το 1950 διασκέδαζαν τραγουδούσαν παίζοντας μαντολίνο, βιολί και κιθάρα όπως δείχνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα. Εκεί εκλεκτοί διβριώτες και παραθεριστές λογοτέχνες, ζωγράφοι και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Βάσσος Στεφανόπουλος, ο Τάκης Δημόπουλος, Γιάννης Διαμαντόπουλος και άλλοι, εμπνεύστηκαν τις δημιουργίες τους...

Ιστορική αναδρομή και σημασία της βρύσης...
Και το πλέον σημαντικό, η βρύση αυτή όπως μαρτυρούν ιστορικά κείμενα, βρισκόταν από αιώνες στο μοναδικό τότε δρόμο όπου πέρασαν οι πρώτοι άνθρωποι-οικιστές της Δίβρης που εγκαταστάθηκαν σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Εδώ προφανώς πέρασαν οι πρώτοι γενάρχες της Δίβρης ο Γκρούσκας, ο Περδικάρης, ο Καρυανός, ο Λάζαρος, ο Βασίλης που έδωσαν το όνομά τους στους μαχαλάδες της Δίβρης, πολύ πριν το 1461 όπως αποκαλύφτηκε σε επιστημονική Ανακοίνωση που έγινε πέρυσι στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ».  Ο σπουδαίος γιατρός και περιηγητής Χρίστος Κορύλλος περιγράφει στο βιβλίο του «ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»  το 1891, τη βρύση αυτή με γλαφυρά λόγια ως «περιώνυμον», με λόγια που θα διαβάσετε παρακάτω.

Το γλαφυρό κείμενο του γιατρού-περιηγητή
Χρήστου Κορύλλου που πέρασε από εκεί το 1890-91...
Από τη βρύση μπροστά περνούσαν οι Αγωνιστές του 1821, όταν έπρεπε να ξεκουραστούν ή να γιάνουν τις πληγές τους στο τότε Αναρρωτήριο που υπήρχε στη Δίβρη μετά τις μάχες με τους Τούρκους. Από αυτή τη βρύση πέρασε το 1873 ο διάσημος Γερμανός Φιλόσοφος και Ιστορικός Φον Βιλαμόβιτς που έγραψε στο βιβλίο του σπουδαία και συγκινητικά λόγια για τη Δίβρη και τους τότε Διβριώτες, επίσης πέρασε και ο βασιλιάς Όθων με την Αμαλία στην περιοδεία τους... Από το δρόμο αυτό έφυγαν για την ξενιτιά και μεγαλούργησαν αργότερα  σπουδαίες παγκόσμιου βεληνεκούς προσωπικότητες όπως ο γεωπόνος Ασημάκης Ηλιόπουλος, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ιδρυτές των ΑΧΕΠΑΝ΄ς, οι αδελφοί Κωνσταντόπουλοι ή Δίβρη του ομώνυμου Εκδοτικού οίκου και άλλες μεγάλες μορφές που καταύγασαν στη Πολιτική, τα Γράμματα, τις Τέχνες και κυρίως στο Εμπόριο...
Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στο ιστορικό της βρύσης αυτής που δεν είναι γνωστό πότε πρωτοκατασκευάστηκε. Μετά την περιγραφή του Κορύλλου το 1891, έχουμε φωτογραφία των εγκαινίων της επανακατασκευής που έγινε το έτος 1926 με δαπάνη του Ομογενούς της Αμερικής Κώστα Παπανδρικόπουλου και του αδελφού του Ανδρέα για να καταστραφεί ολοσχερώς το έτος 1978 από μεγάλες κατολισθήσεις...

Το χρονικό της ανακατασκευής της βρύσης...
Το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» με την αρωγή των προαναφερθέντων Γκρουσταδιωτών, ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια μια οικονομική εκστρατεία για την επανακατασκευή της βρύσης στο παλιό της σχέδιο ακριβώς, όπως -ευτυχώς- είχαμε στη φωτογραφία  των εγκαινίων του 1926. 
Η παλιότερη ανακατασκευή της βρύσης το έτος 1926...
Την πλέον σημαντική συμβολή για εξοικονόμηση χρημάτων είχε ένας διβριώτης 3ης γενιάς ο Κωνσταντίνος Χρ. Ταβλάς που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο που επικοινώνησε με Διβριώτες της Ομογένειας και κατάφερε να συγκεντρώσει τα πρώτα χρήματα που ήσαν αρκετά. Σιγά σιγά οι συμπολίτες και φίλοι της Δίβρης έδωσαν τον μικρό ή μεγάλο όβολό τους και ξεκινήσαμε. Τα ονόματα όλων των χορηγών ήταν αναρτημένα σε ταμπλώ, δίπλα στη νέα βρύση.

 Το συνολικό κόστος των έργων που πραγματοποιήσαμε πλησιάζει το ποσό των 10.000 Ευρώ.
Κατ΄ αρχήν αναθέσαμε στον δεξιοτέχνη  μάστορα της πέτρας Θανάση Μάνο που πράγματι  κατάφερε να φτιάξει τη νέα βρύση όπως ήταν η προηγούμενη, σαν να είναι δυο σταγόνες νερού...,
Ο μάστορας Θανάσης επί το έργον... Το αποτέλεσμα το είδαν όλοι.
 καθόσον από την παλιά βρύση είχαν απομείνει φυλαγμένοι μόνο οι δυο κάνταλοι και λίγα πελεκημένα αγκωνάρια. Παράλληλα προσφέρθηκε με μεγάλη έκπτωση και προσφορά ο συμπολίτης Τηλέμαχος Φωτεινός να κατασκευάσει τον δρόμο πρόσβασης προς τη βρύση (που είχε ολοσχερώς καταστραφεί από πρόσφατες κατολισθήσεις), περίπου 200 μέτρων με υποδομή, μάντρες αντιστήριξης και άλλα τεχνικά, με επίχωση του αγωγού νερού της βρύσης των Γκρουστάδων «Λίμνα». Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας (που είχε υποχρέωση άλλωστε για το δρόμο και την επίχωση του αγωγού) το μόνο που πρόσφερε ήταν δυο  κάθετοι αγωγοί απορροής ομβρίων, με ενέργειες του Αντιδημάρχου κ. Αρβανίτη  (κάτι ήταν κι αυτό). Επίσης ο συμπολίτης Δημήτρης Ανδρ. Πατσής διαμόρφωσε το χώρο με σημαντική προσφορά και έκανε επίστρωση του δρόμου με ειδικό χώμα που έγινε άνετα προσβάσιμος για τα αυτοκίνητα. Βρέθηκε νέα πηγή νερού, έγινε η τεχνικά άρτια υδρομάστευση και η μεταφορά του νερού. 

Το μονοπάτι προς το μαγευτικό πλάτωμα
 του "Λοζίσσου" 
δεντροφυτευμένο και το 
προστατευτικό κάγκελο για τις κατολισθήσεις... 
 Έγινε στοιχειώδης δενδροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου προς «Λοζίσσο» από το Δασαρχείο Πύργου και πιο αποτελεσματική από μας τους ίδιους. Επίσης ένα σημαντικό τεχνικό έργο με προστατευτικά κάγκελα (προσφορά συμπολίτη) για να εμποδίζεται η κατολίσθηση των πρανών του βουνού στο μονοπάτι προς «Λοζίσσο»...  
Τέλος ανακοινώθηκε η πρόθεση του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» και της Επιτροπής, να συνεχιστούν και να τελειοποιηθούν τα έργα με την κατασκευή ενός βατού με πλατύσκαλα και εύκολα προσβάσιμου για όλους μονοπατιού, προς το πλάτωμα του «Λοζίσου» (έχει υποσχεθεί να το φτιάξει η Τοπική Κοινότητα Λαμπείας) και η δημιουργία εκεί επάνω ενός ιδανικού χώρου αναψυχής και διασκέδασης, ώστε του χρόνου να γίνουν εκεί οι γιορτές και άλλες δράσεις....

Μετά το πέρας, όλοι οι συμμετασχόντες συμπολίτες και φίλοι αναχώρησαν ευχαριστημένοι και οι συντελεστές του έργου και της εκδήλωσης ικανοποιημένοι, ευχόμενοι για μελλοντικά νέα έργα ευποιίας κι απαντοχής στην γενέτειρα Δίβρη...  


Προσεχώς
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΒΡΗΣ
που έγιναν στην Εκδήλωση του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"
 1. Από τον Επικουρο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας κ. ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ με θέμα: «Το φαινόμενο της ευεργεσίας στην Ηλεία. Πορεία στο χρόνο και φιλανθρωπικές δραστηριότητες» 
2. Από τον πρόεδρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» κ. ΣΩΤ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ  με θέμα: «Οι Ευεργέτες της Δίβρης στο διάβα των αιώνων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου