Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ» ¨Αγ. Παντελεήμων¨» (1951-1975) και οι σημερινοί Σύλλογοι των Λαμπειέων-Διβριωτών της Αθήνας...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του "ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ"
στη χοροσυνεστίαση στο Ξενοδοχείο "ΑΚΡΟΠΟΛ ΠΑΛΛΑΣ"
Από αριστερά: Χαρίλαος Ανδρουτσόπουλος, Νίκος Καρυανός, Γιάννης
Αλεξανδρόπουλος (Γεν. Γραμματέας), Στέλιος Φωτεινός, Πολύβιος
Στεφανόπουλος, Μίμης Γιαρμενίτης, Νίκος Σωτηρόπουλος (Πρόεδρος),
Χαράλαμπος Τσίγκανος, Χρίστος Καρυανός, Κώστας Ζώτος

(Σημείωση: Στην εικόνα δεν είναι άλλα διαπρεπή μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θήτευσαν κατα καρούς, όπως,  ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ο Ηλίας Τσεριώνης, ο Τάκης
Στεφανόπουλος, ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς,  ο Αυγερινός Πετραλιάς, ο Τάκης Παπασυριόπουλος, ο Θόδωρος Κυριακόπουλος, ο Θόδωρος Πατσής, ο Δαμιανός Σαρατσόπουλος, ο Χρίστος Κοσμόπουλος, ο Σπύρος Μπίρμπας, ο Αλέξης Ζορμπάς και άλλοι πολλοί πραγματικοί διβριώτες που ευεργέτησαν  και τίμησαν την γενέτειρα)

Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ» ¨Αγ. Παντελεήμων¨» (1951-1975) και οι σημερινοί Σύλλογοι των Λαμπειέων-Διβριωτών της Αθήνας
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΑΠΌ  ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

            Αφορμή για το παρόν σημείωμα, ήταν η ανεύρεση δυο σημαντικών ντοκουμέντων του παλιού  «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΈΩΝ», στο ένα των οποίων μνημονεύεται η κοπή της πίτας του, σε σχέση και σύγκριση  με τις δυο (ξεχωριστές) Εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα στο τέλος του Ιανουαρίου, όπου φέτος έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας των δυο υπαρχόντων Συλλόγων, με χρονική απόσταση μιας ημέρας.
Στις 29 Ιανουαρίου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΔΑ) σε Ταβέρνα της Γλυφάδας, για την οποία δεν δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες για τον αριθμό των συμμετεχόντων συμπατριωτών ούτε για το τι ειπώθηκε εκεί, παρά μόνο είδαμε γύρω στις 50 φωτογραφίες στον ιστότοπο του εν λόγω Συλλόγου… Την αμέσως επόμενη ημέρα 30 Ιανουαρίου, έγινε η ανάλογη Εκδήλωση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΑΜΠΕΙΈΩΝ και του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» στην διβριώτικη Ταβέρνα «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ» στην Πλάκα, στην οποία παραβρέθηκαν μόνο δυο δωδεκάδες συμπατριωτών και για την οποία δημοσιεύσαμε στον προηγούμενο «ΤΕΛΑΛΗ» ένα μικρό ρεπορτάζ και φωτογραφίες και το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου (μικρή ενημέρωση με τα νέα της Δίβρης, τους σκοπούς και λόγους ύπαρξης του Συλλόγου, ως και απολογισμό του παρελθόντος και προγραμματισμό για το νέο έτος).
Βεβαίως, έχουμε ξαναγράψει για ποιο ακατανόητο λόγο η Διβριώτικη παροικία της Αττικής, έχει σήμερα δυο Συλλόγους (μάλιστα κάποια χρονική περίοδο είχε τρεις, και αυτόν της Μπαρμπότας που ατόνησε στο μεταξύ…) και δεν θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες σήμερα. Αλλά θα πρέπει να πούμε ότι και οι δυο σημερινοί Σύλλογοι, έχουν βγει κυριολεκτικά «από την ίδια μήτρα»!!!… Δηλαδή ο μεν ΣΔΑ, είναι η τυπική συνέχεια του παλιού «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ» (που άλλαξε όνομα, σφραγίδα, Καταστατικό, πρόσωπα και δεν κράτησε απολύτως τίποτα από τον «γεννήτορα»), η δε ΠΕΕΔ είναι η ουσιαστική συνέχεια του παλιού «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ» και κληρονόμησε και κράτησε με θρησκευτική ευλάβεια, την ιστορία, τα πρόσωπα, την  όλη τη νοοτροπία και τις παρακαταθήκες του….
Λοιπόν, αναδιφώντας το μέγα Αρχείο (το έχω πει ανεκτίμητο «αδαμαντορυχείο») του προέδρου του παλιού  «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΈΩΝ» Νίκου Σωτηρόπουλου που μου άφησε ως πνευματική κληρονομιά, βρήκα μεταξύ άλλων και τα δυο παρατιθέμενα ντοκουμέντα που δημοσιεύω. Το Αρχείο αυτό είναι μέσα σε 10 μεγάλες κούτες, έχει ανεκτίμητο υλικό της δράσης επί 25 ολόκληρα χρόνια του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ» (από το 1951 μέχρι το 1975, με μικρή παύση επί Χούντας) και υπάρχουν, όπως έχω ξαναγράψει πλήρη αντίγραφα που κράτησε ως κόρην οφθαλμού αυτός ο περίφημος άνθρωπος λες και είχε διαίσθηση για την μελλοντική τύχη του….
Το σύνολο του πρωτότυπου Αρχείου που παραδόθηκε στον ΣΔΑ το έτος 1977 που πήρε τα ηνία του Συλλόγου με τον γνωστό τρόπο, δεν υπάρχει. Δυστυχώς, όλο το πρωτότυπο Αρχείο, δηλ  αυτή η ζώσα ιστορία της παροικίας των Διβριωτών της Αθήνας, το πέταξαν στην χωματερή (καθ΄ ομολογίαν των ίδιων)!!!... (σ.σ. ας μου επιτραπεί μια προσωπική άποψη, πιστεύω ότι έγινε σκόπιμη καταστροφή του Αρχείου για ανομολόγητους λόγους, ίσως για να σβήσουν κάθε ίχνος της λαμπρής εκείνης εποχής…)
Πρέπει κι εγώ (που θήτευσα μετά το 1975 έως το 1977, πρόεδρος του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ» σαν διάδοχος του Νίκου Σωτηρόπουλου)  με τη σειρά μου να ομολογήσω (ως κληρονόμος του Αρχείου των αντιγράφων), από τις 10 κούτες  έχω αποδελτιώσει, κωδικοποιήσει και δημοσιεύσει εν μέρει, μόνο τη μια κούτα και θα χρειαζόταν ίσως πολλά χρόνια να ερευνήσω τις άλλες 9 και φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω… Ας είναι.

Είδα λοιπόν, στο πρώτο ντοκουμέντο, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ Πύργου» της 31 Ιανουαρίου 1959 μετά την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποίησαν και εκείνοι στην Ταβέρνα «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ» όπως κι μείς συνεχίζοντας την παράδοση, που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας και κυρίως από μας τους ιθύνοντες των σημερινών Συλλόγων, για να δούμε τι εστί «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ»… Να δούμε λ.χ. τα χρηματικά ποσά που διέθεταν για τα Σχολεία, για τις Εκκλησίες, για τους άπορους συμπολίτες, για προικοδότηση  κοριτσιών, για την Σχολική Βιβλιοθήκη, για το διορισμό Γεωπόνου στη Δίβρη…



Το δεύτερο ντοκουμέντο είναι ένα γράμμα της 16 Σεπτεμβρίου του 1957  του δραστήριου συμπολίτη αείμνηστου Κώστα Θ. Κοσμόπουλου (με τα παρωνύμια «Βουπ» ή «Σέρβος») στο πρόεδρο του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ» Νίκο Σωτηρόπουλο, όπου βλέπουμε να τον ενημερώνουν λεπτομερώς για την ανέγερση Αγίου Νικολάου και να  ζητάνε χρήματα (και να παίρνουν βεβαίως), για την βρύση του «Πόντου» (που αργότερα ανακαίνισε το 1980 η ΠΕΕΔ), ακόμη και για την βρύση στο «Χάνι του Θεοφάνη»!!....


Συμπατριώτες, απανταχού Διβριώτες
Θα συνεχίσουμε σε αυτή την ιστοσελίδα, να δημοσιεύουμε τέτοια και ίσως πιο σπουδαία στοιχεία από τη ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ των ανθρώπων εκείνων που είχαν στην καρδιά και το νου τους, την γενέτειρα ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ ΜΟΡΕΟΣ, που εμείς βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από τη δική τους προσφορά στην πατρώα γη….


ΑΣ ΘΥΜΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ !... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου