Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

«ΠΑΝΩ ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ-ΛΟΖΙΣΣΟΣ» Τόπος Αναψυχής και Κατασκήνωσης...

Το πλάτωμα του "Λοζίσου", όπου ξεκίνησαν οι πρώτες
εργασίες υποδομής (πίστας και αναβαθμών) για την δημιουργία του αμφιθεάτρου
Όπου οι θεατές-επισκέπτες θα έχουν θέα όλη τη Δίβρη...


«ΠΑΝΩ ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ-ΛΟΖΙΣΣΟΣ»
Τόπος Αναψυχής και Κατασκήνωσης
Μπορεί να γίνει το όνειρο πραγματικότητα;

Προλογικό σημείωμα
            Η περιοχή της συνοικίας «Γκρουστάδες» Δίβρης στη θέση «Πάνω Γαβροβίκος-Λοζίσσος» είναι ένας από τους ευλογημένους τόπους της πατρώας γης που έχει την δική του ιστορία. Βρίσκεται στις υπώρειες της μιας κορυφής –«Αγ. Κωνσταντίνος»- των Ιερών Λαμπείων Ορέων (κατά Όμηρον, Περιηγητή Παυσανίαν, Απολλώνιον τον Ρόδιον, Γεωγράφο Στράβωνα, Πλίνιον κ.ά) που σήμερα ονομάζονται Αστερίων (μεσαιωνικό) ή Αστράς.
            Είναι ένα βουνό πολύ απότομο και κατάφυτο από το αισθητικό δάσος κυρίως εκ γάβρων (betullus carpinus)
Το αισθητικό δάσος εκ γάβρων του βουνού "Αγ. Κωνσταντίνος"
όπου στη μέση περίπου είναι το πλάτωμα του Λοζίσσου"

 το οποίο βουνό σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς (Απολλόδωρος) αλλά και νεώτερους (περιηγητής Χρίστος Κορύλλος) και δημοσιεύματα εφημερίδων του περασμένου αιώνα «είναι η αρχαία Φολόη, στη βάση της οποίας έχει ταφεί ο βασιλιάς των Κενταύρων Φόλος» (σ. της Μυθολογίας και γνωστός για τη φιλία του με τον Ηρακλή και τη φονική μάχη με τους Κένταυρους)….
            Η περιοχή αυτή του «Πάνω Γαβροβίκου-Λοζίσσου» έχει για την Δίβρη ξεχωριστή, ιδιαίτερη και συμβολική σημασία για δυο λόγους.
            Ο πρώτος λόγος, ότι από εκεί πέρασαν και ήρθαν στη Δίβρη οι πρώτοι οικιστές της (κανένας δεν ξέρει πότε), καθότι ήταν ο μόνος δρόμος εισόδου, μέχρι το 1905 που έγινε ο σημερινός αμαξιτός δρόμος. Από εκεί μπαινόβγαιναν οι Αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού ξεσηκωμού του 1821 όταν θέλανε να βρούνε ασφαλές καταφύγιο ή αναρρωτήριο να γιάνουν τις πληγές τους από τις μάχες με τους Τούρκους. Από εκεί έφευγαν για τις μεγάλες πόλεις και την ξενιτειά τα τέκνα της Δίβρης που καταύγασαν και πρόκοψαν, από το ίδιο δρόμο γυρνούσαν ως ευεργέτες της γενέτειρας γης. Από εκεί ήρθε στη Δίβρη το 1838 και πρώτος αρχηγός του Ελληνικού Κράτους ο βασιλιάς Όθων. Από εκεί πέρασαν και πολλές ξένες διασημότητες περιηγητές και φιλόσοφοι ( όπως ο Βέλκερ 1842, ο Φον Βιλαμόβοτς 1873) και τόσοι άλλοι.
            Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι η περιοχή αυτή τους περασμένους αιώνες, στον μεσοπόλεμο και μέχρι την δεκαετία του 1960 ήταν τόπος αναψυχής κυρίως των παραθεριστών της Δίβρης και τόπος έμπνευσης Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών .
Νεαρές διβριώτισσες και παραθερίστριες κατά
τον μεσοπόλεμο στο "Λοζίσσο" (μεταξύ αυτών
και η αείμνηστη Ανθούλα Τάση Καζάζη) 

 Εκεί έγραφαν ποιήματα, διηγήματα, εργασίες π.χ. οι λογοτέχνες Βάσσος Στεφανόπουλος, Τάκης Δημόπουλος, Ανδρέας Σκανδάμης κ.ά, εκεί ζωγράφιζαν όπως  η
Agelliki το 1912 και άλλοι πολλοί. Εκεί τέλος ήταν ο ιδανικός τόπος των  ερωτικών συναντήσεων των νεαρών παιδιών και των μουσικών τους εκφάνσεων…

 Εκεί γίνονταν και οι σχολικές εκδρομές των μαθητών.
            Μέχρι που συνέβη η καταστροφική κατολίσθηση στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και περιοχή άλλαξε όψη και ερήμωσε. Η ιστορική βρύση του Πάνω Γαβροβίκου (που περιγράφει ο γιατρός περιηγητής Χρίστος Κορύλλος το 1891 και ανακαινίστηκε από το ομογενείς της Αμερικής το 1926)

 πήγε ολόκληρη στο ποτάμι και η πρόσβαση προς το πλάτωμα του  «Λοζίσσου» (το μοναδικό ξέφωτο επίπεδο σημείο του βουνού) έγινε σχεδόν αδύνατη….

Η σημερινή  κατάσταση
            Οι Γκρουσταδιώτες της Αθήνας (μέσω της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ») και με πρώτο νοσταλγό και χορηγό τον αείμνηστο Βασίλη Π. Πατσή αλλά και συμπατριώτες της Πάτρας ξεκίνησαν με ένα όνειρο. Την αποκατάσταση του κατεστραμμένου τοπίου, την ανακατασκευή εκ βάθρων της ιστορικής βρύσης «Πάνω Γαβροβίκος» (διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού τους παλιούς καντάλους και τα πελεκητά αγκωνάρια), την εύρεση του νερού που είχε χαθεί και την δημιουργία βατού μονοπατιού προς το πλάτωμα του «Λοζίσσου» και την διαμόρφωση αυτού, ως τόπου αναψυχής και κατασκήνωσης.

Η αρχή πραγματοποίησης του ονείρου…
            Είναι τοις πάσιν γνωστές οι υπεράνθρωπες προσπάθειες και θυσίες που έγιναν για την ανακατασκευή της ιστορικής βρύσης (ακριβώς όπως ήταν πριν αιώνες) και του αμαξιτού δρόμου μέχρι εκεί. Υπό την σκέπη και την εποπτεία του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» τρεις διβριωλάτρες Γκρουσταδίωτες (η αφεντιά μου και οι Χρύσανθος Παν.  Ταβλάς και Κώστας Αποστ. Μιχαλόπουλος) φρόντισαν με ζήλο, κινητοποίησαν τους απανταχού συμπατριώτες και επετέλεσαν το θαύμα που εγκαινιάστηκε και γιορτάστηκε επισήμως το περασμένο καλοκαίρι….
Απο τα περσινά εγκαίνια της ιστορικής βρύσης
"Πάνω Γαβροβίκος"

 Έγινε ένα σπουδαίο έργο που κόστισε ένα σεβαστό ποσό που πλησιάζει τις 10.000 ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν κυρίως από Ομογενείς της Αμερικής με την εξαιρετική βοήθεια του λάτρη της Δίβρης, Διβριώτη τρίτης γενιάς και κατοίκου του Λονδίνου Κων/νου Χρυσ. Ταβλά. Σημαντική ήταν η γενναιόδωρη προσφορά του συμπατριώτη επιχειρηματία Τηλέμαχου Φωτεινού για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης προς τη βρύση και του Μήτσου Πατσή για την συντήρησή του. Και βεβαίως πάνω από όλα, η συγκινητική συνεισφορά του οβολού (μικρού ή μεγάλου) από το φτωχό τους βαλάντιο των συμπατριωτών και φίλων της Δίβρης για την έναρξη της υλοποίησης του οράματος…  

Να δούμε τώρα, θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση του ονείρου;
            Είπαμε να μην αφήσουμε στη μέση την διακαή επιθυμία και θέληση, όχι μόνο των πρωταγωνιστών του εγχειρήματος αλλά και όλων των συμπατριωτών και φίλων και να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε
            Έτσι σαν πρώτη και σημαντική κίνηση που κάναμε ήταν η στερέωση και προφύλαξη του μελλοντικού μονοπατιού από τις συνεχείς μικρές κατολισθήσεις των πρανών με την τοποθέτηση ισχυρών προστατευτικών μεταλλικών κάγκελων σε ένα επικίνδυνη σημείο.
Τα προστατευτικά κάγκελα των πρανών
και η εξασφάλιση βατότητας του μονοπατιού

 Επίσης έγινε επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία με τον Δασάρχη Πύργου κ. Παν. Λάττα που επιθεώρησε τον προς διαμόρφωση χώρο, εμείς του εκθέσαμε τα μελλοντικά μας σχέδια που άκουσε με προσοχή και ο ίδιος υποσχέθηκε να δώσει όποια βοήθεια μπορεί.
            Σαν δεύτερη κίνηση που κάναμε, ήταν να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πρόσβαση του μονοπατιού μέχρι το πλάτωμα του «Λοζίσσου», όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, που ανέλαβε να ο τεχνίτης Μήτσος Πατσής που έφτασε μέχρι επάνω με το μικρό ερπιστριοφόρο μηχάνημά του και έκανε τις πρώτες εργασίες υποδομής….


Τι πρόκειται να γίνει για την διαμόρφωση και δημιουργία του χώρου.
            Σαν πρώτο βήμα ενημέρωσης, θέλουμε να προϊδεάσουμε τους συμπολίτες και φίλους της Δίβρης, τι προγραμματίζουμε να γίνει στην περιοχή αυτή.
            Όπως θα δείτε στα πρώτα πρόχειρα σχέδια που παραθέτουμε (ένα ερασιτεχνικό σκαρίφημα δικό μου και προσεχώς θα έχουμε ένα πιο υπεύθυνο διάγραμμα από τον μηχανικό Χρύσανθο  Ταβλά), θέλουμε να γίνει το μονοπάτι ανάβασης (μήκους περίπου 100 μέτρων) από τη βρύση μέχρι το πλάτωμα ως εξής: Τα πρώτα μέτρα με πέτρινα πλατύσκαλα (1,5Χ2μ.) και στη συνέχεια άλλα πλατύσκαλα με ξύλινα πρεβάζια πιο ομαλά.
Το μονοπάτι ανάβασης....
 Αλλά εκεί που θα γίνει το πλέον σημαντικό έργο παρέμβασης, χωρίς να αλλοιωθεί καθόλου το τοπίο, θα είναι στο πλάτωμα που έχει έκταση περίπου ενάμισυ στρέμμα.  Προγραμματίζεται στο δεξιό μέρος που βλέπει όλη τη Δίβρη «στο πιάτο» να τοποθετηθεί ένα ξύλινο κιόσκι με παγκάκια. Στο κάτω μέρος θα μπούν ξύλινα προστατευτικά κάγκελα. Σο επάνω μέρος όπου υπάρχει ένα φυσικό υπερυψωμένο κοίλο μέρος, θα γίνει ένα μικρό πετρόκτιστο αμφιθέατρο περίπου 100-150 θέσεων για ενδεχόμενες μελλοντικές θεατρικές παραστάσεις ή άλλες συναντήσεις επισκεπτών που θα έχουν θέα προς τις συνοικίες της Δίβρης (κάτι παρόμοιο με μικρά αρχαία θεατράκια της Πελοποννήσου, όπου οι θεατές έχουν απεριόριστη θέα).
...και η διαμόσφωση του χώρου στο πλάτωμα.
Ελπίζουμε βλέποντας τα παρατιθέμενα πρόχειρα σχέδια, να καλπάσει και η δική σας φαντασία, όπως καλπάζει και η δική μας…. Λοιπόν, ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ !!...

Και για το τέλος αφήσαμε το πιο πεζό, αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της μακρόσυρτης και κουραστικής αφήγησης, που είναι η :

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
            Ως γνωστόν εδώ και πολλές δεκαετίες στην αρχή ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ, ο ¨Αγιος Παντελεήμων¨» και στη συνέχεια πήραμε τη σκυτάλη εμείς της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ και του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης», και πραγματοποιούμε πολλά έργα ευποιίας στην αγαπημένη πατρώα γη… (χωρίς να παραγνωρίζουμε και δραστηριότητες των άλλων Συλλόγων Πάτρας και Αθήνας),
            Και πάντα δημιουργούμε και προσφέρουμε με την συγκινητική ηθική και οικονομική βοήθεια  των όπου γης συμπατριωτών και φίλων της Δίβρης και βεβαίως όχι με δεσμευτικές Κρατικές, Δημοτικές ή άλλες περίεργες χορηγίες και «εμπορικές» εισπράξεις ...
            Το έργο που σας παρουσιάζουμε (και αποτελεί συνέχεια άλλων, στο παρελθόν) ελπίζουμε και πιστεύουμε θα είναι κι αυτό δημιούργημα και της δικής σας αγάπης και φιλοτιμίας.
            Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε από σήμερα 
Μια νέα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το …ΟΝΕΙΡΟ (όπως το περιγράψαμε) και να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο χώρο του «Λοζίσσου» με φαγητό, ποτό και γλέντι, την Κυριακή το μεσημέρι στις 20 Αυγούστου.
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» 19-20 Αυγούστου 2017, εκεί ψηλά στο «Λοζίσσο» σε υψόμετρο 1000 μέτρων και με θέα όλη τη Δίβρη, σε ένα μοναδικό τοπίο  που θα έχει διαμορφωθεί πλέον ως χώρος «Αναψυχής και Κατασκήνωσης» για μας και τις μελλοντικές γενιές.


Κάνουμε πατριωτική και φιλική ΕΚΚΛΗΣΗ για οικονομική βοήθεια.
Μπορείτε να στείλετε τον οβολό σας (από 1 Ευρώ, μέχρι όσο μας επιτρέπουν οι Έλληνες και ΔΝΤ-Ευρωπαίοι εξουσιαστές μας) στο Ταχυδρομείο Δίβρης ΕΛΤΑ (27063 ΛΑΜΠΕΙΑ) στη δ/νση «Πνευματικό Κέντρο Δίβρης» ή με άλλο τρόπο, αφού πρώτα γίνει τηλεφωνική συνεννόηση στον αριθ. 6972295293 (Σωτ. Σωτηρόπουλος)


            Όσοι πιστοί προσέλθετε στο Προσκλητήριον τούτο και συνεισφέρετε ότι προαιρείσθε (που λέει ο λόγος!...)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου